Віктор Ляшко: Підготовка фахового і вмотивованого лікаря — ключовий елемент якості надання медичної допомоги

19.09.2022

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко у ході робочого візиту на Прикарпаття відвідав Івано-Франківський національний медичний університет, де поспілкувався з колективом та студентами-медиками щодо актуальних питань з навчального процесу, безпеки навчання, доступу до клінічних баз та правил проходження інтернатури.

Також у ході візиту очільник МОЗ відвідав кафедру фізичної терапії та ерготерапії, призначену для навчання та практичної підготовки майбутніх фахівців і кафедру анатомії людини.

Зокрема, цього року, враховуючи потребу системи охорони здоров'я у фахівцях з реабілітації на кафедру фізичної терапії було вперше набрано 80 магістрів на навчання, які потім будуть працювати у закладах охорони здоров’я.

«В умовах повномасштабної війни безумовно у медичній освітній системі України також відбуваються зміни. Однак безпека всіх учасників освітнього процесу і якість медичної освіти залишаються в пріоритеті. Цього року керівники закладів вищої освіти самостійно визначають і приймають рішення щодо дати початку та формату навчання в залежності від безпекової ситуації у кожному регіоні й готовності закладу забезпечити захист студентів та викладачів. Ще одним ключовим питанням на сьогодні є забезпечення якісної вищої медичної освіти, від чого залежить здоров’я наших громадян завтра. Адже підготовка фахового та вмотивованого лікаря є одним з ключових елементів якості надання медичної допомоги. – сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. – Ще одним важливим кроком є процес диджиталізації у медицині та подальший розвиток технологій телемедицини. І через декілька років, можливо в нас з’явиться нова спеціальність та будуть лікарі-терапевти, які консультуватимуть онлайн. Такий лікар буде володіти не лише медичними навичками, а цифровими і психологічними. Поруч із технологіями телемедицини активно буде розвиватись штучний інтелект, який зможе як пришвидшити певні процеси, так й прибрати людську помилку.

Можливо, на час закінчення вашої інтернатури робототехніка та асистуючі роботи будуть без перебільшення в кожній великій лікарні, а саме навчання буде проходити не тільки вас в якості спостерігачів своїх старших наставників, а і з використанням віртуальної реальності”.

Також очільник МОЗ розповів про майбутні зміни у сфері охорони здоров'я та в інтернатурі. У новому році першочергово планується запуск електронного розподілу в інтернатуру, який базуватиметься на найбільш критичних потребах системи охорони здоров’я. Відтак студенти з найбільшими балами будуть направлені за тими спеціальностями, які будуть у пріоритеті. Завдяки такій системі найкращі фахівці будуть оптимально залучені там, де це необхідно.

На сьогодні в Івано-Франківському національному медичному університеті освітній процес і науково-дослідницьку діяльність забезпечують 4 факультети, а саме: медичний, стоматологічний, фармацевтичний факультети, які готують українських студентів, факультет підготовки іноземних громадян та навчально-науковий інститут післядипломної освіти.

Загалом в Івано-Франківському національному медичному університеті навчається 11 415 осіб. Мінімальний бал на бюджет у рамках вступної кампанії 2022 року в закладі становив: за спеціальністю медицина — 165, стоматологія — 195, педіатрія — 160 балів.

«Одним із ключових для нас завдань є переформатування та зміна підходів до університетського навчання у частині доступу до клінічних баз. Зараз ми активно працюємо над тим, щоб запустити в Україні університетські клініки у новому баченні та форматі за європейським прикладом, де майбутні медики зможуть покращувати свої практичні навички та знання. Наразі ведуться перемовини щодо відповідного законопроєкту, аби медзаклади самі були зацікавлені у тому, щоб їхня база стала клінічною», — додав міністр.

Очільник МОЗ зазначив, що поява при медичних закладах вищої освіти університетських клінік дасть змогу студентам більш ефективно опановувати практичні навички та підвищувати свою лікарську компетенцію.

Міністерство охорони здоров’я й надалі підтримуватиме ініціативу створення у медичних ЗВО повноцінних клінічних баз для майбутніх лікарів.

Поділитися: