Влада Коломийщини дбає про юне покоління

16.08.2013

Про реалізацію в нашому районі соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо належної організації літнього оздоровлення та відпочинку дітей розповідає начальник управління освіти Коломийської РДА Ігор МАРТИНЮК:

– Відповідно до Закону України від 04.09.2008 р. №375-VI «Про оздоровлення та відпочинок дітей» пріоритетом у діяльності місцевих органів влади є здійснення заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я дітей шляхом організації оздоровлення та відпочинку.

Станом на 15 серпня цього року управлінням освіти, молоді та спорту райдержадміністрації оздоровленням та відпочинком забезпечено більше восьми тисяч дітей Коломийщини, що становить 69,3%.

Щодо дітей пільгових категорій, то оздоровчими та відпочинковими послугами наразі першочергово забезпечено:

дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – 86; дітей-інвалідів – 139; дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей – 2070; дітей, постраждалих внаслідок ЧАЕС, – 37; дітей, які перебувають на диспансерному обліку, – 371; дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві, – 7.

Зокрема, відділом молоді та спорту управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації направлено на оздоровлення (тривалість оздоровчої зміни 21 день): 17 дітей пільгових категорій в МДЦ «Артек»; 18 дітей в УДЦ «Молода гвардія»; 14 дітей в ПЗОВ «Перлина Придністров’я» Городенківського району; 18 дітей в І заїзді у с. Слобода ЛОК «Прикарпатські зорі»; 9 дітей в ПЗОВД «Опілля» с. Добринів Рогатинського району; 32 дітей в м. Феодосії МТЛК «Сфера»; 22 дітей в ІІ заїзді у с. Слободі ЛОК «Прикарпатські зорі»; 18 дітей в ІІ заїзді у с. Вигодівка ДЗСТ «Перлина Карпат» Долинського району; 6 дітей в ІІІ заїзді у ПЗОВ «Перлина Придністров’я» Городенківського району; 3 дітей у ІІІ заїзді у с. Слободі ЛОК «Прикарпатські зорі», 14 дітей в IV заїзді у с. Слободі ЛОК «Прикарпатські зорі»; 13 дітей в ДОТ ім. Ю. Гагаріна у м. Скадовську Херсонської області; 14 дітей в ІІІ заїзді ДЦТОТ «Зоряний» ДОТ «Ювілейний» м. Приморськ, Запорізька область; 15 дітей в ДЗСТ «Верховина» в с-щі Верховина; 5 дітей в ПЗОВ «Лімниця» Калуського району.

Крім цього, під час літнього оздоровлення-2013 р. відбулись категорійні походи, в яких брали участь учні Великоключівської, Гвіздецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, Старогвіздецької, Ценявської ЗОШ І-ІІ ступенів, Підгайчиківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Знаковою подією літа-2013 стало відзначення 20-річчя обласної патріотичної науково-пізнавальної програми «Чорний ліс», яке відбулося у відпочинковому таборі «Прикарпатські зорі» (с. Слобода). Як зазначив під час урочистостей голова райдержадміністрації Михайло Негрич, турбота про юне покоління є важливою частиною роботи влади – у рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича «Діти – майбутнє України», у напрямі «Кожній дитині – всебічний розвиток». Оздоровча кампанія на Коломийщині триває.

20 років минуло від того часу коли було проведено в с. Грабівці Калуського району першу обласну молодіжну патріотичну програму «Чорний ліс». Протягом багатьох років змагання проводились у різних куточках нашої області, проте вже втретє поспіль – на теренах нашого району в с. Слободі. З 2 до 11 серпня учасники жили в польових умовах в наметовому містечку.

Протягом багатьох років молодь Коломийщини є активним учасником молодіжної патріотичної програми. Рій «Круки» (учні Гвіздецької ЗОШ І-ІІІ ст.) є постійними учасниками «Чорного лісу», вони неодноразово ставали переможцями та призерами обласної патріотичної програми. В нашому районі щорічно проводиться відбірковий етап змагань, переможці якого мають можливість брати участь у фіналі.

Важливим є те, що готуючись до участі у змаганнях, учасники досліджують маловідомі та невідомі сторінки української історії, збирають матеріали та документи, пов’язані з історією нашого краю, проводять пошукову та дослідницьку роботу. Участь в даному заході патріотичного змісту сприяє формуванню у молодого покоління почуття національної свідомості, любові до рідної землі, родини, гордості за минуле і сучасне на прикладах героїчної історії українського народу. Протягом цих десяти днів учасники змагань ніби поринули в атмосферу героїчного минулого.

Програма змагань включала в себе вікторини з історії визвольних змагань українського народу, краєзнавства, конкурс знавців фольклору та етнографії краю. Передбачені також були зустрічі з учасниками та свідками боротьби Української Повстанської Армії Прикарпаття, а також екскурсії по місцях національно-визвольних змагань. Учасники змогли показати свої знання та вміння з основ пішохідного туризму, орієнтування на місцевості, надання долікарської допомоги, конкурсу пісні і строю, стрільби з пневматичної гвинтівки, уміння жити в гармонії з природою. В рамках пізнавально-практичної частини проводилася теренова гра, під час якої діти повинні були застосувати набуті знання, а також виявити власну винахідливість, виваженість, витривалість. Також чорнолісці мали можливість виявити творчі здібності та нахили, удосконалити їх, відпочити у колі своїх однолітків та друзів. Творчо-відпочинкова частина включала в себе представлення команд, конкурс на краще виконання патріотичної пісні, конкурси таборової газети, лісових кухарів, пластики лісу, вечори відпочинку, спортивні змагання тощо.

Участь взяли 12 команд з різних районів нашої області. Честь нашого району захищали учні Гвіздецької ЗОШ І-ІІІ ст. Їхніми виховниками були Володимир Тимків Володимир та Мирослав Палагіцький.

Протягом десяти змагальних днів учасники змогли показати свої знання та вміння у 25 конкурсах. Переконливу перемогу здобув рій «Круки» (учні Гвіздецької ЗОШ І-ІІІ ст., на знімку), другими стали багаторічні учасники «Чорного лісу» рій «Грім» Богородчанського району, третє місце виборов рій «Джура» м. Калуша.

Переможців та призерів науково-пізнавальної програми «Чорний ліс–2013» нагороджено грамотами, медалями, кубками та цінними призами.

Неоціненною заслугою організаторів та учасників «Чорного лісу» є те, що протягом багатьох років проведення науково-пізнавальної патріотичної програми виросло нове покоління українця-патріота, яке не є байдужим до минулого свого народу і вболіває за його майбутнє.

Поділитися: