Коломийський район бере участь у черговому засідання координаційної ради Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

09.09.2014

5 вересня відбулось чергове засідання Регіональної координаційної ради Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Під час заходу розглянуто актуальні питання реалізації пілотних проектів сільських громад області з впровадження децентралізованої моделі водопостачання та результати роботи з розробки стратегій водозабезпечення Коломийського і Тлумацького районів. Також обговорено підготовку та подання відповідних проектних заявок на спільний конкурс DESPRO та обласної ради для їх втілення у 2015 році.

Експерт DESPRO В. Козак ознайомив присутніх із умовами і критеріями попереднього відбору нових двох пілотних проектів (з водовідведення в одній сільській території та з водопостачання в одному малому місті області), впровадження яких розпочнеться також у наступному році.

Враховуючи зацікавленість Івано-Франківщини, яка відноситься до регіонів України із найнижчим рівнем охоплення сільського населення централізованим водопостачанням і водовідведенням, а значна кількість сільських територій користується неякісною привізною водою, за підсумками засідання прийнято наступні рішення:

- оголосити додатковий конкурс з відбору проектів сільських громад, для яких питання водозабезпечення є вкрай актуальним та максимально поширити інформацію про умови участі в Проекті (зокрема термін їх подачі пролонговано до 1 грудня ц.р.);

- імплементувати положення розроблених в рамках Проекту стратегій з водозабезпечення Коломийського та Тлумацького районів у стратегіях соціально-економічного розвитку зазначених районів і врахувати їх результати при розробці обласної стратегії соціально-економічного розвитку.

Розпочати співпрацю з підтримки пілотних проектів з водовідведення в одній сільській територіальній громаді та з водопостачання в одному малому місті.

Довідково:

Івано-Франківщина входить до складу п’яти цільових регіонів (Вінницька, Дніпропетровська, Полтавська і Сумська області), які беруть участь у ІІІ фазі Проекту. Відповідно до Меморандумому про взаєморозуміння і співробітництво між Проектом DESPRO, облдержадміністрацією та обласною радою та Регіональної цільової програми впровадження в області ІІІ фази DESPRO, передбачається:

- розробка стратегій розвитку водозабезпечення двох відібраних пілотних районів (Коломийського і Тлумацького);

- впровадження 26 проектів з централізованого водопостачання – (на сьогодні відібрано 5 проектів в пілотних районах, зокрема чотири – в Тлумацькому (сс. Братишів, Королівка, Озеряни і Підвербці) і один – в Коломийському районах (с. Велика Кам’янка). У 2015 році заплановано реалізацію 12 відповідних проектів;

- реалізація трьох пілотних проектів: по одному в територіальній громаді та малому місті відповідно з водовідведення і покращення доступу населення до послуги водопостачання та міжмуніципальний проект у сфері інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами.

Обсяг технічної допомоги в цілому становитиме понад 9,0 млн. грн.

Поділитися: