Відзначення Дня захисників і захисниць України

29.09.2023

Цього року Україна вперше відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято встановлене задля вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу. У звʼязку з переходом на новий календар, відповідно до Указу Президента України №455/2023 від 28 липня 2023 року, День захисників і захисниць, а також День українського козацтва та День УПА перенесено з 14 на 1 жовтня. Адже ці свята прийнятно відзначати в один день зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, що не випадково. В усі часи історії України своєю заступницею і покровителькою українські воїни вважали саме Пресвяту Богородицю.

Напередодні цих визначних для Українського народу свят, в Коломийській районній державній адміністрації відбулися заходи, в яких взяли участь духовенство, захисники і захисниці України, керівництво і співробітники райдержадміністрації та районної ради.

Біля статуї Матері Божої, звершено молебень за здоров’я всіх причетних до захисту України, за справедливий мир та перемогу над агресором. Богослужіння очолив Преосвященний Єпископ Коломийський Василь Івасюк у співслужінні священників УГКЦ та ПЦУ. Після молитви Владика Василь звернувся з повчальним словом, привітав всіх присутніх з прийдешніми святами. Також проповідь виголосив священнослужитель ПЦУ протоієрей Тарас Мойсюк.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять наших Героїв усіх часів української історії, захисників та захисниць, які віддали своє життя за суверенність та незалежність України.

З вітальним словом виступили начальник Коломийської районної військової адміністрації Любомир Глушков та голова районної ради Іван Угрин.

«Сьогодні ми вітаємо наших захисників і захисниць, з повагою і вдячністю за їх цілодобову і титанічну працю, віддаємо шану тим, хто віддав своє життя за майбутнє сильної і нескореної України з широкими ланами і мирним блакитним небом, за майбутнє наших дітей. Молимось і віримо у найшвидшу перемогу!», – відзначив у своєму слові Любомир Глушков.

Далі очільники району та районної ради привітали Єпископа Василя з 20-ти річчям архієрейської хіротонії, за дорученням командування 77-го батальйону ТРО, вручили медаль «За гідність і патріотизм» та пам’ятний подарунок.

Медаллю Івано-Франківської обласної ради та облдержадміністрації «За бойову звитягу» нагороджено капітана ЗСУ Володимира Бойцана.

За самовіддане служіння Українському народові, мужність та патріотизм подяками Коломийської райдержадміністрації та районної ради відзначені військовослужбовці – захисники і захисниці України.

Урочистий настрій присутнім подарував духовий оркестр Коломийської філармонії імені Олександра Козаренка.

Завершилися заходи спільним виконанням Державного Гімну України.

Поділитися: