Інтерв'ю голови Коломийської райдержадміністрації М.М.Негрича: "Чіткий орієнтир у нашій роботі – порозуміння між громадою і владою"

31.12.2013

Завершується ще один рік. Наприкінці грудня прийнято підбивати підсумки зробленому, окреслювати перспективи, будувати плани, Найкращим показником успішного господарювання є соціально-економічний розвиток. Що вдалося зробити на Коломийщині цьогоріч - розповідає голова райдержадміністрації, депутат обласної ради чотирьох демократичних скликань, заслужений працівник сільського господарства України Михайло Михайлович Негрич:

- Цей рік приніс значні позитивні зміни у соціально-економічному розвитку району, різних сферах та галузях господарства відповідно до затверджених 52 районних цільових програм. Активно розвивається у нас підприємництво, створюються всі умови для поліпшення умов ведення бізнесу. Приємно констатувати, що мале підприємництво в районі стало самостійним елементом ринкової економіки, має вплив на структурну перебудову, робить певний внесок у збільшення обсягів виробництва, роздрібного товарообігу, сприяє задоволенню споживчого попиту населення. Особлива увага приділялась організації виконання завдань і заходів Програми соціально-економічного та культурного розвитку Коломийського району на 2013 рік і основні напрями розвитку на 2014 і 2015 роки, затвердженої рішенням сесії районної ради. У розвиток економіки Коломийського району вкладено 95,1 млн.грн. капітальних інвестицій. Інвесторами з 12 країн світу вкладено 3,6 млн. дол.США прямих іноземних інвестицій. Основними інвесторами залишаються нерезиденти з Угорщини та Польщі. Найбільші обсяги іноземного капіталу спрямовано у підприємства сільського, лісового та рибного господарства.

- Як розвивається промисловість району?

- Цей важливий сектор економіки представлений у нас 23 промисловими підприємствами. Обсяг реалізації промислової продукції на одну особу населення району склав 1462,2 грн. Із приростом спрацювали такі підприємства району, як ТОВ «АБО-МІКС», ПП «Гермес-1», ТОВ «Терракота» ПП Фабрика дитячих меблів, Отинійський ККП, ДП «Сільський комунальник», КП «Меткабель».

- Відомо, що у сфері агропромислового комплексу району інтенсивного розвитку набувають рослинництво, тваринництво, переробна галузь. Будь-ласка, детальніше про це…

- Загальна площа сільськогосподарських угідь району становить 66,1 тис. га, з них ріллі – 44,2 тис. га. Найпотужнішими підприємствами в районі є філія ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив», ТОВ «Лендком ЮА» та ТОВ«Агрокультура Івано-Франківськ», ПСП «Оскар, ПП «Степан Мельничук, ТОВ «Джерело» , ТзОВ «Агро-Дует». Озимі зернові культури займали площу 8914 га, ярі культури було посіяно на площі 27764га .Збирання зернових та зернобобових культур всіма категоріями господарств було завершено до 5 грудня ц.р. З площі 19761 га намолочено всього 93,2 тис. тонн зерна, з них: озимої пшениці – 25,3 тис. тонн, жита – 1,7 тис. тонн, ячменю (озимого та ярого) – 5,7 тис. тонн, вівса – 1,3 тис. тонн, кукурудзи - 45,3 тис. тонн, гречки - 327 тонн. Середня урожайність зернових по всіх категоріях господарств складає – 48,3ц/га, - це на 7,6 ц/га більше, як торік. Приємно, що в цій галузі Коломийщина – на другому місці в області по урожайності. Також наш район забезпечений у повному обсязі. картоплею та овочами. Товаровиробниками району укладено біржові контракти на закупівлю Аграрним фондом продовольчого зерна урожаю 2013 року в кількості 3000 тонн, зокрема ПП «Степан Мельничук» - 1000 тонн, ТОВ «Компанія Агро-Дует» - 2000 тонн. Завдання по біржових контрактах підприємствами виконані стовідсотково.

- Який стан справ у тваринництві?

- У районі станом на 1 грудня 2013 року наявне поголів’я великої рогатої худоби по всіх категоріях господарств складає 20277 голів – це на 882 голів більше показника минулого року. Високих середніх надоїв досягли ФГ «Прометей» - 5674кг, ТзОВ «Прут-Генетик» - 4197кг, ТзОВ «АПФ «Левада» - 3862кг. В ПП «Степан Мельничук» надоєно молока по 3164кг на корову. Агроформуваннями вироблено 1667 тонн м’яса тварин– це плюс 426 тонн до відповідного періоду минулого року. Ріст виробництва відбувся в основному за рахунок збільшення виробництва м’яса птиці СТзОВ «Корнич», ФГ «Сопівське», ТзОВ «Ленштен» та м’яса свиней в ТзОВ «Коломиянафтозбут» та ФГ «Прометей». Реалізація м’яса сільгосппідприємствами за 11 місяців 2013 року склала 1733 тонни. Робота по відновленню галузі тваринництва в агроформуваннях продовжується. Так, сільськогосподарським підприємством ТзОВ «АПФ» Левада» завершено реконструкцію тваринницького приміщення на 200 голів великої рогатої худоби в селі Берем’яни та закуплено 57 голів телят, в ПП «Степан Мельничук» завершується - на 100 голів в с.Турка, ПАФ «Вільна Україна» підготовлено приміщення для утримання 150 голів ВРХ. Ведуться переговори між Академією аграрних наук України та ТзОВ «ТАМАВАРОВУДЕКСПОРТ» по залученню інвестицій в ДПДГ «П’ядицьке» щодо відновлення роботи тваринницького комплексу в с. Мала Кам’янка, в ФГ «Сопівське» проводиться реконструкція тваринницької ферми в с. Джурків, ПП Григорчук М.М. закуплено тваринницькі приміщення в с. Лісна Слобідка з подальшою реконструкцією під вирощування птиці – на 54 тисячі голів, з яких уже закуплено 27 тисяч. До речі, це буде сучасне європейське підприємство, де налагоджено увесь виробничий процес: від вирощування якісної сировини до її переробки, образно кажучи, від лану до столу. Це дасть змогу здешевити продукцію, зробити її якіснішою і доступнішою для споживачів. Належна увага приділяється розвитку тваринницької галузі серед населення. У 139 дворах утримується по три і більше корів. Під постійним контролем - питання виплати спеціальної тваринницької дотації за утримання та збереження до певного віку молодняка великої рогатої худоби. Активно діє у районі й переробна галузь, представлена 21 м’ясопереробним цехом, 16 пекарнями, 8 млинами та підприємством по виробництву комбікормів ТзОВ «АБО-МІКС». Це підприємство з іноземними інвестиціями – одне з найбільших на Прикарпатті, бюджетоутворююче. Його високоякісні комбікорми для усіх категорій сільськогосподарських тварин користуються попитом не лише у нашій області, але й у сусідніх.

- Звісно, усе це відображається на зростанні добробуту мешканців Коломийщини, на благоустрої наших сіл і містечок…

- Авжеж, крок за кроком ми наближаємось до перетворення нашого краю у писанковий. Приємно, що за підсумками щорічного районного конкурсу „Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку" переможцями стали Печеніжин (селищний голова Ігор Довірак), і Нижній Вербіж ( сільський голова Марія Карпенюк). Нижній Вербіж також визнано переможцем всеукраїнського конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку» за VІ категорією населених пунктів у 2012 році та нагороджено дипломом Кабінету Міністрів України III ступеня. Крім цього, важливим є і той факт, що церкву Різдва Пресвятої Богородиці села Нижній Вербіж комітет Світової спадщини вніс до списку ЮНЕСКО. Це означає визначну загальну цінність культурної і природної спадщини для людства.

- Яким був цей рік для гуманітарної, соціальної сфери району?

- Цього року присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» указами Президента України Віктора Януковича 443 багатодітним матерям нашого району. Це найбільша кількість матерів, які отримали звання за роки Незалежності України. Загалом, дитинство і материнство – на особливому контролі влади, робимо все необхідне для всебічного розвитку підростаючого покоління. З вересня 2012 року в районі функціонує комунальна установа Коломийський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів у селищі Отинія, де проходять соціальну реабілітацію 12 дітей-інвалідів, які перебувають в створених умовах для повноцінного фізичного, психологічного та розумового розвитку для тих, хто цього потребує. Організовано довезення дітей до центру із сіл отинійської зони. За період існування установи вже пройшли реабілітацію та очікують на повернення до неї через 6 місяців ще 13 дітей з певними фізичними потребами. На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 163 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 116 -позбавлених батьківського піклування, 47 дітей-сиріт. На обліку з усиновлення - 33 дитини. Маємо в районі 4 прийомні сім’ї.

- Михайле Михайловичу, знаю про Вашу мрію створити у Коломиї медичне містечко. Цей рік наблизив її?

- Авжеж. Наші люди вже мають можливість отримувати послуги у сучасній клініко-діагностичній лабораторії, завершується спорудження нового клініко-діагностичного центру на 850 відвідувавнь за зміну, де діятиме найсучасніше обладнання. Поверх за поверхом європейського вигляду набуває центральна районна лікарня. З початку року відкрито 4 та 5 поверхи терапевтичного корпусу. Ще трохи — іКоломийщина матиме власне медичне містечко, яке стане госпіітальни м округом ф обслуговуватиме ще й мешканців сусідніх районів.

Чимало планується зробити по інших медичних об’єкитазх у селах. На якісніший рівень обслуговування піднімаються усі ФАПи і амбулаторії, щоб людина в селі б ула забезпечена усією необхідною медичною допомогою. Після капремонту відкритто клінічну лабораторію у Печеніжинській міській полікілінці, завершено капітальний ремонт амбулаторії загальної практик сімейної медицини села Залуччя.

Підготовлено проект «Запровадження інноваційних методие та процедур з розвитку закладів первинної медико-санітарної допомоги». Проект подано нап Всеукраїнський конкурс проектів та програм місцевого самоврядування, ним передбачено 931,5 тис. грн..на проведення капітального ремонту приміщень амбулаторій сіл няждвір, Виноград та Нижній Вербіж.

Зроблено чимало, усе й не перелічити. В оснащенні медицини сучасним обладнанням відчутну й важливу благодійне допомогу нам надало подружжя з Німеччини —Вольфган і Тамара,Шуммани, мої давні хороші друзі. Завдяки їм центральна районна лікарня отримала чим ало спеціального інвчентаря. Це і функціональні ліжка, тумбочки, матраци, опорно-ходові пристрої, крісла, апарати ЕКГ, апарати ШВЛ для немовлят, інкубатори та багто іншого, надавалась благодійна допомога і реабілітаційному центру для дітей-інвалідів у селищі Отинія. Сподіваюсь, що наша співпраця з німецькими колегами і надалі буде розвиватися. У рамках українсько0швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» отримано медичного обладнання для пологового будинку на суму 460 тис. грн.

- Один із пріоритетів Вашої роботи – освіта Коломийщини…

- На території району діють 58 загальноосвітніх закладів, 35 дошкільні навчальні заклади, з них 8 навчально-виховних комплексів, 4 позашкільні навчальні заклади, Коршівський професійний аграрний ліцей, Отинійський ліцей енергетичних технологій, 2 допоміжні школи інтернати. Значна увага та приділяється розвитку дошкільної освіти. На даний час у районі діє 35 дошкільних навчальних закладів, де виховується 2100 дітей. Прикметно, що 14 садочків відкрито за час моєї другої каденції на посаді голови райдержадміністрації: у селах Слобода, Лісна Слобідка, Пядики, Підгайчики, Залуччя, Мала Камянка, Замулинці, Кропивище, Спас, Княждвір, Ліски, Гвіздець, Іванівці, Джурків. З метою розширення мережі дошкільних навчальних закладів шляхом будівництва нових, відновлення роботи недіючих дошкільних навчальних закладів, реконструкції пристосованих під них приміщень та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів у навчально-виховні комплекси в районному та сільських бюджетах на 2013 рік передбачено з урахуванням змін кошти в сумі 1385 тис.грн. на проведення робіт з облаштування садочка у Лісному Хлібичині: реконструкції приміщення під дитячий садок у селах Великий Ключів та Шепарівці, будівництва дитячих садків у селах Королівка та Сопів, капітального ремонту дитячого садка в Молодятині. Завершено роботи з влаштування дитячого садка у селі Джурків, який відкрито 8 листопада, та спортивного залу дитячого садка «Колосок» в селі Підгайчики, який відкрито 29 вересня. Крім цього, завершено роботи із влаштування внутрішніх санвузлів у Воронській, Ковалівській, П’ядицькій ЗОШ І-ІІІ ст., Спаській, Малоключівській, Кийданецькій, Сідлищенській, Угорницькій, Черемхівській, Ліснослобідській, Мишинській, Годи-Добровідській, Жукотинській школах. На стадії завершення роботи в Молодятинській ЗОШ І-ІІ ст. За рахунок цільових екологічних інвестицій (Кіотський протокол), спрямованих на зменшення обсягу викидів парникових газів у закладах освіти району у селах Іванівці, Товмачик, Мишин, П’ядики, Ковалівка, Турка, Підгайчики, Отинія роботи на суму 16 мільйонів гривень уже завершено. Відрадно, що у Пилипах школа стала втіленням реалізації громадської ініціативи і підтримки влади: громадським методом зведено новий навчальний корпус, дітвора навчається у гарному: сучасному приміщенні. Також проведено поточні ремонти у всіх навчальних закладах району.

- Насиченим та багатогранним було культурно-мистецьке життя району, адже наших аматорів знають далеко за межами Коломийщини.

- Всі заходи спрямовувались на забезпечення духовних потреб громадян, збереження і пропаганду національних традицій і звичаїв, розвитку професійного та аматорського мистецтва. Дуже велика й інтенсивна робота наших працівників культури супроводжувалась покращенням матеріально-технічної бази закладів культури – тут теж зроблено чимало. Серед найвагоміших об’єктів: ремонт глядацького залу в дитячій музичній школі Отинії, ремонт фасаду, обшивка фасаду фальш-брусом у клубі села Спас, внутрішній ремонт Будинку культури с. Раківчик . Уже другий рік успішно працює Будинок культури у Малому Гвіздці, який збудовано методом народної будови за ініціативи громади і підтримки районної влади. Також було проведено капітальний ремонт Будинку культури в Отинії, який цьогоріч визнано найкращим сільським закладом культури в області. Так само успішно діє відремонтований спільними зусиллями громади та влади Будинок культури в Лісній Слобідці. Приємно також, що наша центральна районна бібліотека перемогла у п’ятому раунді програми «Бібліоміст».

- Наш район завжди серед кращих з розвитку фізичної культури і спорту, зміцнення матеріально-спортивної бази, підготовки резерву спорту вищих досягнень, залучення населення до занять спортом. Як спрацювали цьогоріч?

- У рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича «Діти-майбутнє України», в напрямку: «Кожній дитині – всебічний розвиток» щодо модернізації дитячих спортивних майданчиків в районі відкрито спортивний майданчик із синтетичним покриттям для Великокам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Завершено реконструкцію сільських стадіонів та встановлено спортивні майданчики із синтетичним покриттям в с.Воскресинці та селищі Печеніжин. До речі, стадіон у Печеніжині єдиний у області облаштований штучним поливом. Загалом у районі функціонує 13 універсальних спортивних майданчиків із синтетичним покриттям, десять із яких відкриті за моєї каденції, — в селищі Гвіздець, селах Ковалівка, Корнич, Іванівці, Малий Гвіздець, П’ядики, Спас, Турка, Угорники, Ценява. Тривають роботи з встановлення спортивних майданчиків із синтетичним покриттям в с.Матеївці, Дебеславці, Мала Камянка, планується розміщення дитячої футбольної школи в с.Турка. Продовжується реалізація проектів третього обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування в галузі фізичного виховання: проекту Малокам’янської сільської ради: «В здоровому тілі-здоровий дух. Основні роботи по зведенню спортивного майданчика під штучне покриття»; проекту Коршівської сільської ради «Реконструкція сільського стадіону з облаштуванням огорожі та глядацьких трибун.

- Михайле Михайловичу, у Вашій роботі не обійтися без тісної співпраці з громадою, місцевим самоврядуванням. Адже розбудова України як демократичної європейської держави висуває на порядок денний питання відкритості та прозорості владних інституцій, рівноправного партнерства та залучення громадян до формування і реалізації державної та регіональної політики. Як Вам вдається втілювати ці вимоги?

- Звичайно, питання щодо підвищення ефективності місцевого самоврядування та зміцнення потенціалу територіальних громад є пріоритетними у нашій роботі. Тісна співпраця налагоджена із депутатським корпусом районної ради. Треба розуміти, що заємодія держави з громадянським суспільством на основі партнерства необхідна для розвитку України як правової, демократичної і соціальної держави. Саме суспільна участь сприяє більшій ефективності державного управління, відкритості та прозорості діяльності державних органів, підвищує рівень довіри громадян до влади. Завдяки цьому робота нашої райдержадміністрації у році, що минає, базувалась на плідній та злагодженій співпраці громад і влади у всіх сферах господарства. Результати такої співпраці говорять самі за себе: відкрито нові дошкільні навчальні заклади, навчально-виховні комплекси, соціально-реабілітаційний центр, відремонтовано, перекрито дахи клубів, бібліотек, освітянських та медичних закладів, встановлено очисні споруди, електричні розвантажувальні підстанції.. На часі - нові ідеї, які будуть реалізовані у 2014 році разом з районною радою, після прийняття бюджету. Впевнений, якщо і в майбутньому жителі Коломийщини будуть такими ж ініціативними, згуртованими і послідовними, то здійсняться всі починання, вирішаться проблеми, всі ініціативи громад сіл, селищ Коломийщини будуть реалізовані. Вдячний усім за довіру, розуміння і співпрацю!

Принагідно хочу привітати усіх мешканців Коломийщини з Новим 2014 роком та Різдвом Христовим. Нехай іскорка добра, запалена від світла Вифлиємської зорі, об’єднає нас у щирій любові до Сина Божого, до ближнього, до України. Бажаю Вам, шановні краяни, міцного здоров’я, родинного затишку, радості та добра. Нехай Новий рік принесе Вам удачу в справах, віру в себе, стане добрим початком для вагомих здобутків!

Поділитися: