Андрій Троценко: В області проводяться заходи для інфраструктурного забезпечення на випадок можливої мобілізації

23.07.2014
Андрій Троценко: В області проводяться заходи для інфраструктурного забезпечення на випадок можливої мобілізації

Голова обласної державної адміністрації Андрій Троценко спростував плітки щодо загальної мобілізації, які останнім часом активно розповсюджуються в інформаційному просторі.

Як пояснив Андрій Троценко, Указу Президента України про повну мобілізацію наразі немає. "Будь-яка мобілізація громадян можлива виключно після відповідного Указу Президента України, затвердженого Верховною Радою України. На даний момент такого документу не існує", - наголосив він.

За словами голови облдержадміністрації, в області зараз проводяться лише заходи для інфраструктурного забезпечення можливої мобілізації на випадок повномасштабної агресії з боку північного сусіда.

"На жаль, ми живемо в такий час, коли важко бути стовідсотково впевненими у мирному майбутньому. Ми маємо державу-сусіда, яка фінансово підтримує терористів на нашій землі та постачає їм озброєння, включаючи важку техніку. Чи можемо бути впевнені, що ця підтримка не переросте в підтримку регулярними російськими військами? Думаю, не можемо. Саме для забезпечення можливості нашій державі дати адекватну відповідь агресору ми й проводимо заходи для інфраструктурного забезпечення на випадок можливої мобілізації. Це означає своєрідну ревізію в обороноздатності нашої держави. Ми повинні бачити повну картину, щоб її оцінити, зрозуміти проблеми й оперативно вирішити їх", - зауважив Андрій Троценко.

"Зараз кожен з нас повинен розуміти, що таке зброя, вміти не на папері, а в житті надати першу медичну допомогу, знати, як діяти в екстремальних ситуаціях. Найлегше подолати проблему, якщо ти до неї готувався і розумієш всі її аспекти. І саме таку підготовку перед можливою проблемою ми зараз проводимо", - відзначив голова обласної державної адміністрації.

На переконання Андрія Троценка, за взірець побудови громадянського суспільства, повсякчас готового до протидії агресору, у повній мірі можна вважати модель, що створена, до прикладу, в Ізраїлі чи Швейцарії. Ними передбачено, що кожен громадянин, який здатний в тій чи іншій мірі захищати територіальну цілісність своєї держави, має перебувати на відповідному військовому обліку, володіти навиками військової підготовки, чітко усвідомлювати алгоритм дій у разі військової агресії та керуватись ідеологією не індивідуальної доцільності, а національної необхідності в питанні захисту своєї держави. Саме в такій готовності протистояти ворогові у будь-який момент, коли про це попросить Батьківщина, й полягає громадянський обов’язок кожного свідомого громадянина.

Поділитися: