Світлій пам'яті Людмили Федор

05.01.2024

8 січня 2023 року минає 9 днів, як відійшла у вічність багаторічна очільниця відділу культури Коломийської райдержадміністрації Людмила Федор.

Людмила Петрівна народилася 13 травня 1962 року в с. Добрянське Тячівського району Закарпатської області. В 1983 році закінчила Івано-Франківське музичне училище ім. Дениса Січинського за спеціальністю « Музичне виховання і педагогіка ». У 2003 році закінчила Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника за спеціальністю «Музичне виховання», викладач музики. Трудову діяльність розпочала в 1983 році концертмейстером Гвіздецької дитячої музичної школи. З 1988 року працювала викладачем по класу фортепіано Турківської дитячої музичної школи. В 1997 році переведена методистом центру культурно-освітньої роботи і народної творчості відділу культури Коломийської райдержадміністрації. З 1998 року працювала інспектором відділу. В 2001 році призначена начальником відділу культури Коломийської райдержадміністрації.

За час свого перебування на посаді, завдяки високому професіоналізму, наполегливій і невтомній праці, вмілому керівництву Людмили Петрівни було засновано і проведено велику кількість міжнародних, всеукраїнських та місцевих фестивалів. Про культуру Коломиї та Коломийщини, дізналися далеко за межами України.

У 2016 році під час проведення XIV Міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю «Коломийка» встановлено Рекорд України «Масове виконання коломийки у співі і танці».

У 2017 році на XXIV Міжнародному гуцульському фестивалі в с. Королівка Коломийського району встановлено ще один Рекорд України «Масове виконання гуцулки в музиці і танці» в кількості 1200 осіб.


З ініціативи Людмили Петрівни було засновано:

фестиваль народної хореографії пам’яті народного артиста України Володимира Петрика в с. Ворона,

районний фестин естрадної пісні пам’яті поета-пісняра Миколи Бакая в с. Виноград,

мистецьку акцію «Подарунок рідному місту».

Федор Людмила була співорганізатором регіонального фестивалю автентичної карпатської кухні «Смачний Спас» в с. Спас, який презентував розмаїття автентичних страв Карпатського регіону.

Л.П. Федор ініціювала обласний літературно-мистецький фестиваль ім. Квітки Цісик – видатної американської співачки українського походження на батьківщині її родини в с. Ліски, була автором фольклорно-етнографічного проекту «Від села до села».

З метою виявлення творчої молоді у 2008 році започаткувала щорічний районний фортепіанний конкурс, а з 2016 року районний конкурс виконавської майстерності серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів району.

Людмила Федор очолювала авторський колектив у виданні презентаційної літератури про Коломийський район: ілюстрований довідник «Коломийщина» (2008),фотоальбоми «Барви Коломийщини» (2010), «Барви Коломийщини», видання друге доповнене (2012), «Коломийщина» (2015), «Коломийщина» видання друге доповнене ( 2017), буклети «Коломийщина: історія, культура, туризм» (2013), «Коломийщина в культурній спадщині» (2012), путівник «Уклін тобі, Кобзарю» (2013), серія автентичні коломийки 3 випуски ( 2008,2012, 2016).

За досягнуті успіхи в культосвітній роботі Людмила Петрівна неодноразово нагороджувалась почесними грамотами Коломийської районної державної адміністрації, районної ради, управління культури обласної державної адміністрації, почесною відзнакою управління культури ОДА «За подвижництво в культурі Прикарпаття» (2005), почесною відзнакою обласної державної адміністрації «За розвиток регіону» (2009), почесною відзнакою Міністерства культури і мистецтв України «За досягнення в розвитку культури і мистецтв» (2003), медаллю «За заслуги перед Коломийщиною» (2015), медаллю Української православної церкви Київського патріархату «За жертовність і любов до України» ( 2017), медаллю ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» «За особливі заслуги перед Гуцульщиною» (2017), а у 2018 році удостоєна звання «Заслужений працівник культури України».

Серед тих, хто знав Людмилу Петрівну, її колегам, друзям вона назавжди запам’ятається, як людина з неймовірним інтелектуальним потенціалом, невичерпною енергією і прагненням постійно творити, віддаючи себе всеціло своєму покликанню. Такою вона назавжди залишиться у наших серцях.

Світла та вічна пам’ять…

Поділитися: