В Коломийській райдержадміністрації проведено апаратну нараду

12.06.2014
В Коломийській райдержадміністрації проведено апаратну нараду

12 червня 2014 року в.о. керівника апарату райдержадміністрації О.О.Будько провела апаратну нараду з начальниками та спеціалістами відділів та секторів апарату райдержадміністрації. На нараді обговорено питання виконання окремих доручень голови облдержадміністрації, голови райдержадміністрації, стан виконавської дисципліни в роботі з контрольними документами в апараті райдержадміністрації.

Зокрема обговорили питання про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). В.о.керівника апарату О.О.Будько відзначила, що суть децентралізації влади – максимально передати повноваження на місця і фінансові інструменти для реалізації цих повноважень,чітко розмежувати повноваження як між органами місцевого самоврядування так і між органами виконавчої влади за принципом субсидіарності, визначити механізми відповідальності органів місцевого самоврядування перед виборцями і перед державою. Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади містить базові принципи, які Уряд прийняв як політичне рішення.

Зокрема, пропонується на рівні регіонів створити виконавчі комітети обласних рад, на рівні районів – виконавчі комітети районних рад, на рівні громад – залишити виконавчі комітети рад і ради громади.

Базовий рівень всіх компетенцій пропонується передати на рівень громад, а саме:

- місцевий економічний розвиток;

- розвиток і утримання місцевої інфраструктури;

- планування розвитку територій громад;

- питання забудови територій;

- благоустрій;

- соціальна допомога;

- швидка медична допомога;

- первинна медицина;

- дошкільна; середня та позашкільна освіта;

- муніципальна міліція, яку планують створити;

- пасажирські перевезення;

- весь спектр житлово-комунальних послуг;

- культура, фізична культура і спорт.

На рівень району планують передати повноваження з утримання об’єктів спільної власності територіальних громад району; транспортна інфраструктура районного значення, забезпечення надання вторинної медичної допомоги, виховання та навчання дітей у школах-інтернатах загального профілю.

На регіональний рівень – транспортна інфраструктура регіонального значення; спеціалізована охорона здоров’я; спеціалізована середня освіта; розвиток культури, спорту, туризму, утримання об’єктів спільної власності. Важлива функція, яку передадуть регіонам – повноцінне планування регіонального розвитку, з тим, щоб кожна громада мала можливість для реалізації.

В контексті реформи мова йде і про ліквідацію державних адміністрацій у тому вигляді, в якому вони є.

Поділитися: