На Коломийщині відбулись міськрайонні урочистості присвячені 71-річниці створення Української Повстанської Армії

16.10.2013
На Коломийщині відбулись міськрайонні урочистості присвячені 71-річниці створення Української Повстанської Армії

14 жовтня 2013 року в МПК «Народний дім» відбулись міськрайонні урочистості присвячені 71-річниці створення Української Повстанської Армії «Зродились ми великої години».

Участь у святкуванні взяли голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич; Коломийський міський голова Ігор Слюзар; голова Коломийської районної ради Богдан Болюк, Єпископ Коломийський і Косівський Української Православної Церкви Київського патріархату Владика Юліан Гатала, декан Коломийсько-Чернівецької Єпархії Української Греко-Католицької Церкви Іван Остафійчук.

Також Коломийщину відвідали український політик, правозахисник, довголітній політв'язень радянських концтаборів, колишнійнародний депутат України Степан Хмара, колишній народний депутат України Ярослав Кендзьор та народний депутат України Олександр Доній.

Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич привітав присутніх та відзначив: « Історія і діяльність Української Повстанської Армії, яка своєю боротьбою не тільки запалила надію на вільне життя в серцях мільйонів українців, але й показала безприкладний героїзм та самопожертву всім країнам Європи, є найяскравішою сторінкою національно-визвольних змагань українців у минулому столітті.

Коломийщина пишається славними вихідцями краю, талановитими командирами – Москалюком Михайлом (псевдо «Спартан») з Іванівців, Кавацюком Михайлом (псевдо «Байда»), Кавацюком Миколою (псевдо «Довбуш»), Кавацюком Василем (псевдо «Запорожець») з Мишина, Оленюком Іллею (псевдо «Грубий») з Корнича, Гоянюком Михайлом (псевдо «Залізняк») з Спаса, Приймаком Йосипом (псевдо «Нечай»), Приймаком Констянтином (псевдо «Підгірський») з Молодятина. Славний сотенний УПА «Кривоніс» - Мирослав Симчич, уродженець села Верхній Березів Косівського району у 1946 році був призначений командиром «Березівської сотні» 21-го Коломийського тактичного відтинку УПА, яка успішно діяла у Косівському, Жаб’євському (Верховинському), Коломийському районах, здійснювала рейди гірськими районами Чернівецької області та в сусідній Румунії.

Хрещеним батьком Мирослава Симчича був Дмитро Негрич псевдо «Мороз», який свого часу забрав його з Буковини і призначив чотовим у сотні, якою командував включно до 1945 року. Після загибелі командира «Березівської сотні» «Мороза» через неповний рік сотню очолив Мирослав Симчич - «Кривоніс». Пам'ять сотенного «Мороза» увіковічнили стараннями сільської громади та влади у встановленні йому пам’ятника до 65-річниці створення УПА.

Непересічна постать почесного громадянина міста Коломиї, легендарного Мирослава Симчича, який 5 грудня 1948 року непритомним потрапив до полону і провів у таборах майже 33 роки, невпинно прищеплює молодому поколінню свій патріотичний дух і є взірцем для наслідування прийдешнім поколінням.

Указом Президента України від 2007 року Мирослава Симчича нагороджено орденом «За мужність» ІII ступеня, також Мирославу Симчичу вручено орден «Всесвітнє козацьке Братство», орден спілки офіцерів України «Хрест за заслуги». Нагороджений пам’ятними ювілейними медалями до кожної річниці УПА, в тому числі «70 років Українській Повстанській Армії». Мирослав Симчич є почесним громадянином міста Коломиї.

На Коломийщині гідно відстоювали незалежність України хорунжий УСС Михайло Микитюк з Раківчика, полковник Української народної республіки Роман Самокишин з Печеніжина, зв’язкова УПА Надія Водоставська з П’ядик, та багато інших, пам’ять про яких увіковічена на меморіальних дошках».

Коломийський міський голова Ігор Богданович Слюзар також приєднався до привітань ветеранів ОУН -УПА та зауважив, що Коломийська влада завжди робитиме все щоб пам'ять про живих та мертвих ветеранів була невмирущою.

Український політик, правозахисник, довголітній політв'язень радянських концтаборів, колишній народний депутат України Степан Хмара відмітив: «Створення УПА в історії України є одним з найважливіших моментів, тому дуже важливим є збереження історичної пам’яті та засвоєння уроків, які ми отримували впродовж багаторічних визвольних змагань. В майбутньому саме молоде покоління має зробити Україну такою, щоб ми могли гордитися, на яку б рівнялись інші народи. Бо справжня українська земля створена для того, щоб тут був земний рай. Я вірю що буде ця правда, яку нам заповідав Т.Шевченко, яку проповідують кращі сини і доньки різних поколінь українського народу».

Святкову доповідь виголосив громадський діяч, син командира УПА Любомир Грабець.

Після урочистої частини відбувся святковий концерт за участю хору Коломийської станиці братства ОУН - УПА під керівництвом Марії Маївської; народного симфонічного оркестру МПК «Народний дім» м. Коломия, вокального ансамблю Будинку культури с. П’ядики; чоловічого вокального ансамблю Будинку культури с. Турка; вокального квартету Будинку культури смт. Печеніжин; народного аматорського чоловічого вокального ансамблю «Відлуння» народного дому с. Спас Долішнє; Василя Бойчука соліста Будинку культури с. Турка; народного аматорського хору «Просвіта» МПК «Народний дім» м. Коломия.

Після завершення святкового концерту відбулась панахида біля пам’ятника провідника ОУН Степана Бандери та смолоскипний похід студентів до Площі Відродження з покладанням вінків до пам’ятників Степана Бандери, Борцям за волю України, Статуї Матері Божої, Івана Франка та Тараса Шевченка. Наприкінці на площі Відродження запалили «Ватру слави» та проведено віче. На якому виступили:народний депутат України Олександр Доній, борець за Незалежність Степан Хмара, громадський і політичний діяч, борець за Незалежність Ярослав Кендзьор, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Василь Шкляр, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Михайло Андрусяк, письменник, секретар Спілки Письменників України Сергій Пантюк, поет Роман Дронюк, політик і громадський діяч Геннадій Романюк.

Також в цей день відбувся конкурс стройової пісні та велопробіг маршрутом Коломия - Спас - Коломия. Долучитися до велопробігу міг кожен охочий. Учасники були вдягнені у вишиванки, а свої велосипеди прикрасили прапорами визвольної боротьби. В селі Спас Коломийського району встановили та освятили хрест біля могили воїнам УПА.

Поділитися: