Виконання основних засад законодавства щодо забезпечення соціального захисту та підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

17.12.2013

Одним із пріоритетних напрямків роботи служби у справах дітей є виконання основних засад законодавства щодо забезпечення соціального захисту та підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На сьогоднішній день, на обліку служби у справах дітей перебуває 165 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, з них 118 дітей позбавлених батьківського піклування, 47 дітей-сиріт. Із загальної кількості 125 перебуває під опікою, 28 перебуває в закладах державного забезпечення, 8 в прийомних сім'ях, 4 в сім'ї родичів знайомих.

На обліку з усиновлення перебуває 33 дітей. В районі функціонує 4 прийомні сім'ї. Прийомні батьки та опікуни отримують щомісячну матеріальну допомогу на дітей. Заборгованості щодо виплат дітям, які виховуються в прийомних сім'ях та сім'ях опікунів на даний час немає.

З початку року на первинний облік взято 31 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (22 дітей влаштовано під сімейну форми виховання - опіку, 4 в сім'ї родичів знайомих 5 дітей усиновлено).

Ведеться робота в Єдиній інформаційній-аналітичній системі «Діти», де занесена інформація про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, куди щорічно вносяться нові фотокартки дітей, довідки про проходження медичного огляду, поновлююча інформація про вікові, фізіологічні характеристики дитини, місце навчання, влаштування, відомості про статус дитини.

Створено сайт служби у справах дітей Коломийської райдержадмшістрації де розміщені фотографії дітей, які перебувають на обліку з усиновлення.

Проведено експрес-аналіз, громадське обговорення та «Круглий стіл» в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України В. Ф. Януковича з нагоди Міжнародного дня усиновлення. Основною темою «Круглого столу» в с. В. Кам'янка було усиновлення дітей-сиріт та дітей-позбавлених батьківського піклування. Проведений захід є одним із кроків популяризації усиновлення серед населення району для роз'яснення процедури усиновлення, роздано буклети.

Згідно «Районної цільової програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року» на 2013 рік із загального фонду виділено ЗО 000 грн, з яких 15 тисяч були реалізовані на організацію та забезпечення дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування продуктів харчування до Великодніх свят, а також 11 018,40 грн. на організацію дітям-сиротам та дітям,

позбавленим батьківського піклування продуктів харчування до Різдвяних свят, та 3,981 грн. для проведення профілактичних заходів (рейдів).

Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування організовано святкування до Дня захисту дітей, дітям були роздані канцтовари, організований концерт та солодкий стіл.

За сприяння організації «Золота генерація» було проведено оздоровчу поїздку дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в туристичний комплекс «Буковель», після екскурсії організовано обід, дітям роздано одяг та взуття, а також солодощі.

Спільно з молодіжною організацією «Молоді регіони» напередодні початку навчального року була проведена акція «Не залишимо без уваги жодної дитини», роздані канцтовари.

Службою у справах дітей Коломийської райдержадміністрації забезпечується контроль за виконанням рішень щодо захисту житлових та майнових прав дітей, встановлення опіки над майном дітей. Зокрема, згідно «Районної цільової програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року» на забезпечення реалізації житлових прав дітей передбачено кошти в розмірі 100 000 гривень. На даний час проводиться робота щодо придбання житла особі з числа дітей позбавлених батьківського піклування, яка перебуває на квартирно-соціальному обліку.

За період 2013 року спеціалістами сектору з питань профілактики дитячої бездоглядності і безпритульності, попередження правопорушень серед дітей служби у справах дітей райдержадміністрації обстежено матеріально-побутові умови проживання 114 сімей. Сформовано банк даних дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Станом на 17.12.2013 р. на обліку перебуває 12 дітей.

Проведено 26 рейдів спільно з ВКМСД Коломийського МВ УМВС. Влаштовано в притулок для дітей м. Івано-Франківськ - 3 дітей, в Міжрегіональний центр соціально-психологічної реабілітації для дітей - 8 дітей, в заклади охорони здоров'я - 10 дітей. В результаті проведення рейду 03.09.2013р. в с. Коршів, по вулиці Шевченка, 30 магазин-кафе «Центр» було зафіксовано факт продажу неповнолітньому студенту Коршівського ПАЛ Самокишину В.В. алкогольного напою, складено адмінпротокол ІВ №030056, ч.2.ст.156 КУпАП, з власником магазину Слободян П.В, була проведена профілактична бесіда, продавців ознайомлено з вимогами ст.156 ч.2 КУпАП.

Спеціалістами служби забезпечується розгляд звернень громадян, їх вирішення у встановлені чинним законодавством терміни. Станом на 17.12.2013 р. розглянуто 132 письмові звернення, вивчено та надано вичерпні відповіді. Проведено 19 засідань комісії із питань захисту прав дитини, де розглядалися питання: про час та місце спілкування батьків з дітьми, про надання дозволу відчуження житлового будинку, земельної ділянки, надання висновку в суд про доцільність позбавлення батьківських прав, про призначення опіки, піклування над дітьми-сиротами та дітьми, які позбавлені батьківського піклування, про надання повної цивільної дієздатності неповнолітнім, про стан виконання батьківських обов'язків, про влаштування дітей в заклади відповідного типу.

Проведено засідання комісії з питань забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у яких відсутнє житло, прийнято рішення про виділення коштів на суму 72 тис. грн. для придбання житла особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

Спеціалістами служби у справах дітей райдержадміністрації взято участь у 60 судових засіданнях по розгляду кримінальних справ щодо неповнолітніх.

У 50 школах району проведено профілактичну бесіду з учнями на правову тематику та щодо попередження негативних явищ у дитячому середовищі, також проведено лекцію на тему: «Недопущення вживання дітьми алкогольних напоїв та тютюнових виробів» серед дітей які оздоровлювалися в ЛОК «Прикарпатські зорі».

У 28 навчальних закладах здійснено перевірку стану проведення виховної роботи з дітьми.

Поділитися: