Триває процес залучення громад до пілотного проєкту із надання соціальної послуги з формування життєстійкості

13.12.2023

Водночас відбувається конкурс серед надавачів такої послуги.

Що передбачає послуга з формування життєстійкості?

Це – психосоціальна підтримка українців, робота над зниженням загального рівня стресу і тривожності, формуванням навичок першої психологічної допомоги, навчання стресостійкості, попередження психологічної травматизації. Йдеться також про окремі напрями роботи з батьками, дітьми, військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами, волонтерами.

Де і коли надаватиметься послуга?Послуга реалізовуватиметься у відібраних територіальних громадах. Списки громад-учасниць публікуються наказами Мінсоцполітики на сайті. Наразі до проєкту постійно долучається дедалі більше представників місцевих органів влади. За посиланням можна ознайомитися з переліком поширених запитань-відповідей від представників територіальних громад: https://www.msp.gov.ua/news/23186.html

Реалізувати послугу з формування життєстійкості у пілотних територіальних громадах планується до 31 грудня 2024 року. Пізніше проєкт буде масштабований на всю Україну.

Як надаватимуть послугу?

Послуга психосоціальної підтримки – комплексна. Спочатку здійснюватиметься оцінювання потреб людини та складання дорожньої карти; потім людині допоможуть встановити контакт з фахівцями, службами, організаціями, які пропонують послуги для розв’язання проблем, можливості соціального захисту тощо.

Хто зможе надавати послугу з формування життєстійкості?

Юридичні особи та фізичні особи-підприємці, внесені до розділу «Надавачі соціальних послуг» Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг. Головне – мати команду фахівців або можливість її сформувати, у кількості, яка відповідає чисельності населення громади.

Конкурсний відбір проводить Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Більше про конкурсні заявки читайте за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/23307.html

Поза конкурсом можуть подати заявки ті, хто планує надавати послугу власним коштом, а також бере на себе відповідальність з облаштування й утримання приміщення. Навіть якщо громада не подала свою заявку на участь, вони усе одно можуть подати документи.

Онлайн-консультації для надавачів послуги із формування життєстійкості відбуваються щоп'ятниці о 15:00. Для участі заповнюйте форму онлайн-реєстрації: https://forms.gle/grcffnZ6ejWyiLd19

Проєкт є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською. Партнери проєкту: Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Агропромхолдинг Астарта-Київ, Благодійний фонд «Повір у себе».

Поділитися: