Квоти на експорт вітчизняної продукції до Євросоюзу засвідчують, що країни ЄС готові розширити співпрацю з українськими виробниками. Про це зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своєму блозі на порталі «Лівий берег».
«Якщо говорити про цей рік, то вже є позитивні результати щодо використання обсягів квот, наданих Україні в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», - наголосив Міністр.
«Так станом на 8 лютого використано в повному обсязі квоти на виноградний і яблучний соки та кукурудзу. На ячмінну крупу та борошно – на 51,5%; зерно зернових злаків, оброблене іншими способами – на 50%, на овес - 44,8%, пшеницю - 42 %, на оброблені томати - на 24,7 % та в повному обсязі квартальну квоту на курятину», - додав він.
Крім того, 10 українських виробників молочної продукції отримали дозвіл на експорт своєї продукції на ринок ЄС. Поки що ці квоти не використано, але, впевнений очільник відомства, у наших підприємств багато часу попереду для реалізації цього напрямку.
«Відповідно до параметрів ЗВТ (Додаток 1А до Угоди), у майбутньому передбачається поступове розширення деяких квот. Зокрема, передбачено збільшення квот на баранину, молочну продукцію, зернові, соки, кукурудзу та етанол поступово впродовж 5 років. Зміна квот у бік збільшення відбуватиметься, як я зазначав вище, в рамках параметрів ЗВТ, проте глобальний їх перегляд можливий за згодою сторін», - повідомив Міністр Олексій Павленко.
Довідково
За підсумком 2015 року експорт до ЄС в склав $4,2 млрд. Найбільшу питому вагу в експорті до країн ЄС займала така продукція, як зернові злаки ($1,6 млрд.), олія ($675,6 млн.), насіння олійних культур ($625,9 млн.), залишки і відходи харчової промисловості ($491,3 млн.), соки ($96,2 млн.), плоди, горіхи та цедра ($87,7 млн.). Також до ЄС у минулому році експортувалися шоколад та продукти з вмістом какао ($21,2 млн.), овочі, рослини, коренеплоди ($11,9млн.), вітчизняні вина ($8 млн.) і навіть пиво ($7 млн.).