У вересні Кабінет Міністрів затвердить національний план імплементації Угоди з ЄС, - Арсеній Яценюк

09.09.2014
У вересні Кабінет Міністрів затвердить національний план імплементації Угоди з ЄС, - Арсеній Яценюк

План дій «Відновлення України» передбачає виконання Угоди про асоціацію з ЄС і отримання безвізового режиму з Європейським Союзом. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 3 вересня.

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 3 вересня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Росія «робила і буде робити все», щоб зірвати виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: «Для Росії це не економічний, а політичний аспект, адже жодних економічних збитків для Росії не було, немає і не буде. А політично вони усвідомлюють, що підписання і ратифікація Угоди є повною втратою впливу Російської Федерації на Україну».

Він нагадав, що після підписання політичної частини Угоди з ЄС Європейський Союз відкрив свій ринок навіть без відкриття ринку в зворотному напрямку Україною. Завдяки цьому почалася диверсифікація експорту: «Ми збільшили обсяги експорту до ЄС на 1,3 мільярда доларів США і одночасно зменшили нашу торгівлю з Росією на 2,5 мільярда».

«Залежність від Росії все менша, менша і менша. Цього не треба боятися. Цей виклик, навпаки, можливість. Можливість переорієнтувати економіку, енергетику і взагалі переорієнтувати країну з залежності на Росію на незалежність разом із Європейським Союзом», - наголосив Арсеній Яценюк.

Для того щоб імплементувати Угоду з ЄС, за словами Глави Уряду, необхідно реформувати державний апарат.

Він нагадав, що відбувся перший етап формування в Уряді державної структури щодо імплементації Угоди з ЄС, зокрема, призначено заступників міністрів із євроінтеграції, створено Урядовий офіс з питань європейської інтеграції, затверджена його структура.

Тепер необхідно ратифікувати Угоду з ЄС: «Ми очікуємо, коли Парламент ратифікує Угоду з Європейським Союзом», - сказав Глава Уряду.

«Весь державний апарат повинен бути спрямований на одне – європейські реформи», - наголосив він.

Арсеній Яценюк повідомив, що у вересні Кабінет Міністрів затвердить національний план імплементації Угоди: «Це покроковий план – коли і який закон чи постанову вносити, приймати, яку регуляцію, який наказ відповідного міністерства. Тобто це конкретний план дій по виконанню стратегічного плану реформ».

«До кінця року ми повинні створити спільні органи співпраці з Європейським Союзом. Це робочі органи на рівні урядів України і Європейської комісії, а також на рівні міністерств і відповідно європейських комісарів, як передбачено Угодою», - підкреслив він.

Окрім того, наголосив Арсеній Яценюк, необхідно розпочати виготовлення біометричних паспортів для безвізових поїздок українських громадян до країн ЄС.

Поділитися: