Прийомна сім’я як альтернативна форма опіки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

19.07.2013
Прийомна сім’я як альтернативна форма опіки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Батьки дають дітям життя, відповідають за догляд і виховання, беруть на себе фінансову відповідальність, мають юридичні повноваження, у тому числі на право прийняття важливих рішень від імені дітей. Батьки допомагають відчути взаємне тепло й любов, передають дітям досвід поколінь, життєві цінності та духовність, виховують дітей, задовольняють щоденні потреби, надають зразки для наслідування, поступово прищеплюють соціальні й побутові навички, необхідні у самостійному житті. Усі ці потреби життєво важливі для кожної дитини, якого б віку вона не була.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Прийомна сім’я - це сім’я або окрема особа, що не перебуває у шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Під час перебування дитини у прийомній сім’ї держава не тільки фінансує, а й контролює утримання і виховання дитини, надає допомогу у її розвитку, соціалізації, організовує соціальний супровід сім’ї та дитини. Діти, які виховуються в прийомних сім’ях , не позбавляються статусу дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що передбачає збереження за ними пільг та соціальних гарантій, передбачених законодавством для цієї категорії. Метою створення прийомних сімей є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти влаштовуються в сім’ю до досягнення вісімнадцятирічного віку або до закінчення навчання у професійно навчання професійно – технічних чи вищих навчальних закладів, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

Створення прийомних сімей дозволяє вирішувати питання тимчасового влаштування долі дитини, батьки якої за певних обставин (хвороба, засудження тощо) не можуть займатися вихованням. У такому випадку дитина влаштовується у прийомну сім’ю на той проміжок часу, поки родина не справиться з проблемами, які не дозволяють біологічним батькам займатися дитиною, забезпечувати необхідний рівень життя і розвитку їх дітей.

Можна прийняти дитину у сімю, подарувати їй любов та затишок, разом розвиватися, рости та любити. Багато є способів подарувати дитині щастя сімейного життя.

З питань створення прийомних сімей звертайтесь до районного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді, вул. І. Франка, 40, м. Коломия, тел. (03433) 2-64-34, та служби у справах дітей райдержадміністрації, вул. Верещинського, 17, м. Коломия, тел. (03433) 2-05-09. Фахівці нададуть всю необхідну інформацію, допоможуть створити прийомну сімю та забезпечать соціальний супровід.

Поділитися: