Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19
Поширення випадків нової коронавірусної інфекції (COVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів. Коломийське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує дотримуватись основних профілактичних індивідуальні заходів:
До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:
¾ гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
¾ гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
¾ утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
¾ утримання від дотиків обличчя руками;
¾ у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
¾ використання медичної маски за наявності респіраторних симптомів, перерахованих вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.
Олександра Квік – головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Коломийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.