Семінар щодо основ державної ветеранської політики

31.10.2023

Сьогодні у готелі «Надія» м. Івано-Франківську під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко відбувся семінар, де обговорювали основи державної ветеранської політики.

Захід, який організувала Міжнародна організація з міграції та регіональний офіс міжнародного співробітництва, відбувся в онлайн-форматі за участю представників благодійних, громадських організацій, які займаються питаннями захисту прав, інтересів ветеранів, родин загиблих військовослужбовців Збройних сил України та, які пропали безвісти або знаходяться у полоні. А також керівників Міністерства у справах ветеранів України, структурних підрозділів обласної державної (військової) адміністрації, територіальних органів центральних органів виконавчої влади та районних державних (військових) адміністрацій.

«Питання захисту прав ветеранів надзвичайно актуальне сьогодні. Ми бачимо наскільки гострою є потреба у наданні якісних послуг нашим ветеранам, родинам, які втратили найдорожче – захисників і захисниць України. А також сімей, які розшукують рідних, які пропили безвісти, або знаходяться у полоні. Ці люди потребують значної підтримки влади та громадськості, - зазначила Людмила Сірко. - Ми допомагатимемо нашому суспільству впоратися із сьогоднішніми викликами. Оскільки у єдності ми повинні розбудовувати ту стратегію, яка би допомогла нашим захисникам та захисницям».

Людмила Сірко висловила подяку міжнародній організації з міграції за співпрацю із обласною державною (військовою) адміністрацією та роботу у напрямку підтримки ветеранів Збройних сил України, внутрішньо переміщених людей, а також усіх потребуючих.

Мовилося про важливу роботу із ветеранами, їх адаптацію до мирного життя через роботу, освіту, перекваліфікацію чи відкриття власного бізнесу, поліпшення їх здоров’я, задоволення їх соціальних і культурних потреб, алгоритми дій органів влади відповідно до потреб ветеранів та їх родин.

Йшлося про законодавчі аспекти підтримки ветеранів ЗСУ, розробку необхідних законопроектів, інформування про реінтеграційні послуги в регіоні та роботу з членами родин захисників. Також представники МОМ розповіли про роботу Координаційного центру в області з підтримки цивільного населення та про результати загальнонаціонального опитування ветеранів, членів їхніх родин, членів родин загиблих і ветеранських громадських організацій. Разом з тим провели аудит послуг, які можуть отримати ветерани у громадах, зокрема й реабілітаційних.

Акцентовано увагу на фінансових бюджетних видатках щодо підтримки військовослужбовців Збройних сил України, сімей постраждалих, загиблих у бойових діях та зниклих безвісти. Спілкування, під час семінару, стало взаємокорисним для всіх учасників, які мали можливість обговорити проблемні питання та спільно знаходити шляхи їх вирішення.

Поділитися: