Вдосконалення роботи соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки в Коломийському районі

20.10.2013

На виконання в Коломийському районі соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича щодо вдосконалення роботи соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки в Кийданецькій загальноосвітній школі I-II ступенів відбувся семінар-презентація на тему: «Права дитини та насильство у сім’ї». В семінарі взяли участь учні 5-9 класів та вчителі. Фахівець із соціальної роботи Коломийського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Бойчук Уляна Романівна розповідала про права і обов’язки дітей. Коли домашнє насильство та насильство проти дітей стануть соціально неприйнятними, постраждалим буде легше розповісти про це, знайти допомогу, покарати або змінити поведінку тих, хто їх кривдить.

Не поодинокими є випадки, коли замовчується не лише факт насильства, ай приховуються його наслідки. Особливу увагу у вирішенні цього питання слід зосередити на профілактичній, просвітницькій роботі з сімєю.

З іншого боку, сімї необхідно надати психологічну допомогу, виправити стосунки, щоб діти мали можливість жити з власними батьками. Такі обставини вимагають втручання з боку служб, у тому числі освітянських закладів.

Надзвичайно актуальним стає питання підвищення інформованості якнайширшого загалу населення про недопущення будь-яких проявів насильства стосовно дітей та шляхи його подолання.

Важлива роль у здійсненні інформаційно-просвітницької роботи щодо запобігання насильства в сім’ї належить педагогам загальноосвітніх шкіл, психологам та фахівцям із соціальної роботи, що працюють з дітьми, молоддю та сім’ями, адже саме вони є ланкою, яка пов’язує дітей та їхніх батьків, саме вони мають прямий контакт з дітьми і можуть розпізнати у сім’ях своїх вихованців ситуації насильства та сприяти їх подоланню, а також інформувати школярів про існування такої проблеми як насильство у сім’ї, та механізми її попередження.

Поділитися: