На Коломийщині відкрито меморіальну дошку народному артисту України Петру Терпелюку

08.11.2013
На Коломийщині відкрито меморіальну дошку народному артисту України Петру Терпелюку

6 листопада 2013 року в дитячій музичній школі №1 в місті Коломия відбулось відкриття меморіальної дошки колишньому директору школи, народному артисту України Петру Терпелюку.

Участь у відкритті меморіальної дошки взяли голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич, Коломийський міський голова Ігор Богданович Слюзар, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Васильович Федорак, родина, друзі Петра Терпелюка та жителі Коломийщини.

Голова Коломийської райдержадміністрації М.М. Негрич висловив слова співчуття родині і близьким друзям Петра Терпелюка та зазначив: «Одним з основних напрямків роботи Президента України Віктора Федоровича Януковича є вшанування визначних постатей України. На Коломийщині завжди народжувалися талановиті люди, особистості, які вміли прославити рідний край. Ми зібралися разом, щоб вшанувати пам’ять надзвичайно талановитої людини, гордості Коломийщини та Івано-Франківщини - народного артиста України, Петра Терпелюка – відомого в Україні і за її межами скрипаля-віртуоза, композитора, диригента. У знак памяті про цю визначну людину, сьогодні ми встановили цю меморіальну дошку, яка нагадуватиме кожному з нас про непересічну особистість, надзвичайно талановиту людину та народного артиста України Петра Івановича Терпелюка».

Терпелюк Петро Іванович народився 15 квітня 1941 року в селі Шепарівцях Коломийського району у музичній родині. Його батько, відомий у своєму оточенні народний музикант, часто грав на весіллях і народних забавах. З дитинства Петро Терпелюк брав участь як музикант у весільних оркестрах. Ця музична практика стала для нього «першою консерваторією». Навчався в Львівській консерваторії імені Миколи Лисенка. І з 1965 року розпочалася його тріумфальна виконавська практика як керівника-організатора і соліста оркестрів народної музики на Прикарпатті — спершу в Косові, пізніше в Коломиї та Івано-Франківську.

Петро Терпелюк бездоганно володів гуцульським фольклором. У його доробку десятки творів для скрипки, оркестру народної музики. Без перебільшення можна сказати, що саме він поставив гуцульську інструментальну музику на високий професійний щабель. Петро Терпелюк прийшов у цей світ у неспокійний 1941 рік 15 квітня. Пішов від нас на 72-му році життя (9 листопада 2012р.).

Найперший оркестр, створений Петром Терпелюком, був оркестр народних інструментів в м. Косові.

В 1971 році Петро Терпелюк очолив Коломийську музичну школу. Саме в цей час народилася ідея про створення потужного оркестру народних інструментів «Гуцулія», в складі якого викладачі музичних шкіл і педагогічного училища. З цим колективом, були пов’язані найкращі його спогади: вони були золотими медалістами численних фестивалів і конкурсів. Саме під час роботи з цим колективом Петро Іванович отримав високе звання «Заслужений артист України» 1977рік. (В той час - третє звання на Україні). Працюючи в Коломийській ДМШ №1. було створено оркестр народних інструментів «Гуцулятко». До речі цей оркестр Петро Іванович створив у світлу пам’ять про свого талановитого сина, якого втратив в 1988 році. Цей колектив став добрим стартом для більшості його учасників, які на сьогоднішній день є керівниками оркестрів, обрали шлях музиканта. Перейшовши на роботу до Івано-Франківська – Петро Терпелюк створив один з найпотужніших оркестрів народної музики на Прикарпатті «Рапсодія». В його складі викладачі Прикарпатського університету ім. Стефаника, музичного училища ім. Дениса Січинського, викладачі музичних шкіл

Петро Терпелюк належав до тих людей, чиї талант і тепло душі ще довго зігріватимуть кожного, хто його знав, любив, заслуховувався його неперевершеною грою.

Поділитися: