На Коломийщині відбулось святкування Дня Конституції України

09.07.2014
На Коломийщині відбулось святкування Дня Конституції України

Районні святкування проведено в селищі Печеніжин, селах Раківчик та Ценява Коломийського району.

Прийняття Основного Закону 28 червня 1996 року Верховною Радою України стало переломним моментом в історії України, прикладом того, що бурхливі суперечки та протистояння можуть бути подолані порозумінням, усвідомленням відповідальності, бажанням разом будувати незалежну, правову, демократичну державу; ознаменувало фундаментальне закріплення нашої незалежності, навіки закарбувало волю українського народу жити у власній суверенній, державі, закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це сприяло підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Конституція 1996 врахувала історичний досвід нашого народу і кращі світові традиції, вона увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності та демократії, гарант незалежності та соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність – фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

В історії нашого державотворення день прийняття Конституції України – 28 червня назавжди залишиться величним днем.

Найвища юридична сила Конституції, утвердження нею принципу верховенства права, засад політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності – ось визначальні постулати, на яких ґрунтується суспільне життя в нашій країні.

Світовий досвід свідчить, що найуспішніше розвивається та суспільна система, в якій найбільш повно розкривається творчий потенціал людини. Саме вільна і відповідальна особа є головною рушійною силою сучасної цивілізації, творцем всіх складових суспільних відносин – політичних, економічних, соціальних, правових, етнічних, конфесійних, наукових, культурних. Конституція України дала поштовх для продуктивного розвитку усіх галузей національного законодавства та сфер суспільного життя.

Не слід забувати, що конституційні норми, якими б вони передовими і демократичними не були, самі по собі не змінять життя на краще. Сьогодні, щоб перетворити зміст на результат, усім нам потрібні підвищена відповідальність, самовіддана праця заради однієї мети – процвітання України як цивілізованої європейської держави.

Конституція – одна для всіх. Шануймо її, пам’ятаючи, що сьогоденню передувала багатовікова історія державотворення. Та доля розпорядилася так, що саме ми стали свідками народження суверенної країни, здійснення одвічного права українського народу на самовизначення. І ми, як ніхто інший, відповідальні перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішніми та прийдешніми поколіннями за державу, на сторожі якої стоїть Основний Закон.

Поділитися: