Засідання  Координаційної  ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при Коломийській  райдержадміністрації

26.06.2024

Під головуванням заступниці голови районної державної адміністрації Ганни Кравчук відбулося засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при Коломийській райдержадміністрації.

У його роботі взяли участь керівники закладів охорони здоров’я області, представники громадських організацій та територіальних громад.

Під час проведення засідання було заслухано звіти представників комунальних закладів охорони здоров’я щодо стану справ з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, обговорено проблемні питання.

Загалом, за інформацією Коломийського міжрайонного фтізіатра Сергія Семина, за підсумками І кварталу 2024 року на Коломийщині помітний ріст захворюваності на туберкульоз. Також, 2 нових випадки захворювання виявлено серед дітей та підлітків. Померло 10 хворих, у яких виявлено недугу у занедбаному стані, що значно більше ніж у минулому році.

Про стан епідеміологічної ситуації в районі доповіла Ірина Андрусяк, начальниця Коломийського відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». За словами керівниці інфекційна захворюваність зросла на 21,5 % проти відповідного періоду минулого року, ріст відбувся за рахунок ГРВІ, а також туберкульозу та кашлюка.

Про стан захворюваності на ВІЛ- інфекцію/ СНІД та надання медичної допомоги ВІЛ- інфікованим пацієнтам доповіла Оксана Грищук, завідуюча кабінетом «Довіра». На обліку перебуває 125 осіб, в тому числі 44 в стадії СНІДу. Позитивним є те, що збільшився обсяг надання послуг з тестування на ВІЛ, кабінетом «Довіра» за 1 півріччя прийнято 2570 громадян, обстежилися за допомогою швидких тестів 1914 осіб.

Акцентували увагу й на необхідності прийняття в усіх громадах місцевих програм протидії захворюванню на туберкульоз та ВІЛ- інфекції, покращення роботи з виявлення зазначеного захворювання на ранніх етапах. Велику увагу необхідно приділити інформаційно-роз’яснювальній роботі серед населення, щодо можливості обстеження на ці недуги, виявлення їх на ранніх стадіях, зосередити уваги на коло осіб, що перебувають у групі ризику, що прибули з східних регіонів.

Медики закликають мешканців району завчасно пройти обстеження, які є безкоштовними. Чим пізніше виявлене захворювання, тим важче людину лікувати. Своєчасне обстеження та лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу також знижує імовірність подальшої передачі інфекції іншим.

До слова, Уряд затвердив операційний план на 2024-2026 рр. для втілення держстратегії з протидії ВІЛ-інфекції/ СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам В та С на період до 2030 року. Планом передбачено покращити ситуацію з протидією туберкульозу в Україні, зробити доступнішою медичну допомогу, покращити фінансування заходів протидії ТБ, інформувати населення про ТБ, залучати неурядовий сектор для вирішення проблеми.

За результатами засідання Координаційної ради ухвалили відповідне протокольне рішення.

Поділитися: