Як отримати компенсацію за розміщення внутрішньо переміщених осіб?

25.01.2024

За інформацією Міністерства соціальної політики кількість переселенців в межах України сягає 4,8 мільйона осіб. З пошуком житла ВПО допомагає проєкт «Прихисток». Це державний проєкт, що поєднує тих, хто шукає з тими, хто готовий надати свою квартиру чи будинок для проживання переселенців. До цього процесу залучені також органи місцевого самоврядування в громадах. Кожен, хто розміщує ВПО має право на грошову компенсацію від держави. Як приєднатись до програми «Прихисток» та отримати за це виплати - читайте в даному матеріалі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333 затвердила Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Державні виплати передбачені за прихисток переселенців:

Важливо: з грудня 2023 року компенсація НЕ надається за розміщення переселенців, з якими людина пов’язана родинними відносинами, має кровну спорідненість або перебуває у шлюбі (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, зокрема повнолітні).

Сума компенсації розраховується відповідно до кількості днів, впродовж яких житло надавалося для розміщення переселенців: кожен такий людино-день обчислюється у 14,77 гривень.

Для того, щоб отримати компенсацію за розміщення ВПО власникам житла необхідно:

  1. Зайти на сайт «Прихисток», що доступний за посиланням: https://prykhystok.gov.ua/;
  2. Натиснути «Запропонувати житло» та запустити процедуру реєстрації на ресурсі;
  3. Створити акаунт: вводиться адреса електронної пошти та підтверджується пароль;
  4. Підтверджується номер телефону (для публікації пропозицій потрібно підтвердити, що ви є власником номеру телефону за допомогою СМС- коду);
  5. Вказати дані про адресу будинку: країна, область, населений пункт, вулиця, будинок.
  6. Обрати яку кількість людей власник спроможний прихистити (від 1 до 500 осіб).

Публікувати оголошення варто лише тоді, коли власник справді готовий безкоштовно прийняти переселенців.

  1. Позначити кого власник готовий розмістити: будь-кого; сім’ї з дітьми (чоловік, дружина, діти); сім’ї без дітей (подружжя, пари); жінки; діти; особи старше шістдесяти років; чоловіки; з тваринами (коти, собаки); особи з інвалідністю/хронічним захворюванням; одинокі батьки/опікуни чи їх представники; багатодітна сім’я; дитина без супроводу дорослих (під наглядом); представники етнічних меншин.
  2. Вказати тип розміщення: спальні місця; окрема кімната; житло повністю; приміщення.
  3. Зазначити термін, на який період готові надати прихисток: 1-2 ночі; кілька днів; кілька тижнів; до перемоги або на будь-який термін.
  4. Розказати детальніше про помешкання. Що це за об’єкт: будинок/квартира/ приміщення? Коли готові надати житло? На який термін? Які умови в помешканні?
  5. Вказати чи наявні вже гості у вашому домогосподарстві та натиснути «Опублікувати оголошення».

Вказану інформацію можна також подати до виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі їх створення) ради, місцевої держадміністрації, відповідної військової адміністрації. На підставі поданих відомостей, місцева влада вносить дані до інформаційно-аналітичної системи обліку даних, пов’язаних з компенсацією за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Так формується перелік житлових приміщень, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у населеному пункті.

  1. Наступний крок – безпосереднє розміщення переселенців в оселі. Після цього власник може видалити пропозицію на сайті «Прихисток».
  2. Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення ВПО необхідно подати повідомлення в електронній або паперовій формі за зразком про себе та всіх розміщених переселенців з підтверджуючими документами до виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі їх створення) ради, місцевої держадміністрації, відповідної військової адміністрації за місцем розташування житлового приміщення. Якщо повідомлення подається в електронній формі, то варто прикріпити до нього скановані копії або фотокопії документів, що підтверджують вказані в повідомленні відомості.
  3. Не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця власнику необхідно подати заяву за формою до цього ж самого органу на себе та кожного переселенця з усіма підтверджуючими відомості в заяві документами.

Якщо в цьому процесі не буде помилок, власнику житла надійде компенсація. Вона виплачується за зазначеними у заяві банківськими реквізитами, якщо відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги, тож варто вчасно оплачувати усі рахунки від обслуговуючих підприємств.

Поділитися: