Виступ Президента України Віктора Федоровича Януковича на підсумковій пресконференції

04.03.2013

За три роки ми пройшли складний шлях – від балансування над прірвою до стабільної позитивної динаміки розвитку країни. Але найголовніше, що поряд з жорсткими антикризовими заходами нам врешті-решт вдалося розпочати модернізацію країни. Модернізацію, якої країна чекала майже 20 років. У 2010-му році ми змогли розпочати програму реформ. Тому сьогодні критично важливо зберегти та наростити темпи розвитку і, завдяки цьому, поглибити розпочаті зміни.

За останні три роки нам вдалося провести в життя суттєві зміни з метою стабілізації економічного розвитку. Ми забезпечили зростання ВВП. У порівнянні з показником на 1 січня 2010 року торік він збільшився більш ніж на 487 млрд. гривень, або на 53%. У той час як темп росту економіки Єврозони у 2012 році впав на пів-відсотка, в Україні він залишився позитивним (+0,2%).

Ми побороли інфляцію, рівень якої торік склав мінус 0,2%. Знизили рівень дефіциту бюджету. У порівнянні з 2010 роком він впав у 1,5 рази – з майже 6% до 3,8% торік. Продовження росту економіки та оздоровлення державних фінансів сприяло зростанню доходів Державного бюджету. З 2010 року вони збільшились більш ніж на 100 млрд. грн.

Ми послідовно підтримуємо політику зменшення боргового навантаження на економіку. Торік відношення валового зовнішнього боргу до ВВП знизилось до 75%. У 2010 році цей показник сягав 85%.

Все це дало змогу забезпечити розвиток реального сектору економіки, що в свою чергу дозволило реалізовувати політику соціальної справедливості і підвищити стандарти життя населення. Протягом останніх 3 років середньомісячна зарплата зросла на 59%. Якщо у 2010 році вона складала 2239 грн., то сьогодні – 3025 грн. Ми постійно працюємо над скороченням заборгованості із заробітної плати. Порівняно з 2010 роком на кінець минулого року вона впала на 324 млн. грн.

У політичній площині ми наполегливо працювали над формуванням дієвої виконавчої вертикалі, над створенням ефективного центру вироблення реформаторських рішень. Комітет реформ при Президентові, Уряд, конструктивна парламентська більшість Верховної Ради 6 скликання стали надійними партнерами.

Завдяки цьому сьогодні спільними зусиллями ми створили всі важливі передумови для подальших перетворень. Саме тому державний курс на реформи знаходить підтримку всередині країни та отримує розуміння наших міжнародних партнерів.

Важливою подією стало проведення в Києві ядерного саміту. Він пройшов у час сумної дати - 25 річчя Чорнобильської катастрофи. В результаті цієї роботи нам вдалося зібрати необхідні кошти, щоб розпочати побудову надійного Укриття на Чорнобильською станцією. Саме цього країна чекала 25 років. Цей захід світового рівня дозволив нам активізувати міжнародне співробітництво у сфері мирного і безпечного використання ядерної енергії.

Нами майже завершено роботу з підготовки угоди про асоціацію з Європейським союзом, яку ми готували починаючи з 2007 року коли я працював прем’єр-міністром України. Особливо хочу наголосити на результатах останнього Саміту Україна-ЄС, який відбувся 25 лютого у Брюсселі, і дав нам позитивний сигнал від Європейського Союзу щодо перспектив підписання угоди про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі у цьому році.

Ми добре розуміємо, що розвиток економіки – це не сухі статистичні показники. Це реальне сьогодення для кожного з нас. Тому, незважаючи на чергове загострення світової кризи, ми знайшли можливість реалізувати низку важливих соціальних ініціатив.

Наші зусилля були націлені на реформування системи соціального захисту, передусім найменш захищених верств населення. Завдяки цьому протягом останніх років постійно зростає частка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сімейних формах виховання. Торік вона збільшилась до 78% проти 73% у 2010 році. Більш як у 2 рази в порівнянні з 2010 роком підвищено рівень допомоги при народженні дитини, переглянуті підходи до системи видачі субсидій. Допомога при народженні першої дитини сьогодні зросла до майже 29 тис. грн., другої – до понад 52 тис. грн., третьої – до понад 115 тис. грн.

Певні кроки вдалося зробити і в покращенні пенсійного забезпечення. У результаті осучаснення і підвищення пенсій утричі зменшилася в порівнянні з 2010 роком кількість пенсіонерів, які отримують пенсії нижчі 1000 грн. Проведено перерахунок пенсій для майже 13 млн. пенсіонерів у середньому на 142 грн., тобто для 95% пенсіонерів. Загалом з 2010 року середній рівень пенсії збільшився сьогодні на 42%. У 2010 році він становив 1033 грн., сьогодні – 1471 грн.

В 2012 році за ініціативи Президента України був реалізований пакет заходів з підвищення доходів населення.

Всі три роки держава нарощувала соціальні інвестиції. Започатковані глибокі зміни в системі охорони здоров’я. Збудовано 8 сучасних перинатальних центрів, в яких народилось понад 20 тисяч немовлят. В 2012 р. в Україні зареєстровано найнижчий за роки незалежності рівень малюкової смертності – 8,5 на тисячу народжених та материнської смертності – 13 на 100 тисяч. Започатковано програму створення сучасної первинної допомоги, забезпечення населення такою важливою послугою, як “швидка” та “невідкладна” допомоги. Подальше розгортання медичної реформи націлене на гарантоване забезпечення єдиних стандартів медичної допомоги незалежно від місця проживання громадянина: місті чи селі. Торік в Україні створена рекордна кількість закладів первинної медичної допомоги – 271 центр. У пілотних регіонах ми домоглися істотного підвищення рівня заробітної плати лікарів первинної ланки. Торік вона зросла більш ніж у 2 рази до 4 165 грн.

Ми продовжуємо роботу в напрямку оновлення сфери освіти. Відновлюється мережа дошкільних закладів для наших дітей. Торік їх охоплення подібними закладами зросло до 81%. У 2012 році для учнів було придбано більше шкільних автобусів, ніж за 3 попередніх роки разом узяті – 900 машин. В Україні відбувається створення освітньої інформаційної системи.

За рахунок впорядкування підвищується якість та престиж вищої освіти. Ми послідовно відроджуємо і середню спеціальну освіту.

Але політика соціальної справедливості не обмежується лише допомогою найбільш вразливим верствам населення. Соціальна справедливість – і в тому, щоб люди мали можливість повною мірою реалізувати свої здібності у праці і отримати за це належну оплату. Тому подолання безробіття, створення нових сучасних робочих місць, підвищення їхньої продуктивності – це завдання, яке поставлене програмою модернізації країни.

Загалом можна зробити висновок: політика реформ принесла позитивний соціальний ефект. Нам вдалося значно пом’якшити негативний вплив європейської економічної депресії 2012 року. За останній рік багато країн Європи опинились в економічній рецесії, що погіршило рівень життя населення. Деякі з країн пішли шляхом скорочення реальних зарплат, пенсій і соціальних допомог. В Україні вдалося цього не допустити, бо темпи економічного зростання залишились позитивними.

В сфері розвитку підприємництва нам також вдалося забезпечити системні зрушення. Спрощені дозвільні та реєстраційні процедури, встановлені прозорі механізми започаткування й ведення бізнесу, звужено прямий адміністративний контроль з боку держави. Обсяг документів дозвільного характеру зменшений з понад 1200 у 2010 році до 144 документів. Кількість видів господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, скоротилась з 77 до 56.

Незважаючи на величезний бюрократичний та чиновницький спротив ми продовжуємо адміністративну реформу. Вже відкрито біля 120 центрів адміністративних послуг в усіх регіонах України. Зроблені перші кроки щодо скорочення кількості платних адміністративних послуг і здешевлення їх вартості. В цьому році ми маємо максимально наблизити систему надання адміністративних послуг до людини. Мусимо завершити створення Єдиного державного порталу адміністративних послуг. Тоді для отримання паспорту, довідок, заміни посвідчень водія або реєстрації нового бізнесу громадянам не треба буде відвідувати органи влади. Достатньо буде скористатися доступом до Інтернету.

Ми суттєво спростили процедуру державної реєстрації автомобілів автовласниками.

Мета нашої роботи - зменшення кількості податків і зборів, спрощення всіх процедур, забезпечення прозорості прийняття рішень і зниження корупції. Україна піднялась на 15 сходинок у рейтингу Всесвітнього банку, який визначає умови ведення бізнесу. А за показником “створення підприємств” Україна піднялась на 66 пунктів.

Відчутний прогрес досягнуто у напрямках, які є визначальними для забезпечення енергетичної безпеки країни, а саме підвищення енергоефективності, розвитку альтернативних джерел енергії і диверсифікації енергопостачання. Торік ми наростили обсяг капітальних вкладень у власний видобуток вуглеводнів до 11 млрд. грн. Таким чином, на практиці ми зменшили “газову” залежність. Зробили це без конфліктів з партнерами, без зайвих потрясінь.

Це дуже непроста проблема, яка нам залишилась у спадок. Адже відомо, що наші попередники-злочинці залишили нам у спадок контракт, за яким газ для України має найбільшу ціну в Європі. При цьому нам вдалося утримати ціну газу для людей незмінною, розуміючи, що українцям це сьогодні не по кишені. Для цього ми підписали угоди з компанією “Шелл” та іншими іноземними партнерами про розподіл продукції із розробки запасів нетрадиційного газу, завершуються переговори щодо видобутку енергоносіїв на шельфі Чорного моря.

Разом з китайськими партнерами передбачається реалізація проектів із заміщення імпортованого природного газу українським вугіллям.

Протягом року ми скоротили імпорт газу з 45 до 33 мільярдів кубометрів. Електрогенерація переведена на використання вітчизняного вугілля. Скорочене споживання газу у чорній металургії. Розвивається вітрова та сонячна енергетика. Будується завод з виробництва ядерного палива.

Ми не тільки зміцнюємо енергетичну безпеку, але й розвиваємо високотехнологічний сектор української економіки.

Нових рис набула регіональна політика. У регіонах вже розроблено власні стратегічні програми розвитку. Визначені цілі та конкретні завдання, необхідні для їх реалізації ресурси.

Ми зробили важливі кроки до реформи агропромислового комплексу. Практично підготовлена законодавча база для того, щоб цей сектор економіки став привабливим для інвесторів. Водночас, щоб інтереси та права селян-власників землі були захищені.

Розвиваються інститути громадянського суспільства, реформується політична система. Створено та запроваджено нове антикорупційне законодавство, що відповідає усім сучасним світовим критеріям.

Працює Конституційна Асамблея, в роботі якої приймають участь провідні вчені, експерти, представники громадських організацій. Розраховую на те, що концептуальні наробки Асамблеї дозволять реалізувати реформу конституції без політизації, в демократичному форматі, в інтересах українського суспільства.

Якщо узагальнити – люди не просто чекають, а вимагають змін на краще. Вони не розчарувались у реформах, але ж зміни потрібні не в якомусь віддаленому майбутньому, а в їх сьогоденні.

Я відчуваю і розумію, що нам потрібне прискорення. Потрібні більш дієві кроки із відродження економіки та створення якісної “інфраструктури життя”, якщо можна так сказати.

Відповісти на запит суспільства має Державна програма активізації розвитку економіки, яку за моїм дорученням розробив Уряд.

У середу 27 лютого на розширеному засіданні Кабінету Міністрів ми розглянули її “у першому читанні”. Я висловив до урядового проекту низку зауважень і сподіваюсь, що вони будуть у найкоротші терміни враховані.

Стратегічна мета, сутність нової програми полягає не тільки в тому, щоб прискорити зростання макроекономічних показників. Це важливе, але підпорядковане завдання.

Основна мета роботи Уряду сьогодні полягає в тому, щоб змінити саму модель соціально-економічного розвитку нашої країни. Перевести національну економіку на рейки інтенсивного випереджального зростання за рахунок впровадження інновацій, розкриття інвестиційного потенціалу.

Єдиний шлях до цього — підвищення конкурентоспроможності національного товаровиробника, забезпечення радикального покращення інвестиційного клімату.

Саме тому я наполягаю на подальшому усуненні адміністративних бар’єрів для розвитку бізнесу, розширенні стимулюючої функції податків і створенні максимально сприятливих умов для інвестицій.

Сьогодні, в часи глобальної рецесії, ми постали перед значними викликами. Я казав про них на останньому засіданні Уряду.

Попит на зовнішніх ринках продовжує скорочуватись і завдає відчутного удару по позиціях наших експортерів. Водночас, внутрішній ринок для продукції базових галузей вітчизняної економіки залишається вузьким і слаборозвиненим.

За таких умов, щоб зберегти нашу промисловість і гарантувати її розвиток необхідно підтримати національного виробника, допомогти експортерам, реалізувати політику імпортозаміщення.

Навіть у цих непростих умовах потрібно підштовхнути процес оновлення виробничих фондів, стимулювати впровадження технологічних інновацій і енергозберігаючих технологій.

Для вирішення цих завдань необхідно мобілізувати зусилля держави і бізнесу. Тільки в цьому випадку нам вдасться істотно підвищити конкурентоспроможність національного виробника.

Потрібно надати нового імпульсу розвитку перспективних і високотехнологічних секторів національної економіки. Довгий час їм не приділялось достатньо уваги. У результаті значна частина промислового і науково-технічного потенціалу країни залишалась незадіяною.

Ми втрачали спеціалістів, високооплачувані робочі місця, відмовлялись від перспективних розробок.

Настав час змінити ситуацію.

Тому в рамках Програми найвищий пріоритет отримали завдання розвитку вітчизняного машинобудівного комплексу, авіаційної та ракетно-космічної промисловості, фармацевтичної індустрії.

Переконаний, що саме ці виробництва мають стати стрижнем української економіки майбутнього.

Будуть продовжені структурні реформи у стратегічних секторах національної економіки.

Підвищення якості транспортних послуг та зв’язку, реформування житлово-комунального господарства і розвиток будівництва, модернізація інфраструктури життєзабезпечення стануть кроком до покращення умов життя громадян.

На засіданні Уряду 27 лютого цього року мною висунуто нові соціальні ініціативи, спрямовані у майбутнє – для наших дітей.

Ми робимо стратегічну інвестицію у тих, хто будуватиме і розвиватиме Україну практично до кінця 21 століття.

На перше місце поставлено збільшення підтримки малозабезпечених сімей, які виховують дітей. Ми збільшимо допомогу у 2013 році – на 25%, у 2014 році – на 39%.

Також ми збільшимо на 25% надбавку на дітей-інвалідів з важкими вадами. Дітям-сиротам з інвалідністю допомога зросте на 37-46%.

Ми забезпечимо протягом двох років 85% дошкільнят місцем у дошкільних навчальних закладах.

2,5 мільйонів дітей зможуть відвідувати різні гуртки, секції, центри розвитку творчості дітей за власними уподобаннями.

На постійній основі почнуть працювати обласні та всеукраїнські літні школи для обдарованих дітей, буде запроваджено Президентську програму “Інтелектуальне майбутнє України”.

У 2013-2014 роках буде модернізовано 70% спортивних майданчиків, які знаходяться у школах та садочках. Також буде проведено Національний турнір шкільних баскетбольних команд Євро-2015.

Особливу увагу також приділимо умовам для сімейного виховання дітей-інвалідів, немовлят та їх матерів, які опинилися у скрутному становищі.

В цьому році Україна відзначатиме 1025-ту річницю Хрещення Русі. Ця подія в ті древні часи закріпила і символічно відобразила віковий поступ східнослов’янського світу до єдиної християнської цивілізації – молодої об’єднаної Європи.

Українські політики від виборів до виборів шукають різні гасла. Намагаються достукатись до сердець громадян.

Але я глибоко переконаний - ідея оновленої, духовної, творчої України об’єднає усіх українців.

Поділитися: