Стан розвитку фізичної культури і спорту в Коломийському районі

07.03.2012

На виконання Програми розвитку фізичної культури та спорту в Коломийському районі на 2011-2016 роки у 2011 році відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації організовано та систематизовано роботу спортивних товариств «Спартак», «Колос», районного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», фізкультурно-оздоровчого спортивного комплексу «Прикарпаття», Молодіжного центру села П’ядики, Дитячо-юнацьких спортивних шкіл відділу освіти і СТ «Колос», районних федерацій футболу, волейболу, важкої атлетики, тенісу, гандболу, зимових видів спорту.

У 2011 році забезпечено участь збірних юнацьких та молодіжних команд району в VI літніх спортивних іграх області з 21-го Олімпійського виду спорту і в V обласних спортивних іграх області серед молоді з 10 не олімпійських видів спорту. В результаті за підсумками обласних літніх ігор Коломийський район посів перше місце з олімпійських видів спорту і третє з не олімпійських.

Вперше у 2011 році команди району прийняли участь у змаганнях з боротьби дзюдо, спортивної гімнастики, ушу.

Особливим досягненням у 2011 році є перемога в чемпіонаті Європи з легкої атлетики серед юніорів у Талліні Анастасії Ткачук (тренер ДЮСШ ФСТ «Колос» Петро Лабич), перемога в чемпіонаті Європи у Росії та срібна нагорода в чемпіонаті світу у Туреччині з боксу Ірини Винник (тренер ДЮСШ відділу освіти Василь Кондрат), загальнокомандне перше місце боксерок району на чемпіонаті України у Севастополі (тренер ДЮСШ відділу освіти Василь Кондрат та тренер ФОСК «Прикарпаття» Сергій Ситніков.)

Вихованець ФОСК «Прикарпаття» Юрій Томин став чемпіоном та володарем Кубка України з волейболу у складі команди харківського «Локомотиву» і тепер успішно виступає в Кубку Європейських чемпіонів та є кандидатом до складу національної збірної України.

Вихованці Гвіздецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів посіли перше місце в змаганнях обласної науково-пізнавальної молодіжної туристичної програми «Чорний ліс - 2011», а учні Сопівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів виграли обласний чемпіонат Клубу Веселих і Кмітливих та взяли участь у Всеукраїнському чемпіонаті в Одесі.

Учениця Слобідської загальноосвітньої школи Марійка Ільчишин успішно займається вільною боротьбою, стала переможницею першості України серед юніорів та виконала норматив майстра спорту України.

З метою підготовки до можливого проведення в Україні «Олімпіади-2022» в ДЮСШ відділу освіти функціонує відділення лижних перегонів, а у ФОСК «Прикарпаття» з грудня 2011 року започатковано заняття з гірськолижного спорту і у січні 2012 року на Всеукраїнських дитячих змаганнях на призи ГК «Буковель» вихованці тренерів ФОСК «Прикарпаття» посіли у різних вікових групах одне перше та два других місця серед дівчат і два других і два третіх місця серед хлопців. Тепер юні гірськолижники готуються до чемпіонату області та наступних Всеукраїнських стартів на Буковелі. За сприянням голови Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич на 2012 рік збільшено фінансування на придбання спортивного інвентаря, покращення матеріально-спортивної бази та проведення навчально-тренувальних зборів майже на 50% в порівнянні з 2011 роком, що дозволить збільшити фінансування саме зимових видів спорту – лижних перегонів, гірськолижного спорту і хокею.

Учні відділення лижних перегонів ДЮСШ відділу освіти Бойчук Михайло та Прокопів Дмитро в складі збірної області на юніорському чемпіонаті України 2010-2011 років посіли перше місце в естафеті і виконали норматив кандидатів у майстри спорту України. Тепер готуються до старту на чемпіонаті України 2012 року.

Призерами різноманітних змагань є тенісисти, боксери, борці, важкоатлети району, які тренуються у ФОСК «Прикарпаття», ДЮСШ відділу освіти, ДЮСШ ФСТ «Колос», ДЮСШ «Спартак» (тренери Роман Савуляк, Сергій Ситніков, Василь Кондрат, Віталій Футумайчук, Олександр Єжов, Михайло Лесюк, Микола Чабан).

Найбільш масовим в районі є сільський і селищний футбол. У 2011 році в чемпіонаті району приймали участь 32 дорослих та 32 юнацьких команди, а в чемпіонаті та першості області чотири дорослі і чотири юнацькі команди.

Чемпіоном області та володарем Кубка області 2011 року стала команда «Карпати» Коломия, яка створена і тривалий час виступала на стадіоні у селищі Печеніжин.

Чемпіоном першості області серед юнацьких команд другої ліги стала команда села П’ядики. Команда юнаків селища Гвіздець посіла друге місце в чемпіонаті області серед команд першої ліги, а доросла команда села П’ядики посіла друге місце у першості області серед команд другої ліги.

Все більше популярності в районі набуває волейбол. В районі проводиться повноцінний змістовний чемпіонат у двох лігах, а команда ФОСК «Прикарпаття» успішно виступає в обласному чемпіонаті дорослим і юнацьким складами.

Вперше з осені 2011 року в чемпіонаті області з волейболу грає і жіноча збірна району під керівництвом тренера ДЮСШ «Колос» Михайла Наумчука.

Популярністю серед жителів сіл і селищ району користуються Спартакіади і турніри з міні-футболу, настільного тенісу, шахів, футзалу. У спартакіаді серед сільських та селищних рад 2011 року перше місце виграла Сопівська сільська рада, друге – Воскресинцівська, третє – Турківська.

Обласний турнір з плавання «Олімпійська надія», який проходив під егідою центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» у басейні села Турка зібрав 160 учасників.

Голова Коломийської районної державної адміністрації М.М. Негрич пріоритетом у розвитку фізичної культури і спорту району бачить
зміцнення та покращення матеріально-спортивної бази в селах і селищах.
За підсумками обласного конкурсу-огляду Коломийський район у 2011 році посів II місце за програмою «Спорт для всіх – спільна турбота», поступились тільки обласному центрові.

У 2010-2011 роках збудовано нові футбольні поля в Дебеславцях і Годи-Добровідці та після рекультивації в Торговиці, Лісному Хлібичині, Жукотині, Старому Гвіздці. Тривають роботи по будівництву футбольних полів в селах Загайпіль і Молодятин та спортзалу у селі Велика Кам'янка.

За ініціативи голови районної державної адміністрації М.М. Негрича капітально відремонтовано стадіони та роздягальні стадіону в Отинії, Гвіздці, П’ядиках і Турці. Аналогічні роботи проводяться на стадіоні у селищі Печеніжин та селі Струпків. Капітально відремонтовано басейн у Турці. Після реконструкції введено в експлуатацію спортивні зали в приміщенні «Молодіжного центру» села П’ядики, оновлено ігровий зал фізкультурно-оздоровчого спортивного комплексу «Прикарпаття».

Особливим досягненням голови районної державної адміністрації, депутата обласної ради Михайла Михайловича Негрича є будівництво п'яти спортивних площадок зі синтетичним покриттям в селах Іванівці, Спас, Турка, П’ядики і Малий Гвіздець. На даний час в районі функціонує 8 таких майданчиків. Підготовлено основи для встановлення майданчиків зі синтетичним покриттям в селах Ковалівка, Матеївці, Велика Кам'янка. Тривають роботи по підготовці основи під майданчик зі синтетичним покриттям в селах Воскресинці та Дебеславці.

У 2011 році збудовано та введено в експлуатацію спортивний зал модульного типу в Спаській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Взяли участь та виграли в конкурсі проектів обласної ради Спаська
сільська рада - «Розвиток туристичної та культурно-спортивної
діяльності», Черемхівська сільська рада - «Покращення умов навчання та заняття спортом для учнів Черемхівської ЗОШ І-ІІІ ступенів», Воскресинцівська сільська рада по реконструкції стадіону та приміщення під спортивний зал, що дасть можливість покращити матеріально-спортивні бази сіл району.

Як і планувалося у 2011 році відділом освіти райдержадміністрації проведено конкурс «Учитель року з фізичної культури», а відділом молоді і спорту «Тренер року». Кращим учителем визнано вчителя Ковалівської ЗОШ Ігоря Рибака, тренером - тренера з кікбоксингу ФОСК «Прикарпаття» Сергія Ситнікова.

Згідно розпорядження голови райдержадміністрації «Про шефство над військовими частинами» укладено угоди про фізичну підготовку військовослужбовців, співпрацю і фізпідготовку особового складу правоохоронних органів, податкової міліції, судів, прокуратури, державних службовців.

Стали регулярними проведення Спартакіад серед духовенства Української Греко-Католицької Церкви.

Роботу з розвитку фізичної культури і спорту в районі всесторонньо висвітлює газета «Вільний голос» і телебачення НТК.

Районна державна адміністрація й надалі ефективно працюватиме над покращенням матеріально-спортивної бази закладів фізичної-культури і спорту, проведення заходів, навчально-тренувального процесу, змагань серед молоді та підлітків.

Поділитися: