Хід виконання Програми підтримки малого підприємництва в Коломийському районі у 2013 році відповідно до завдань та доручень Президента України

25.12.2013
Хід виконання Програми підтримки малого підприємництва в Коломийському районі у 2013 році відповідно до завдань та доручень Президента України

На виконання завдань та доручень Президента України щодо соціально-економічного та культурного розвитку району, підведення підсумків за 2013 рік та планів на 2014 рік на колегії райдержадміністрації заслухано питання про хід виконання Програми підтримки малого підприємництва в Коломийському районі у 2013 році.

Для сприяння підвищення позитивного впливу малого підприємництва на вирішення соціально-економічних проблем району та формування районної інфраструктури підтримки малого підприємництва, розвитку конкуренції на ринку товарів і послуг, створення нових робочих місць та залучення до підприємницької діяльності незахищених верств населення, відповідно до Закону України “Про державну підтримку малого підприємництва” рішенням районної ради від 29.12.2012 №313-XIII/12 затверджено Програму підтримки малого підприємництва в Коломийському районі на 2013-2014 роки.

Підпрограма впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності

Виконання даної підпрограми спрямовується на прийняття регуляторних актів, які покращують підприємницьке середовище, широке залучення підприємців і роботодавців до розробки та обговорення даних актів, відслідковування ефективності їх дії, проведення громадських слухань найбільш важливих з них, підготовка пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань підприємництва.

Підпрограма фінансово-кредитної та інвестиційної підтримки малого підприємництва

Враховуючи основну мету підпрограми, яка полягає у наданні фінансово – кредитної підтримки малим підприємствам, з метою вдосконалення цієї системи, її заходи передбачають виділення цільових коштів з районного бюджету, які спрямовуються головним чином на фінансування кращих бізнес – проектів, розширення мережі кредитних спілок, урізноманітнення видів фінансової допомоги: погашення відсотків за кредити, надання мікрокредитів через кредитні спілки.

Підпрограма ресурсного та інформаційного забезпечення, подальше формування інфраструктури.

В районі зареєстровано 4211 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 821 - юридична особа та 3390 - фізичних осіб.

З початку року в районі відкрито – 5 об’єктів підприємницької діяльності: магазин «Кулінарія» в смт. Печеніжин, магазин «Софія» в с. Лісний Хлібичин, перукарня «Каміла» в смт. Отинія, магазин «Бангоф», кафе «Бангоф» в с. Шепарівці.

Щоденно в районі працює 70 приміських внутрішньорайонних автобусних маршрути, які обслуговують населення району.

В районній державній адміністрації діє Дозвільний центр, який здійснює роботу з відвідувачами щодо опрацювання, видачі документів дозвільного характеру та надання консультацій в щоденному режимі.

На виконання Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» від 19 травня 2011 року №3393-YI, яким визначено види дозвільних документів з узгодженням їх з чинним законодавством, погоджено та впроваджено в роботу 39 регламентів з видачі документів дозвільного характеру. Розроблено регламенти (інформаційні картки), які розміщені на інформаційному стенді.

Відповідно до Положення «Про державного адміністратора та порядок його взаємодії з місцевими дозвільними органами, суб’єктами господарювання» в районі забезпечується належне функціонування дозвільного центру та державного адміністратора. Забезпечено належні умови праці.

В районі сформована інфраструктура підтримки підприємництва, завдяки якій вирішуються проблемні питання ведення бізнесу. Наказом управління економіки районної державної адміністрації від 09.04.2013 №8-ОД «Про «гарячу» телефонну лінію для суб’єктів підприємницької діяльності при управлінні економіки районної державної адміністрації», затверджено Положення про «гарячу» телефонну лінію та забезпечено її функціонування (прийом дзвінків з 8.00 до 17.15 год. за телефоном 47430). Інформація про «гарячу лінію» для підприємців, розміщена на офіційному веб-сайті райдержадміністрації:

http://ww2.gov.if.ua/kolomyiyska/ua/news/detail/17342.htm.

Також, на офіційному веб-сайті райдержадміністрації розроблено Інтернет – форум для суб’єктів підприємницької діяльності.

Для зручності платників у Коломийській ОДПІ з 2011 року діє Центр обслуговування платників податків.

Підвищення кваліфікації кадрів для малого підприємництва.

При Коломийському міськрайонному центрі зайнятості ефективно функціонує відділ активної підтримки безробітних. Проводиться робота щодо сприяння зайнятості населення, яка спрямована на працевлаштування незайнятих громадян, зокрема, соціально незахищених.

Під час обговорення питання голова райдержадміністрації М.М.Негрич зазначив: «Головною метою Програми є подальший розвиток ринкової системи господарювання, розширення масштабів підприємницької діяльності в сферах економіки, усунення диспропорції на товарних ринках, створення додаткових робочих місць і скорочення безробіття, активізація інноваційних процесів, розвиток здорової конкуренції, насичення споживчого ринку товарами і послугами. За останній рік мале підприємництво в районі стало самостійним елементом ринкової економіки, має вплив на структурну перебудову, робить певний внесок у збільшення обсягів виробництва, роздрібного товарообігу, сприяє задоволенню споживчого попиту населення». Члени колегії відзначили, що з метою створення зручних і сприятливих умов під час отримання адміністративних послуг громадянами, суб’єктами господарювання, забезпечення відкритості інформації про діяльність органів виконавчої влади в Коломийському районі створено Центр надання адміністративних послуг Коломийської районної державної адміністрації відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги». Розпорядженням райдержадміністрації від 23.04.2013 №185 створено робочу групу щодо створення та організації діяльності Центру надання адміністративних послуг у Коломийському районі та затверджено План заходів із відпрацювання матеріалів щодо створення Центру надання адміністративних послуг».

Поділитися: