Сьогодні - День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15.02.2024

Щороку 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Пам’ятну дату встановлено згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав» від 11 лютого 2004 р. № 180/2004.

Саме 15 лютого 1989 року завершився вивід радянських військ з території Афганістану. Війна, яка тривала майже 10 років з 25 грудня 1979 року, завершилась поразкою для Радянського Союзу. Це був перший збройний конфлікт після Другої світової війни, участь у якому визнала СРСР. Радянський уряд відправляв на цю війну солдат строкової служби, тому у юнаків із України, які стали її учасниками, вибору не було.

Втрати українців у цій війні склали більше трьох тисяч загиблими, тисячі учасників бойових дій отримали поранення, контузії, були скалічені.

Починаючи з 1992 року, із здобуттям Україною незалежності, українським військовим довелось стати учасниками миротворчих місій під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. Це були місії в Югославії, Грузії, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Лівані, Кувейті, Іраку, С’єрра-Леоне тощо. За даними Міністерства оборони України з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тисячі військовослужбовців, 54 з них загинули.

У нашій свідомості слово «Афганістан» стало синонімом справжнього людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, понівечила здоров'я мільйонів. Сьогодні під час російсько-української війни відбувається те ж саме - мільйони скалічених доль.

Однак, бойовий досвід українських воїнів-афганців, які виступили на захист своєї Батьківщини під час АТО/ООС та повномасштабного вторгнення росії, допомагає їм отримувати такі необхідні перемоги над ворогом у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.

Поділитися: