В Коломийському районі проведено засідання кущового круглого столу «Механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області»

02.07.2015
В Коломийському районі проведено засідання кущового круглого столу «Механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області»

30 червня 2015 року в Коломийській райдержадміністрації проведено засідання кущового круглого столу «Механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області». Організатори заходу - БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» та департамент соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації.

В засіданні круглого столу взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Н.Є.Печенюк, представники мультидисциплінарних робочих груп з протидії торгівлі людьми Коломийської, Косівської, Снятинської райдержадміністрацій та м.Коломиї, правоохоронці сектору боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС України в Івано – Франківській області та представники ЗМІ.

Дане засідання відбулося в рамках реалізації проекту «Впровадження механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області».

Метою круглого столу є обговорення діяльності мультидисциплінарних груп з питань протидії торгівлі людьми, їх повноваження, шляхи комунікації, конкретні випадки надання статусу та реабілітації постраждалих від торгівлі людьми з паралельним моніторингом їх діяльності представниками облдержадміністрації та громадських організацій.

Впродовж багатьох років торгівля людьми залишається гострою проблемою для України. Починаючи з 1991 року «живим товаром» стало понад 120 тис. українців. За минулі 14 років спільними зусиллями Міжнародної організації з міграції та українського громадянського суспільства реінтегровано понад 10 500 постраждалих від сучасного рабства. У 2011 році Верховною Радою України ухвалено закон «Про протидію торгівлі людьми. З 2012 року триває розбудова Національного механізму взаємодії для допомоги постраждалим. Але і злочинний світ не стоїть на місці, виникають нові схеми вербування, наприклад, чоловіків, які і не підозрюють, що замість заробітку на будівництві за кордоном можуть опинитися в нелюдських умовах, під замком з озброєними охоронцями , які змушуватимуть їх до рабської праці.

76% постраждалих українців від торгівлі людьми повернулися з Російської Федерації. Серед інших країн призначення українців, як «живого товару» була Польща – 7,5%, Туреччина, Чеська Республіка, Італія, Греція, Молдова, Ірак, Південна Корея та Китай.

Україна займає друге місце серед країн призначення за випадками внутрішньої торгівлі людьми та експлуатації іноземців – 9% постраждалих осіб. Явище внутрішньої експлуатації включає випадки сексуальної експлуатації молодих жінок та підлітків, трудової експлуатації чоловіків та жінок різного віку та випадки примусу до жебрацтва дітей з малозабезпечених сімей, яких вивозять із малих міст та сільської місцевості до великих міст.

Головними секторами, в яких відбувалася трудова експлуатація постраждалих, є будівництво, лісова промисловість, сфера послуг та хатня робота, а також догляд за хворими.

Що стосується гендерного співвідношення постраждалих осіб, які отримали допомогу від Представництва МОМ в Україні, то чоловіки становлять 52%, а жінки – 48%. Жінки, яких експлуатують з метою примусової праці, часто також зазнають сексуального насилля.

Аналіз історій постраждалих показує, що мешканці сільської місцевості із низьким доступом до можливостей працевлаштування зазвичай є найбільш уразливою групою до ризиків торгівлі людьми.

Проведення інформаційної роботи з метою підвищення рівня обізнаності громадян та надання допомоги постраждалим особам є основною метою створення мультидисциплінарних груп з питань протидії торгівлі людьми.

У Івано-Франківській області партнерською організацією у впровадженні даного проекту є БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ», який з 2004 року займається запобіганням торгівлі людьми. БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» впродовж 6 років тісно співпрацює з представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні у напрямку протидії торгівлі людьми. Станом на червень 2015 року 162 особи звернулись самостійно за оголошенням в місцевих ЗМІ або були перенаправлені правоохоронними органами до Карітасу і були ідентифіковані, як постраждалі від торгівлі людьми. Це говорить про те, що люди з довірою відносяться до громадських організацій, де дотримуються професійної етики та конфіденційності під час роботи з ПТЛ. Серед постраждалих 33% - чоловіки, а 67 % - жінки. 57% постраждалих зазнали трудової експлуатації, 38% були продані в сексуальне рабство, 2% - займалися примусовим жебрацтвом та спроби втягнення в експлуатацію зазнали 3 %. Постраждалі, які дали згоду на отримання послуг Консультативного центру з питань протидії торгівлі людьми та допомоги постраждалим від торгівлі людьми мали можливість отримати психологічну, соціально-побутову та соціально-медичну допомогу для максимальної адаптації у суспільстві.

Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області передбачає:

- координацію зусиль державного та громадського сектору в напрямку протидії торгівлі людьми на регіональному рівні;

- навчання фахівців державних структур, правоохоронних органів та громадських організацій з питань ідентифікації та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми;

- проведення інформаційної кампанії для загального населення з протидії торгівлі людьми, самоідентифікації; виявлення, перенаправлення та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Фінансування Проекту здійснюється за підтримки Європейського Союзу, Швейцарської конфедерації, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізовується представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ), Благодійним Фондом «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» у тісному партнерстві з Департаментом соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації.

Поділитися: