Року Легіону Українських Січових Стрільців присвячується

29.02.2024

Державний архів Івано-Франківської області продовжує розпочату публікацію архівних документів, присвячених 110-річниці створення Легіону Українських Січових Стрільців, що містять окремі документальні відомості про вояків української військової формації з Прикарпаття та здебільшого публікуватимуться вперше.

Сьогодні широке коло шанувальників історії знайомимо з архівними документами про біографію Костянтина Львовича Воєвідки (3 травня 1891, Прага – березень 1944, Станіслав) — чотаря і головного лікаря Коша УСС, одного з організаторів медичної служби Українського війська, підполковника Армії УНР.

Перший цікавий документ походить з фонду «Станіславського міського управління», а саме перелік мешканців вул. Перацького (тепер Шевченка), де в будинку № 1 проживала сім’я Воєвідка (Костянтин – голова сім’ї та лікар, дружина Оксана, син Борис-Роман та прислуга). Документ містить інформацію про дату та рік народження членів сім’ї та прислуги, віросповідання, професії та дати заселення будинку кожної особи з переліку в таблиці (Ф. 27, оп. 1, спр. 705, арк. 12);

Другий документ – це перелік розстріляних німцями осіб в березні 1944 року. Третій в переліку вказаний Воєвідка (Р-98, оп. 1-с, спр. 2, арк. 36, запис 3).

Також в газеті «Станиславівські вісті» Ч.14, неділя 1 серпня, 1937 р. знаходимо оголошення про відбуття К. Воєвідки з міста та дату повернення на роботу.

З цими та іншими документами можна ознайомитися в читальному залі Державного архіву Івано-Франківської області, попередньо зареєструвавшись як користувач.

Коротко про біографію:

Костянтин Воєвідка медичну освіту отримав у Празі. З 1914 р. – лікар УСС, з лютого 1915 р. - головний лікар Коша УСС, чотар. Лікар київського Корпусу Українських Січових Стрільців (1917), член Стрілецької ради, підполковник Армії УНР. Висланий урядом УНР до Берліна для керівництва місією опіки українськими полоненими.

З 1925 р. у Станиславові (нині Івано-Франківськ), директор окружної лікарні у Станиславові, керівник повітового осередку «Рідної школи». Член Українського лікарського товариства і голова його філії у Станиславові. Під час Другої світової війни лікував вояків УПА. Розстріляний німцями разом з дружиною і сином у Станіславі в березні 1944 р.

Поділитися: