В Коломийському районі відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора

29.08.2014

23 серпня 2014 року в селі Шепарівці Коломийського району біля пам’ятника Шевченка відбулися урочистості з нагоди Дня Державного прапора України. В урочистостях взяли участь представники районної влади, громадські діячі та громада села.

Право підняти Державний прапор України надали Тодоріву Руслану Юрійовичу - учителю інформатики Шепарівцівської школи активному учаснику обласних і районних оглядів художньої самодіяльності, Гладуняку Юрію Миколайовичу - учителю фізичної культури, учні якого є переможцями районних спартакіад, Теліщук Роксолані Василівні - учителю світової літератури, члену творчої групи учителів району.

Державний прапор, як символ країни, є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменом ми йшли до проголошення самостійної Української держави, під ним ми йдемо сьогодні до цілісної, єдиної, незалежної і суверенної України, до перемоги.

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів указом Президента України від 23 серпня 2004 року було визначено відзначати щороку 23 серпня День Державного Прапора України

24 липня 1990 року на щоглу перед будинком Київської міської ради було вперше піднято жовто-блакитний прапор, освячений у Софіївському соборі.

А на Коломийщині ще за два роки до проголошення Незалежності 14 травня 1989 року, під час відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку у селі Воскресінці Коломийського району 24-річний Володимир Ковальчук, вперше привселюдно підняв синьо-жовтий прапор. В травні місяці цього року ми відсвяткували 25-ту річницю підняття першого державного прапора на Прикарпатті.

Український національний прапор має здатність кликати не тільки на урочисті віча і свята, а й на боротьбу за свободу і честь нації. Це наш патріотичний дух, наша совість і наша незламність, це вічно жива пам’ять і вічна мрія нашого народу. Кольори знамена обєднали українців. Сьогодні Україна майорить в синьожовтих кольорах, державні прапори встановлені на адміністративних, житлових будівлях, й військову техніку. Прапор неба і колосся супроводжує захисників Вітчизни, які щодня на Сході виборюють незалежність і суверенітет нашої держави. В кольори прапора розфарбовують мости, будинки, вказівники міст, сіл, огорожі, синьожовті кольори як ніколи стали популярними в одязі і побуті українців.

Прапор України декларує всьому світу, що в українців сильний дух, що ми - сильна нація.

По-іншому й бути не може. Тому що, незалежно від того, яку віру сповідаємо, якою мовою розмовляємо, де народилися, ми – українці. І держава у нас одна. І цінності у нас одні. І мета – спільна – мир на Україні.

Поділитися: