Соціальні ініціативи Президента України В.Ф.Януковича – втілюються в життя

26.07.2013

Відповідно до пріоритетних напрямів програми Президента України В.Ф. «Україна – для людей», Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», соціальних ініціатив, окремих доручень уряду та з метою реалізації Закону України «Про зайнятість населення» на території Воскресинцівської сільської ради Коломийський міськрайонний центр зайнятості спільно з представником Коломийської районної державної адміністрації та соціальними партнерами 19 липня 2013року провів виїзний семінар з роботодавцями сіл Воскресинці, Королівка, Корнич на тему: «Нові інструменти підвищення ефективності зайнятості населення, регулювання ринку праці».

Захід відкрив директор міськрайонного центру зайнятості Мирослав Мацьків, який зазначив, що новий Закон України «Про зайнятість населення» визначає правові, економічні та організаційні засади реалізації державної політики у сфері зайнятості населення, гарантії держави щодо захисту прав громадян на працю та реалізації їхніх прав на соціальний захист від безробіття. Основною метою його прийняття – є створення ефективного механізму сприяння повній, продуктивній і вільно обраній зайнятості населення у процесі реалізації соціально-економічної політики держави, забезпечення конституційних прав і гарантій громадян на працю та соціальний захист від безробіття. Особливу увагу учасників зустрічі М.Мацьків звернув на те, що Законом запроваджено низку компенсаційних пільгових програм, які мають зацікавити як роботодавців, так і населення, що працевлаштовується.

Начальник відділу соціально-економічного розвитку та бухгалтерського обліку управління економіки Коломийської районної державної адміністрації Роман Шупяк розповів про Програму соціально-економічного та культурного розвитку на 2013 рік в Коломийському районі та сказав, що органами державної влади докладаються максимальні зусилля щодо реалізації всіх урядових програм та проектів, які будуть стимулювати роботодавців до створення нових робочих місць.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями Марія Кіф’як детальніше зупинилась на статтях 14, 26, 27, 28, 29, 35, 52,53 Закону України «Про зайнятість населення», надала інформацію про механізми стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них громадян, які недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, зокрема: молоді, жінок, осіб віком понад 50 років, інших вразливих категорій громадян, шляхом виплати компенсації роботодавцю в розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу, та механізм розрахунку квоти щодо працевлаштування соціально незахищеної категорії громадян.

Продовжила зустріч начальник відділу активної підтримки безробітних Олександра Бакай, яка розповіла роботодавцям про стажування під час навчання – набуття досвіду і стажу роботи для молодих фахівців, ознайомила присутніх з Постановою КМУ «Про за Порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці». Було зазначено, що особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право на одноразове отримання ваучера для підтримання їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Поіфнормувала про професійне навчання та професійну орієнтацію як засоби прискорення працевлаштування громадян і, як наслідок, швидке заповнення вакансій.

Заступник управління Пенсійного України в м.Коломиї та Коломийському районі Ярослав Тодорів звернув увагу роботодавцям на проблему там, де ще має місце нелегальне, приховане використання робочої сили, не чекати рейдів робочої групи чи інших контролюючих органів, а оформити працівників та зареєструвати договори у службі зайнятості. А працівники, які нелегально працюють та отримують неофіційну зарплату, позбавляють себе не тільки достойної оплати праці та соціального захисту, але і гідної пенсії в майбутньому, адже пенсія нараховується з офіційної заробітної плати.

Учасники зустрічі отримали вичерпну інформацію щодо широкого спектру можливостей, які надає новий Закон України «Про зайнятість населення», а також відповіді на питання, що їх цікавили.

Поділитися: