У Коломийському районі проведено семінар-навчання щодо дотримання вимог чинного законодавства з питань проведення виборів народних депутатів України

23.08.2012
У Коломийському районі проведено семінар-навчання щодо дотримання вимог чинного законодавства з питань проведення виборів народних депутатів України

17 серпня 2012 року в залі засідань Коломийської райдержадміністрації проведено нараду з керівниками районних установ, організацій, працівниками апарату, відділів і управлінь райдержадміністрації, з питань організації підготовки та проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, за участю заступника голови районної державної адміністрації Лесі Білищак.

На порядку денному розглянуто питання:

1. Про Закон України «Про вибори народних депутатів України».

2. Про постанову Центральної виборчої комісії від 28.04.2012 року №82 «Про утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя».

3. Про постанову Центральної виборчої комісії від 12.04.2012 року №66 «Про утворення звичайних та спеціальних виборчих дільниць на постійній основі».

4. Про постанову Центральної виборчої комісії від 19.01.2012 року №5 «Про вимоги до приміщень дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування».

5. Про постанову Центральної виборчої комісії від 26.01.2012 року №18 «Про вимоги до приміщень окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, норми забезпечення виборчих комісій обладнанням, інвентарем, транспортними засобами і засобами зв’язку, оргтехнікою, іншими матеріальними цінностями, види послуг, які виборчі комісії можуть закуповувати за рахунок коштів Державного бюджету України».

Заступник голови райдержадміністрації Леся Білищак зазначила про важливість проведення попереднього моніторингу приміщень виборчих дільниць для забезпечення сприятливих умов праці виборчих комісій. Також було наголошено на необхідності вчасного виконання завдань працівниками відповідних служб району, які будуть сприяти в роботі окружної та дільничних виборчих комісій. Це стосується безперебійного електропостачання, заходів протипожежної безпеки, чергування працівників РВ УМВС на дільницях та працівників суду в день голосування.

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації Олег Галькович зупинився на основних завданнях органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, визначених Законом України “Про вибори народних депутатів України”.

Перше завдання, яке відповідно до визначених Законом термінів уже виконано - це підготовка та подання пропозицій до Центальної виборчої комісії про утворення звичайних і спеціальних виборчих дільниць на постійній основі. Подання були підготовлені й направлені до Центральної виборчої комісії та стали основою постанови Центральної виборчої комісії “Про утворення звичайних та спеціальних виборчих дільниць на постійній основі” від 12 квітня 2012 року №66.

Наступним завданням, яке покладено Законом на місцеві органи виконавчої влади та самоврядування - це відведення місць у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Відповідно до прийнятих рішень з цього питання, стенди, дошки оголошень в населених пунктах були встановлені до 8 серпня включно.

Увагу також звернули на дотримання вимог законодавства щодо зняття передвиборних агітаційних матеріалів за день до проведення голосування. Це завдання також покладено на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

В ході наради було підкреслено, що до повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування входить забезпечення діяльності дільничних виборчих комісій, а саме: надання приміщень, інвентаря, оргтехніки, засобів зв’язку, обладнання приміщень та їх охорона.

Зазначено, що усю роботу щодо підготовки та друку списків виборців виконує відділ ведення Державного реєстру виборців. Виготовляються попередні списки виборців не пізніше як до 7 жовтня включно, а уточнені - не пізніше як до 25 жовтня включно.

Не пізніше як за 20 днів до дня голосування (7 жовтня) відділи ведення Державного реєстру виборців передають один примірник списку виборців у своєму робочому приміщенні, або спеціально відведеному приміщенні в райдержадміністрації дільничним виборчим комісіям. Про передачу підписується акт. Приймає списки виборців від дільничної виборчої комісії не менше трьох членів.

Вперше іменні запрошення виборцям будуть друкувати відділ ведення Державного реєстру виборців. Час для друку запрошень і передачі їх дільничним виборчим комісіям - два дні після передачі попередніх списків виборців (до 9 жовтня включно).

Поділитися: