Виконання соціальних ініціатив Президента України в Коломийському районі, спрямованих на посилення захисту та підтримку дітей і сімей з дітьми, здійснення першочергових заходів з покращення матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров`я, в як

26.11.2013

В рамках виконання соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича, спрямованих на посилення захисту та підтримку дітей і сімей з дітьми, вживаються першочергові заходи з покращення матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров`я, в яких надається медична допомога дітям в Коломийському районі.

Відповідно до виконань завдань та доручень Президента України щодо розвитку міжрегіональних та міждержавних зв’язків, відчутну й важливу благодійну допомогу для Коломийської центральної районної лікарні надають меценати з Німеччини Вольфганг і Тамара Шуманн. Це і функціональні ліжка, тумбочки, матраци, опорно-ходові пристрої, крісла, апарат ЕКГ, апарат ШВЛ для немовлят, інкубатори, реанімобіль та багато іншого.

Забезпечується соціальний захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Впродовж 2013-2014 років планується збільшити виплату допомоги для малозабезпечених сімей з дітьми, зрівнявши її розмір із прожитковим мінімумом.

Управлінням праці та соціального захисту населення Коломийської райдержадміністрації своєчасно перераховуються та виплачуються всі види державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям – інвалідам, інвалідам з дитинства, дітям – сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. За січень – жовтень 2013 року отримали різні види державних соціальних допомог 12 097 сімей.

В управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 01.11.2013р. на обліку перебуває 4 прийомні сім’ї, які отримують соціальну допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Верховною Радою України прийнято Закон України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”, який набрав чинності з 28 липня 2013 року щодо збільшення на 25% розміру надбавки на догляд за дитиною - інвалідом з виключно високою мірою втрати здоров`я.

В управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації чисельність отримувачів державної соціальної допомоги станом на 01.11.2013 року становить 388 дітей-інвалідів, з них дітей-інвалідів підгрупи А - 36 осіб.

Станом на 01.11.2013р. на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Коломийської райдержадміністрації для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації перебуває 13 дітей – інвалідів, з них :

- засоби для ходіння керовані обома руками – 3;

- меблі – 6;

- допоміжні засоби для особистої гігієни – 3;

- засоби для ходіння керовані однією рукою – 2.

За десять місяців 2013 року 16 дітей-інвалідів забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації, з них:

- засоби для ходіння керовані обома руками -6 ;

- меблі – 4;

- допоміжні засоби для особистої гігієни – 5;

- крісла колісні – 3.

Протягом 10 місяців 2013 року 42 дітям-інвалідам видано направлення в протезний цех для забезпечення протезно-ортопедичними виробами.

Згідно Закону України „Про внесення зміни до статті 18 Закону України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, який набрав чинності з 24.07.2013 року, управлінням проводиться нарахування допомоги дітям-інвалідам, над якими встановлено опіку чи піклування у збільшеному розмірі.

Станом на 01.11.2013 року державну соціальну допомогу на дітей, які знаходяться під опікою чи піклуванням призначено 57 опікунам, з них 3 опікуни отримують допомогу на 3 дітей-інвалідів, які перебувають під опікою. Заборгованості по виплаті державних соціальних допомог немає. В смт. Отинія функціонує комунальна установа „Коломийський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Коломийської районної ради” на дві групи в кількості 16 дітей. За період з вересня 2012 року по даний час пройшли курс реабілітації 12 дітей.

Станом на 08.11.2013р. в м.Коломиї та Коломийському районі проживає 651 дитина-інвалід (52 підгрупи «А»), з яких 23 дитини з онкопатологією, 99 дітей потерпілих від аварії на ЧАЕС. Всі діти-інваліди отримують безкоштовне лікування та санаторно-курортне оздоровлення. Адміністрацією Коломийської центральної лікарні за 10 місяців 2013 року видано на повне безкоштовне санаторно-курортне лікування дітей 104 путівки в республіканські та 278 путівок в санаторії обласного підпорядкування ( різного профілю), з них 8 дітям сиротам, 89 дітям з багатодітних сімей, 37 дітям-інвалідам, 1 дитині потерпілій від аварії на ЧАЕС, 65 дітям з малозабезпечених сімей, а також дітям, які знаходяться на диспансерному спостереженні в спеціалістів Коломийської дитячої лікарні.

За оздоровчий період 2013 року охоплено відпочинком та оздоровленням 147 дітей-інвалідів, 52 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 4 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах.

В Коломийському районі діє «Районна цільова програма соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року», відповідно до якої на забезпечення реалізації житлових прав дітей передбачено кошти, вживаються заходи щодо придбання житла особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

В Коломийському районі діють та виконуються програми з метою надання допомоги матерям та дітям на 2013 рік:

- «Імунопрофілактика та захист населення від інфекційних хвороб в Коломийському районі на 2011-2015 роки».

-«Репродуктивне здоров’я нації» на 2008-2015 роки в Коломийському районі.

-«Цільова програма «Цукровий діабет» на 2010-2013роки».

-«Забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД в Коломийському районі на 2009-2013 рр».

- Виконання програми в рамках Українсько-швейцарського проекту «Здоров’я матері та дитини».

Надано статус 24 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які влаштовані під сімейні форми виховання.

Поділитися: