Розрахунок з працівником у разі припинення трудових відносин

29.11.2012

При звільнені працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював , то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимог про розрахунок( стаття 116 Кодексу Законів про Працю України).

У разі розірвання трудового договору працівник у будь - якому випадку має право на :

· належну йому заробітну плату за час фактичної роботи в місяці припинення трудового договору;

· грошову компенсацію за невикористані дні його щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

У разі припинення трудових відносин у зв”язку з порушенням з боку роботодавця законодавства про працю, колективного договору обо трудового договору працівника роботодавцем працівник має право на вихідну допомогув розмірі, передбаченому колективним договором, але в будь - якому випадку не менше потрійного розміру його заробітної плати.

У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в будь - якому випадку повинен в зазначений в цій статті строк виплатити неоскаржену ним суму.

У разі невиконання роботодавцем вищезазначених вимог працівник має право на середню заробітну плату за весь період заборгованості по заробітній платі, або - в разі трудового спору – за винагороду, на яку він претендує, якщо спір буде вирішено на користь працівника рішенням суду або іншого уповноваженого органу, і таке рішення набуде законної сили.

Поділитися: