СВЯТКУВАННЯ 1025-РІЧЧЯ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ – ТОРЖЕСТВО ДУХОВНОЇ ЄДНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

26.07.2013

Враховуючи значення християнських традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Українських церков та громадськості, з 2008 року День хрещення Київської Русі був оголошений державним святом України. Відзначається це свято 28 липня – у день пам’яті князя Володимира – Хрестителя Київської Русі.

Першою відомою спробою офіційної християнізації вважається «Аскольдове хрещення»: у 860 році Аскольд, перший з київських князів, прийняв нову віру. В 955 р. відбулося хрещення київської княгині Ольги яка з політичних міркувань пов’язала Русь з Візантією. В цей час і з’явились перші храми в Києві. В 988 році за князя Володимира, почався найпотужніший етап державної християнізації («хрещення») Русі. Хрещення сприяло об’єднанню та зміцненню Київської Русі в єдину феодальну державу, дало поштовх розвитку економіки, освіти, духовності й культури. Зріс міжнародний авторитет країни, відкрилися широкі перспективи економічних і культурних зв’язків з іншими державами, поширилася писемність. Русь зрівнялася з монотеїстичними державами в цивілізованому світі.

Відповідно до Конституції України держава відділена від церкви, але як наголошує Президент України Віктор Янукович – державна політика щодо релігії та церкви й надалі будуватиметься на засадах довіри, законності та верховенства права.

Україна в даний час є багатоконфесійною державою. Пріоритетом діючої влади за словами Президента України є збереження міжконфесійного миру та підтримки діалогу між релігійними організаціями. Задля забезпечення стабільності і миру на нашій землі не буде проводитись створення за допомогою насильницьких методів так званої «державної церкви», як це практикувалось раніше. Чинна влада ставиться до всіх існуючих в Україні офіційно зареєстрованих конфесій з однаковою повагою, беззаперечно поважає їхні релігійні права.

Становище, яке склалося зараз у стосунках держави і церкви, є оптимальним. З одного боку, держава не втручається у справи церкви, вона не чинить перепон для виконання віруючими релігійних обов`язків, і разом з тим, церковні громади зустрічають підтримку та розуміння з боку влади як і в окремих випадках, так і в загальнонародних, глобальних починаннях. Прикладом цього є святкування масштабного ювілею 1025-річчя хрещення Русі.

«Упровадження християнства виявилося не лише віросповідним актом, але й державною, політичною і культурною необхідністю. Воно дало Київській державі увійти в коло країн християнської цивілізації... Тому переконаний, що відзначати 1025-річчя запровадження християнства як державної релігії України-Русі потрібно не лише як свято християн, але й як свято торжества української державності, її європейської ідентичності, духовного і культурного злету, як запоруку успішної демократичної модернізації українського суспільства», – сказав Президент України Віктор Янукович під час зустрічі із керівниками церков і релігійних організацій.

Глава держави висловив переконання, що центральні та місцеві органи влади нададуть усебічну підтримку релігійним організаціям для проведення ювілейних заходів.

1025-річчя хрещення Київської Русі – нова нагода пожвавити діалог між державою і церквою; скористатися досвідом і можливостями для злагоди у нашому демократичному суспільстві.

Заходи з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі сприятимуть консолідації українського народу, піднесенню його історичної свідомості. Прийняття християнства перетворило Русь на могутню і впливову державу, підняло її міжнародний авторитет. Широке святкування цієї дати посилить гуманітарні та міжконфесійні зв'язки України із сусідніми державами.

Поділитися: