На Коломийщині відзначили 91-річницю від Дня народження Марії Фішер-Слиж

01.10.2013

29 вересня 2013 року заступник голови Коломийської райдержадміністрації Михайлишин Л.І. взяла участь в урочистостях з нагоди відзначення 91-ої річниці від Дня народження видатної українки, громадського діяча, мецената, відомого фахівця у галузі педіатрії, доктора Марії Фішер-Слиж «Повернення на батьківщину» в рамках проведення заходів щодо відзначення 200 річчя від Дня народження Т.Г.Шевченка, які відбулися в селі Лісна Слобідка.

Заступник голови Коломийської райдержадміністрації Михайлишин Л.І. привітала присутніх та відзначила, що метою таких зустрічей є посилення національної свідомості, духу патріотизму, почуття гордості за свою країну і її вихідців, адже любов до свого краю доктор Марія Фішер-Слиж засвідчувала конкретним прикладом, підтримуючи, як меценат, розвиток української освіти, науки, культури та побажала усім творчої наснаги, здоров’я, натхнення і нових успіхів у спільній благородній справі - розбудові держави Україна!

Довідково: Марі́я Фі́шер-Слиж (народилася 13 вересня 1922р.) - лікар-педіатр, член управи Українського лікарського товариства Північної Америки (УЛТПА) у Чикаго, член управи Канадського товариства приятелів України, Ліги українських меценатів у Києві та Почесний член Наукового товариства імені Шевченка у США. Була серед ініціаторів та підтримала в Україні ряд проектів зі створення Канадсько-Українських бібліотечних центрів, розвитку скаутського руху, запровадження конкурсів з рідної мови, стимулювання творчих вчителів-мовників, студентів, допомоги українській церкві. Після смерті чоловіка Фішер-Слиж переїхала до Канади й поселилася у місті Торонто, беручи активну участь у житті української громади.

Марію Фішер-Слиж знають в Україні як щедру меценатку, яка, після того, як Україна стала незалежною, постачала кошти на українські наукові проекти. В Україні засновано Педагогічну Премію ім. Марії Фішер-Слиж, яка налічує кілька десятків стипендіатів — кращих учителів української мови й літератури. Померла Марія Фішер-Слиж 13 лютого 2012року, згідно з її волею, поховано поряд з чоловіком на українському цвинтарі в Баунд-Бруку в США.

Поділитися: