Важливо, щоб діти були захищені від захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин

28.04.2023

З 24 по 30 квітня триває Всесвітній тиждень імунізації. У рамках відзначення цього тижня в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні провели «круглий стіл», участь в якому взяв директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко, генеральний директор ОДКЛ Тарас Мельник, голова правління ГО «Західноукраїнська академія педіатрії» к.м.н, доцент ІФНМУ Віра Сем’янчук, завідувач кафедрою дитячих хвороб післядипломної освіти ІФНМУ Ольга Синоверська, медики експерти.

Говорили про те, як покращити показники профілактичних щеплень в Івано-Франківській області.

Ігор Дмитренко нагадав про важливість застосування щеплень для захисту людей – і особливо дітей – від інфекційних хвороб. Адже мета Всесвітнього тижня імунізації – щоб якомога більше дітей, дорослих і громад, в яких вони проживають, були захищені від захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин.

Рівень охоплення щепленнями в Україні та й в нашій області, зокрема недостатній. Про зниження рівня вакцинації в усьому світі через пандемію COVID-19 інформує і Всесвітня організація охорони здоров’я. В Україні ж пожвавленню темпів вакцинації не сприяє ще й війна, адже в умовах воєнного стану медична система перебуває під неабияким навантаженням. Кожне щеплення по-своєму важливе, тому необхідно дотримуватися Національного календаря щеплення, який, до речі, розробляється так, щоби дитина була захищена від захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин, та у тому віці, коли вона найбільше цього потребує.

Нагадуємо, що до українського календаря профілактичних щеплень внесені вакцини проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи і епідемічного паротиту («свинки»). Щеплення можна отримати безоплатно у сімейного лікаря.

«Всі вакцини, які використовуються в Україні, є безпечними та ефективними. А кожна доза вакцини в календарі щеплень призначена для створення або підтримки захисту від хвороб,– наголосив керівник департаменту охорони здоров’я ОДА. – Якщо дитина пропускає щеплення, або отримує його пізніше, – зростає ризик інфікування та важкого перебігу захворювання. Час важливий, тому робіть щеплення вчасно. Якщо ви пропустили якесь із щеплень, не треба розпочинати всю серію щеплень спочатку. Проте, вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше – для складання графіку зверніться до лікаря».

Зауважимо, фахівці рекомендують робити кілька щеплень одночасно — це світова практика, що дозволяє захиститися від кількох захворювань одразу.

І найважливіше – якщо у вас чи вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологія), це пряме показання до негайного щеплення! Адже є більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, від яких можна захиститись вакцинацією.

Крім того, учасники «круглого столу» побували в кабінеті профілактичних щеплень ОДКЛ та поспілкувалися з батьками щодо необхідності вакцинації.

Поділитися: