Уряд затвердив новий план дій з впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”

21.11.2023

Уряд затвердив новий план дій з впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”

У межах участі України в міжнародній Ініціативі “Партнерство “Відкритий Уряд” Кабінет Міністрів затвердив новий – вже шостий – план дій з впровадження Ініціативи на 2023 – 2025 роки.

Документ спрямований на реалізацію заходів для підвищення рівня відкритості врядування в Україні, забезпечення доступу до інформації, громадської участі та підзвітності органів державної влади.

Зокрема, план дій передбачає:

- забезпечення прозорості, підзвітності та інклюзивності відбудови об’єктів інфраструктури, будівництва та нерухомого майна;

- посилення участі громадськості у відновленні та розвитку регіонів та територіальних громад;

- забезпечення прозорості та доступності інформації щодо наукових досліджень;

- посилення участі молоді у формуванні та реалізації політики;

- підвищення рівня прозорості діяльності закладів вищої освіти;

- забезпечення прозорості системи надрокористування та доступу до інформації стосовно діяльності компаній видобувної галузі;

- удосконалення доступу до публічної інформації у формі відкритих даних.

План дій розроблявся у співпраці з інститутами громадянського суспільства. Також передбачено, що заходи плану дій реалізовуватимуться у партнерстві з громадськими та міжнародними організаціями, всеукраїнськими асоціаціями місцевого самоврядування, іншими організаціями, які визначені партнерами.

Довідково

Україна є учасницею міжнародної Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” з 2011 року. У рамках Ініціативи уряди країн-учасниць спільно з інститутами громадянського суспільства розробляють плани дій, зобов’язання яких спрямовані на забезпечення прозорості, підзвітності та громадської участі.

Урядом України спільно з інститутами громадянського суспільства розроблено та реалізовано вже 5 дворічних планів дій. Відповідна робота Уряду неодноразово відзначалась Керівним комітетом Ініціативи як зразок для інших країн (зокрема, заходи з впровадження систем «ProZorro» та «Prozorro.Sale», відкриття інформації про бенефіціарних власників, налагодження партнерства між Урядом та громадськістю в процесі реалізації Ініціативи).

Детальніше про впровадження Ініціативи в Україні: https://bit.ly/3ruXeUP

Поділитися: