В Коломийському районі відбулася регіональна науково-практична конференція «Вивчення історії Гуцульщини в контексті історії України, як засіб морально-патріотичного виховання дітей та молоді»

22.11.2013
В Коломийському районі відбулася регіональна науково-практична конференція «Вивчення історії Гуцульщини в контексті історії України, як засіб морально-патріотичного виховання дітей та молоді»

22 листопада 2013 року в Печеніжинській школі І-ІІІ ступенів Коломийського району відбулася регіональна науково-практична конференція «Вивчення історії Гуцульщини в контексті історії України, як засіб морально-патріотичного виховання дітей та молоді», яка присвячена 85-річчю з Дня народження Володимира Грабовецького.

В роботі конференції взяли участь керівник апарату Коломийської райдержадміністрації Л.П.Білищак, завідувач науково-дослідної лабораторії «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство» Петро Лосюк, голова постійної комісії з питань освіти і науки обласної ради Дмитро Дзвінчук, проректор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Василь Марчук, завідувач кафедри історії України Інституту історії Ігор Райківський, доценти кафедри історії України Олег Єгрешій та Андрій Королько, вчителька історії Яворівської ЗОШ I-III ступенів Мирослава Камінська, начальник відділу освіти Косівської райдержадміністрації Володимир Козьменчук, освітяни області та району.

Тематика конференції:

1. Презентація науково-методичного забезпечення вивчення курсу «Історія Гуцульщини»;

2. Особливості Гуцульщини як етнографічного регіону;

3. Суспільно-політичний розвиток Гуцульщини;

4. Соціально-економічний розвиток Гуцульщини;

5. Культурне і духовне життя на Гуцульщині;

В.В. Грабовецький, це людина, головною справою життя якої є самовіддане і бездоганне служіння українській історії, українському народу, що свідчить про глибоку повагу до своєї духовної спадщини, освіти, науки і культури, а також про визнання історичної ролі та популяризації Гуцульщини в житті суспільства.

Грабовецький Володимир Васильович – доктор історичних наук, професор кафедри історії України, Заслужений діяч науки і техніки України, велична постать у досліджені і популяризації історії Гуцульщини. Нагороджений двома урядовими орденами «Пошани» (1989 р.), «За заслуги III ступеня» (1998 р.) та 6 медалями, в тому числі срібною медаллю з нагоди відзначення тисячоліття християнства в Україні (1988 р.) та золотою медаллю з нагоди 2000-ліття Різдва Христового (2000 р.).

Ухвалою Президента АНВШ України від 19 грудня 2004 року за монографію «Ілюстрована історія Прикарпаття» присуджена академіку Володимиру Грабовецькому премія (номінація «Монографія»).

Лауреат премії імені Івана Вагилевича (1991 р.), імені Івана Крип'якевича (1998 р.), імені Василя Стефаника (2001 р.).

Почесний громадянин 10 міст і сіл Прикарпаття і Львівщини, за написання монографій з історії цих населених пунктів.

Автор понад 1 тис. публікацій, включаючи статті в періодичні пресі.

Поділитися: