В Коломийському районі відкрито пам’ятний знак встановлений загиблим угорським військовослужбовцям

07.06.2014
В Коломийському районі відкрито пам’ятний знак встановлений загиблим угорським військовослужбовцям

3 червня 2013 в с.Закрівці Коломийського району відбулося відкриття пам’ятного знаку встановленого загиблим угорським військовослужбовцям, де вшановули пам’ять загиблих у роки Другої світової війни.Аадже саме у Закрівцях, захоронено близько 60 угорських військовослужбовців, які загинули в 1944 році.

Присутніх вітали заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Любов Михайлишин, голова Коломийської районної ради Богдан Болюк, завідувач сектору оборонної роботи Івано-Франківської облдержадміністрації Валерій Іваненко, начальник Департаменту зв’язків з громадськістю та військово-меморіальної роботи Міністерства оборони Угорщини, полковник, доктор Ласло Телл, Генеральний консул Генерального Консульства Угорщини у м. Ужгород Йожеф Бачкаі та Торговицький сільський голова Северин Мандзюк.

Довідково: У 1944 році на теренах нашого краю проходили величезні бої, внаслідок чого воюючі сторони понесли великі людські втрати.

Унаслідок укладення Міжурядової угоди між Україною та Угорщиною «Про збереження та увічнення місць пам’яті загиблих військовослужбовців і цивільних - жертв воєн та про статус поховань», підписаної 16 листопада 1996 року, угорська сторона звернулася до Торговицької сільської ради (15 травня 2012 р.) про дозвіл та сприяння встановленню пам’ятного знаку у с. Закрівці. Всі витрати, пов’язані з будівництвом меморіалів угорська Сторона взяла на себе.

Пошукова група філії Національного Військово-історичного музею України – музею «Герої Дніпра» за дорученням Бюро по уходу за військовими похованнями Міністерства оборони Угорської республіки провела опрацювання архівних матеріалів, опитування свідків та огляд місцевості села.

За інформацією, яку повідомила свідок Романюк О.К., 1932 р. н., що проживає у с. Закрівцях: у селі в 1944 році стояла угорська військова частина, а в будинку, де тепер знаходиться магазин, був військовий шпиталь. На церковному подвір’ї ховали загиблих, що привозили з фронту та тих, хто вмирав у шпиталі від ран. Тут же крім угорців похований німецький льотчик, що розбився в селі.

Військові поховання розташовані на церковному подвір’ї церкви Святого Дмитрія на північ (2 ряди), схід (1 ряд) та південь (1 ряд) від церковної споруди (всього 54 могили ). 6 угорських солдат поховано на сільському кладовищі між могилами Білик Наталі та Костюка Івана.

Поділитися: