Питання організації сільського самоврядування – головний напрям децентралізації, - радник з питань розвитку сільських територій Віце-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана

03.11.2014
Питання організації сільського самоврядування – головний напрям децентралізації, - радник з питань розвитку сільських територій Віце-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана

Одним з найголовніших напрямів децентралізації влади та розвитку місцевого самоврядування є питання організації сільського самоврядування та самоуправління. Про це сказала радник з питань розвитку сільських територій Віце-прем’єр-міністра Олена Бородіна в Черкасах під час семінару з обговорення актуальних питань децентралізації.

«Саме завдяки цьому можна забезпечити сталий сільський розвиток як процес цілеспрямованої зміни економічних, екологічних, демографічних, соціальних, культурних, побутових, інституційних умов функціонування села у напрямку зростання рівня і якості життя його мешканців», - наголосила Олена Бородіна.

Вона навела приклад європейської практики, який демонструє що реальний прогрес на селі забезпечується при активному залученні громад у формування та реалізацію локальних ініціатив.

«Сільський розвиток на базі громад – модель, в якій цілеспрямована зміна усіх найважливіших факторів розвитку села планується, здійснюється і контролюється самими громадами за сприяння держави. Концепція такого політичного підходу до розвитку села буде покладена в основу наступного реформування системи місцевого самоврядування на сільських територіях», - сказала радник Віце-прем’єр-міністра, підкресливши, що принцип децентралізації влади має бути зреалізований на самому низовому рівні, тобто забезпечувати реальні права та можливості жителів кожного села самостійно вирішувати питання місцевого значення.

Поділитися: