Реалізація в Коломийському районі завдань і доручень Президента України В.Ф. Януковича з модернізації медичної галузі щодо забезпечення громадян України якісними медичними послугами

09.09.2013

На виконання в Коломийському районі завдань і доручень Президента України В.Ф. Януковича з модернізації медичної галузі щодо забезпечення громадян України якісними медичними послугами в районі медичну допомогу надають 77 закладів охорони здоров’я, серед яких 47 ФАПів, 18 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, центральна районна лікарня з поліклінікою, 2 районних лікарні (Отинія, Гвіздець), Печеніжинська міська поліклініка, 4 лікувальних заклади (дитяча лікарня, пологовий будинок, стоматполіклініка, станція швидкої медичної допомоги), 4 лікувальних заклади обласного підпорядкування (фтізіопульмодиспансер, онкодиспансер, шкірвендиспансер, інфекційна лікарня).

Первинна медико-санітарна допомога для сільського і міського населення району надається закладами первинного (АЗПСМ, ФАПи) та вторинного (Центральна районна поліклініка, дитяча поліклініка, поліклініка Отинійської та Гвіздецької районних лікарень, Печеніжинська міська поліклініка) рівня, фінансування яких здійснюється за рахунок районного бюджету.

Для вирішення завдань наближення медичної допомоги до кожної людини є необхідність створення відокремлених юридичних структур – районного центру первинної медико-санітарної допомоги, який буде фінансуватися з районного бюджету і міського центру первинної медико-санітарної допомоги, фінансування якого буде здійснюватись з міського бюджету.

Вторинна медична допомога забезпечується на рівні поліклініки (спеціалізована амбулаторна допомога) та стаціонару. У зв’язку з відсутністю чіткого роз­межування амбулаторної допомоги на первинному та вторинному рівнях назріла потреба відокремити спеціалізовану амбулаторну допомогу і для її надання створити потужний консультативно-діагностичний центр, будівництво якого на даний час на етапі завершення та оснастити його сучасним обладнанням, створення централізованої клініко-діагностичної лабораторії з належним оснащенням, яка на даний час вже відкрита та функціонує. Це дасть можливість суттєво наблизити медичну допомогу до населення, оскільки всі необхідні обстеження і консультації з рекомендаціями подальшого лікування кожен громадянин зможе отримати в межах свого району.

Для поліпшення стаціонарної допомоги, якості її роботи буде створено на базі Коломийської ЦРЛ госпітальний округ із потужними багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування, в яких буде сконцентровано висококваліфікований кадровий потенціал та матеріально-технічне обладнання. Після створення та оснащення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, необхідно провести диференціацію в наданні медичної допомоги на вторинному рівні, зокрема перевести потік пацієнтів, які потребують інтенсивного лікування, в багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування (стаціонар ЦРЛ, дитяча лікарня, пологовий будинок), а районні лікарні перепрофілювати у лікарні для проведення планового стаціонарного лікування з оптимальною кількістю ліжок, в яких надаватиметься стаціонарна допомога хворим із хронічними захворюваннями, здійснюватиметься проведення повторних курсів протирецидивної терапії або доліковування з використанням стандартних схем лікування. Доцільним є те, щоб у структурі лікарні планового лікування створити такі відділення: приймально-діагностичне відділення з палатами інтенсивної терапії, цілодобовим чергуванням лікаря-анестезіолога і сучасною діагностичною базою (рентген, УЗД-діагностика, ендоскопія, кабінети функціональної діагностики, ургентна лабораторія), соматичні відділення для дорослих та дітей.

Для забезпечення своєчасного надання невідкладної допомоги населенню потребує суттєвої реорганізації служба швидкої та невідкладної медичної допомоги. На даний час значні території сільських населених пунктів у районах області перебувають поза межами нормативної потреби в наданні швидкої медичної допомоги. Необхідне збільшення мережі станцій, пунктів швидкої медичної допомоги постійного та тимчасового базування і забезпечення їх відповідним обладнанням і спеціальними транспортними засобами.

Організацію медичної допомоги в районі будуть здійснювати Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги, Коломийський госпітальний округ, консультативно-діагностичний центр та швидка медична допомога.

1. Організація первинної медико-санітарної допомоги

Основним підрозділом в наданні первинної медико-санітарної допомоги буде районний центр первинної медико-санітарної допомоги для організації надання населенню територіальної громади району безоплатної первинної медико-санітарної допомоги та забезпечення організаційно-методичної роботи.

Основними функціями центру первинної медико-санітарної допомоги є: надання невідкладної медичної допомоги населенню, проведення диспансеризації населення, здійснення профілактики захворювань, в тому числі й імунопрофілактики, проведення санітарно-просвітницької роботи, забезпечення виконання лікарських призначень.

Рішенням сесії районної ради від 06.06.2013р. №397-XV/13 «Про створення комунального закладу Коломийської районної ради «Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»» прийнято рішення про створення комунального закладу Коломийської районної ради «Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», затверджено статут комунального закладу Коломийської районної ради «Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги».

Підготовлений проект рішення сесії міської ради про створення комунального закладу Коломийської міської ради «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» та статут комунального закладу Коломийської міської ради «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», які будуть винесені на затвердження чергової сесії міської ради в вересні 2014 року.

Районний центр ПМСД включає в себе лікарські амбулаторії змішаного типу, де можуть працювати на першому етапі лікарі-терапевти і педіатри, амбулаторії ЗПСМ, ФАПи.

2. Організація та надання швидкої медичної допомоги.

Центр екстреної медичної допомоги організовується на базі обласної лікарні.

Прийнято рішення Коломийської районної ради від 6 грудня 2012 року №303-XII/12 «Про реорганізацію Коломийської станції швидкої медичної допомоги, пунктів швидкої медичної допомоги Печеніжинської міської поліклініки, Отинійської РЛ №1 та Гвіздецької РЛ №2». На виконання рішення створено комісію по передачі матеріальних цінностей Коломийської станції швидкої медичної допомоги, пунктів швидкої медичної допомоги Печеніжинської міської поліклініки, Отинійської РЛ №1 і Гвіздецької РЛ №2 та передачі кадрового, транспортного та матеріально-технічних ресурсів, крім нерухомого майна у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області. Підготовлено акт передачі матеріальних цінностей.

Коломийська станція швидкої медичної допомоги включає пункти швидкої медичної допомоги Отинійської РЛ №1, Гвіздецької РЛ №2 і Печеніжинської міської поліклініки та пункти їх тимчасового базування (доцільним є відкриття відповідного пункту на базі АЗПСМ с.Коршів). Бригада заступає на чергування на станції або пункті швидкої медичної допомоги з наступним переміщенням до кінця зміни у пункт тимчасового базування із відповідно окресленою територією обслуговування. Така організація забезпечить доступність і своєчасність екстреної і невідкладної медичної допомоги сільським мешканцям відповідно до існуючих нормативів.

3. Консультативно-діагностичний центр району забезпечить надання кваліфікованої медичної допомоги (вторинний рівень амбулаторно-поліклінічної допомоги) всім жителям району та міста.

4. У структуру Коломийської госпітальної медичної бази увійдуть: багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування (стаціонар Коломийської ЦРЛ, дитяча лікарня, пологовий будинок), лікарні планового і відновного лікування, хоспіс (заклад для надання паліативної допомоги та психологічної підтримки безнадійно хворим).

Лікувальними закладами госпітальної бази буде забезпечено надання кваліфікованої медичної допомоги жителям Коломийського району та міста Коломиї, а також жителям Городенківського та Снятинського районів.

Заступник головного лікаря центральної районної лікарні Петро Лесів

Поділитися: