Питання утвердження української національної та громадянської ідентичності – важлива складова державної політики

13.09.2023

В умовах героїчного протистояння народу України проти збройної агресії російської федерації, особливого сенсу набуло питання не тільки усвідомлення українцями своєї національної та громадянської ідентичності, яка багато років подавлялася та «розмивалася», а й її утвердження.

На реалізацію цього питання у перший день 2023 року набув чинності Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», одним з головних завдань якого є досягнення єдності народу України та формування у кожного українця активної громадянської позиції, заснованої на національних цінностях.

З метою реалізації виконання даного Закону при районній державній адміністрації утворена координаційна рада з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Метою координаційної ради є налагодження чіткої співпраці з центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадянської спільноти, інтеграція ресурсів та цілей в напрямку реалізації Закону України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», спільна розробка нормативно-правових актів.

13 вересня 2023 року відбулося перше засідання координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Коломийській районній державній адміністрації.

Зі вступним словом відкрила засідання заступник голови Коломийської районної державної адміністрації, голова координаційної ради Ганна Кравчук. Вона зазначила, що в Україні вперше з часів її незалежності прийнято закон, який регулює питання формування української ідентичності. 3акон має на меті зміцнити громадянське суспільство, укріпити національну безпеку та оборону держави, реалізувати захист прав та свобод людини і громадянина, сприяти відповідальному ставленню громадян до своїх громадянських обов'язків, їх активній участі у суспільному житті, а також усвідомленню того, що носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні є український народ, який разом та в особі кожного громадянина відповідальний за майбутнє України.

Під час засідання членів координаційної ради проінформовано про проведену роботу в Коломийському районі щодо реалізації державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності за окремий період поточного року, а також були заслухані і взяті до уваги пропозиції членів координаційної ради щодо подальшої роботи.

Результатом засідання координаційної ради стануть рішення та рекомендації стосовно наступних кроків та завдань у напрямку реалізації закону та розвитку сфери утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Поділитися: