Прямий ефір на каналі ТРК «НТК»

23.08.2012

Як відомо, щороку затверджується програма соціально – економічного і культурного розвитку Коломийського району. Які заходи вже реалізовано та які завдання вдалося втілити в життя?

Питання досить обширне, тому що включає в себе всі пріоритетні галузі розвитку. Про реалізацію заходів програми можна говорити багато, але я хотів би зупинитися, зокрема на основних моментах.

Коломийщина працює в напрямку розвитку медицини, культури, освіти, спорту, дорожнього господарства та інших галузей.

Так, що стосується розвитку охорони здоровя, то за останні два роки в цій галузі зроблено дуже багато.

В 2010 році розпочато, а в 2011 році завершено ремонт частини терапевтичного корпусу Центральної районної лікарні, відремонтовано відділення кардіології, неврології, гастроентерології, офтальмології і відділення штучної нирки. У 2012 році роботи по ремонту другої частини терапевтичного корпусу продовжуються.

Виконано роботи по відновленню даху будівлі пральні – дезкамери Коломийської центральної районної лікарні.

У 2011 році виділено кошти з обласного бюджету на закінчення реконструкції молочної кухні під баклабораторію, на продовження робіт у 2012 році передбачено кошти з державного та районного бюджету.

Продовжується будівництво поліклініки в місті Коломиї на 850 відвідувань за зміну.

В дитячій районні лікарні у серпні цього року відкрито оновлений рентгенкабінет, де встановлено сучасний рентген апарат.

Протягом 2011 – 2012 років отримано допомогу з Німеччини, для потреб ЦРЛ, пологового будинку і дитячої лікарні: функціональні ліжка – 137 шт.; тумбочки приліжкові – 54 шт., матраци – 50 шт., дитячі функціональні ліжечка - 35 шт., переносні дитячі інкубатори, ванночки, тапчани, інвалідні крісла, кушетки, апарат ЕКГ гінекологічне обладнання, апарат штучної вентиляції легень.

Завдяки співпраці з міжнародним благодійним фондом «Калеб – Дінсте» для Коломийської ЦРЛ отримано допомогу: 40 функціональних ліжок, з 40 матрацами та 40 приліжкових тумбочок і кисневий аналізатор.

Крім того, отримано гуманітарну допомогу для амбулаторій загальної практики та сімейної медицини і фельдшерсько-акушерських пунктів (халати, простині, рушники), для центральної районної лікарні два апарати системні для гемодіалізу, для дитячої лікарні автоклав, для Гвіздецької районної лікарні бінокулярний мікроскоп.

Відповідно до районної програми щодо заміни застарілих віконних конструкцій на енергозберігаючі центральній районній лікарні з районного бюджету на виконання робіт виділено кошти.

Відновлено асфальтне покриття біля центрального входу центральної районної лікарні.

Проведено роботи по влаштуванню централізованої подачі кисню.

Одночасно, проводились поточні ремонти в амбулаторіях сіл: Коршів, Княждвір, Великий Ключів, Нижній Вербіж, Залуччя, Спас, Підгайчики, Велика Кам"янка, Ковалівка, П"ядики, Перерив, фельдшерсько-акушерських пунктах сіл: Кийданці, Ценява, Іванівці, Мишин, Молодятин, Казанів, Ліски, Богородичин, Нижня Велесниця, Замулинці, Угорники, Черемхів, Сідлище, Станіславівка, Молодилів.

У 2012 році:

замінено водопостачання, водовідведення, опалення в амбулаторії загальної практики та сімейної медицини с.Турка. Плануємо ще цього року перекрити дах та завершити капітальний ремонт приміщення.

проведено заміну вікон: в амбулаторіях загальної практики та сімейної медицини сіл Залуч та Велика Кам’янка, у фельдшерсько-акушерських пунктах сіл Джурків та Матеївці, та в Печеніжинській міській поліклініці.

ведуться роботи по встановленню централізованого газового опалення фельдшерсько-акушерського пункту с.Малий Ключів.

проведено облаштування вагонкою бічних зовнішніх стін приміщення фельдшерсько-акушерського пункту с.Корнич.

- Як відомо у Малому Гвіздці збудовано клуб господарським методом, які ще результати можете відмітити у цій галузі?

На сьогоднішній день в Малому Гвіздці завершуються будівельні роботи. Заклад культури набуде сучасного європейського зразка: двоповерховий, на 200 посадочних місць, з тренажерним залом, санвузлами, фельдшерсько-акушерським пунктом, музеєм, бібліотекою, до якої уже підключено Інтернет та обладнано сучасними меблями.

Проведено капітальні та поточні ремонти закладів культури. Перекрито дахи в закладах культури сіл Загайпіль, Ворона, Спас Долішній, Іванівці; закінчено ремонт фасаду дитячої школи мистецтв с. Нижній Вербіж; відремонтовано дах та проводиться ремонт фасаду в НД с. Пилипи; в Будинку культури смт. Отинія проведено капітальний ремонт санвузлів, відремонтовано фасад, замінені вхідні двері. Ведуться роботи по перекриттю дахів в закладах культури в с.Раківчик та Велика Кам’янка.

Хочу відмітити, що проведено велику роботу по зміцненню матеріально - технічної бази закладів культури і в 2010- 2011 роках.

У 2010 році проведено ремонтно-будівельні роботи по закладах культури сіл Голосків, Виноград, Коршів, Нижній Вербіж, Спас, Турка, Торговиця, Товмачик, селищ Отинія та Гвіздець.

У 2011 році проведено ремонтно-будівельні роботи по закладах культури в селах: Турка, Матеївці, Годи-Добровідка, Голосків, Раківчик, Остапківці, Жукотин, Кропивище, Молодятин, Турка, Сопів, Ганнів, В. Кам’янка, Корнич, Перерив, Мишин, Угорники, Гвіздець, Нижній Вербіж, Загайпіль, П’ядики, Н. Велесниця, смт. Отинія.

Протягом останніх двох років в закладах культури було замінено віконних та дверних блоків на теплозберігаючі загальною площею 420 квадратних метрів.

- Коломийщина традиційно фестивальний край. Буквально позавчора ми провели Медовий спас. А що і чекає на мешканців міста та району в цьому році?

19 серпня в місті Коломиї на День міста відбудеться урочисте освячення Катедрального Собору Преображення Господнього, в якому візьме участь Глава української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), тисячі паломників з усієї України. Урочисті святкування з концертною програмою за участю колективів міста та району, Росії, Канади відбудуться на великій сцені біля Ратуші, де з 18.00 год проходитиме Гала-концерт V Міжнародного фестивалю дитячого естрадного мистецтва «Зорепад» (організатор – заслужена артистка України Алла Кобилянська); перед Музеєм писанкового розпису, в парку ім. К. Трильовського, в якому відбудеться святковий концерт за участю народних артистів України І. Бобула, Н. Шестакової, М. Кривеня, 10 гостинних садиб Коломийщини сіл Великий Ключів, Печеніжин, Верхній Вербіж, Іванівці, Воскресинці, Королівка, Рунгури, Мишин, Отинія, Княждвір будуть зустрічати запальними троїстими музиками та пригощати автентичною їжею гостей з Городенківщини. 
24 серпня 2012р. пройдуть урочистості до Дня незалежності України та Дня Державного Прапора в місті Коломия та районі.
У вересні відбудуться: V літературно-мистецький фестиваль ім. Квітки Цісик в с. Ліски та Фестиваль-ярмарок краєзнавчої книги «Коломийський манускрипт» в м. Коломиї.

14 жовтня відбудеться заключний концерт конкурсу патріотичної пісні, присвячений 70-ій річниці створення Української повстанської армії.

- Чи часто колективи художньої самодіяльності представляють Коломийщину на Всеукраїнському рівні.

Колективи району беруть участь у Міжнародних, Всеукраїнських та регіональних фестивалях та конкурсах. 

В цьому році мистецькі колективи сіл Велика Кам’янка, Княждвір, Мишин, Турка виїжджали з концертною програмою «Коломийщина з концертом на Буковині» в м. Чернівці (центр митців Буковини).

Минулого року народний аматорський хореографічний колектив «Прикарпаття» БК с. В. Кам’янка та народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Прикарпаття» БК смт. Отинія взяли участь у ІІІ Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної хореографії ім. Павла Вірського, які відповідно здобули І і ІІ місце.

У ХІІ Всеукраїнському фестивалі популярної музики «Червона рута» в м. Києві взяв участь та зайняв І місце в номінації «Фольклор» народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Ключівські візерунки» НД с. В. Ключів.

- Туристична галузь лише починає розвиватися на Коломийщині. Чи є в неї перспективи?

Туристи із захопленням оглядають пам’ятки культурної спадщини (костели, церкви, пам’ятні знаки, пам’ятки архітектури). Люблять відвідувати Угорницький свято-преображенський монастир, на території якого цілюща вода Дзвіньохи лікує хвороби очей, зцілює інші недуги. 
Туристичною візитівкою Коломийщини є Ботанічний заказник загальнодержавного значення «Княждвірський», один з найбільших в Європі, який створено в 1974р. з метою охорони рідкісного насадження тису ягідного, збереження природного ландшафту. На його території розташований музей флори і фауни Карпат.
В Коломийському районі на сьогоднішній день діє 15 туристично-відпочинкових та оздоровчих закладів. 
Гордістю Коломийщини є Національний музей Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського та Музей писанкового розпису.

- Чи можна на Коломийщині створити потужний туристичний центр на базі Печеніжинської зони?

Село Слобода має перспективи розвитку «зеленого» туризму: в селі будується туристичний комплекс та розпочато будівництво спортивно-оздоровчого комплексу.

Освіта

- Як відомо протягом останніх двох років в районі відкрили десять садочків, що очікуєте в 2012 році?

У 2012 році планується відкриття 3 дошкільні навчальні заклади в селах: Ліски, Іванівці та селищі Гвіздець, при фінансуванні можливо до кінця року відкриємо садочок в с. Молодятин. В с. Ліски роботи в стадії завершення; в с. Великий Ключів проведена заміна покрівлі даху, виготовляється проектно-кошторисна документація.

В с. Іванівці ведуться будівельні роботи по дошкільному навчальному закладі.

У 2013р. заплановано відкриття 6 дошкільних навчальних закладів в селах: Джурків, Шепарівці, Лісний Хлібичин, Великий Ключів, та будівництво 2-х нових в с. Сопів та Королівка.

На будівництво дошкільного навчального закладу в с. Сопів виготовлена документація, передана на експертизу.

В Королівці виготовлено проектно-кошторисну документацію.

В Шепарівцях проведено конкурсні торги на закупівлю робіт, роботи проводяться.

В с. Джурків на відновлення роботи дошкільного навчального закладу проводиться капітальний ремонт приміщення.

В с. Лісний Хлібичин проведено конкурсні торги на закупівлю робіт (замовник головне управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської ОДА).

За рахунок сільських та селищних бюджетів замінено вікна на енергозберігаючі у школах сіл Товмачика, Раківчика.

У 2010 році відкрито 5 дошкільних навчальних закладів в селах Лісна Слобідка, Слобода, П’ядики, Підгайчики, Залуч.

Крім того, проведено капітальні ремонти дитячих садків в селах Мишин і Воскресинці, Турка та облаштовано нову паливну у дитячому садку селі Угорники.

У 2011 році відкрито 5 дитячих садків, які спільно з школами реорганізовано у навчально-виховні комплекси: Малокам’янський, Замулинецький, Пилипівський, Спаський та Княждвірський.

- Чи вирішується питання будівництва шкіл у Дебеславцях, Малому Ключеві, П’ядиках та Угорниках та які роботи проведено по інших навчальних закладах?

У 2012 році розпочато роботи по добудові блоку №2 школи в с. П’ядики Коломийського району.

Проведено конкурсні торги на закупівлю робіт будівництва школи на 280 учнівських місць в с.Угорники Коломийського району Івано-Франківської області (замовник робіт – головне управління регіонального розвитку та будівництва ОДА)

Що стосується будівництва школи в с. Дебеславці на 280 учнівських місць та будівництва нового корпусу школи с. Малий Ключів на 198 учнівських місць то районною державною адміністрацією подано запити на виділення коштів у 2012 році в головне управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, але у зв’язку із відсутністю фінансових ресурсів у бюджеті вказані об’єкти включені у перспективний план соціально-економічного та культурного розвитку району на 2013-2014 рік.

Кіотський протокол

По проектах бюджетної сфери, які можуть отримати фінансування у 2012 році за рахунок цільових екологічних інвестицій, спрямованих на зменшення обсягу викидів парникових газів в закладах освіти Коломийського району отримали погодження до впровадження та подані для проведення конкурсних торгів наступні загальноосвітні заклади району, в яких планується проведення капітальних ремонтів по заміні вікон на теплозберігаючі металопластикові та утеплення фасадів:

1. Іванівецька ЗОШ І-ІІІ ст.

2. Товмачицька ЗОШ І-ІІІ ст.

3. Турківська ЗОШ І-ІІІ ст.

4. Підгайчиківська ЗОШ І-ІІІст.

5. Отинійська ЗОШ І-ІІІ ст.

6. Ковалівська ЗОШ І-ІІІ ст.

7. П'ядицька ЗОШ І-ІІІ ст.

8. Мишинська ЗОШ І-ІІ ст.

Додатково подано кошторисну документацію на проведення вищевказаних робіт у 2012 році управлінням регіонального розвитку та капітального будівництва облдержадміністрації у наступних навчальних закладах:

- Печеніжинська ЗОШ І-ІІІ ст.

- Коршівська ЗОШ І-ІІІ ст..

На 2013 рік для отримання цільових екологічних інвестицій виготовлено кошторисну документацію для наступних навчальних закладах району:

1. Великокам’нська ЗОШ І-ІІІ ст.

2. Малокам’нська ЗОШ І-ІІ ст.

3. Княждвірська ЗОШ І-ІІІ ст.

4. Ліснохлібичинська ЗОШ І-ІІІст.

5. Торговицька ЗОШ І-ІІІ ст.

6. Нижньовербізька ЗОШ І-ІІІ ст.

7. Гвіздецька ЗОШ І-ІІІ ст.

Виконано наступні капітальні та поточні ремонти в загальноосвітніх навчальних закладах району:

1. Капітальний ремонт даху приміщення їдальні Молодятинської ЗОШ І-ІІ ст.

2. Капітальний ремонт системи опалення Печеніжинської ЗОШ І-ІІІ ст.,

3. Поточний ремонт приміщення їдальні Корницької ЗОШ І-ІІІ ст.

Виконано роботи по реконструкції систем опалення:

1. Малоключівської ЗОШ І-ІІ ст. – завершено роботи по влаштуванню системи опалення, проводяться роботи по випробуванню системи теплопостачання.

2. Замулинецького НВК (філія с. Семаківці) – завершено роботи по влаштуванню системи опалення, проводяться роботи по влаштуванню газової замірної дільниці.

3. Дебеславцівської ЗОШ І-ІІст. (корпус №2) - влаштування системи опалення.

Проведено роботи по влаштуванню внутрішніх теплих санвузлів в загальноосвітніх навчальних закладах:

1. Великокам’янській ЗОШ І-ІІІ ст.

2. Воскресинцівській ЗОШ І-ІІІ ст.

3. Замулинецькому НВК (філія с. Семаківці),

4. Раківчицькій ЗОШ І-ІІІ ст.

5. Сопівській ЗОШ І-ІІІ ст.

6. Грабицькій ЗОШ І-ІІ ст.

7. Шепарівцівській ЗОШ І-ІІ ст.

8. Голосківській ЗОШ І-ІІ ст.

Виконано роботи для влаштуванню внутрішніх санвузлів в результаті впровадження ІІ-го обласного конкурсу проектів місцевого самоврядування «Створення якісних санітарно- гігієнічних умов в школі - запорука збереження здоров’я школярів»:

1. Великоключівська ЗОШ І-ІІІ ст.

2.Торговицька ЗОШ І-ІІІ ст.

У 2010 році у 25 школах району проводились роботи по ремонту і реконструкції котелень, фасадів, дахів, капітальному ремонту систем опалення, санвузлів та роботи по благоустрою територій.

Крім того, проводились роботи по будівництву Спаської ЗОШ І-ІІІ ст. на 198 учнівських місць (ІІ-й пусковий комплекс, їдальня, актовий зал.

У 2011 році виконано роботи по будівництву другого пускового комплексу школи села Спас з модульним спортивним залом та дошкільним закладом.

Протягом 2010-2012 років в загальноосвітніх навчальних закладах проведено заміну віконних блоків на теплозберігаючі металопластикові.

Спорт

- Чи і надалі встановлюватимуть майданчики із штучним покриттям в районі?

Готові основи під майданчики з синтетичним покриттям в селах Ковалівка, Велика Кам’янка та Матеївці. Готуються основи під майданчик з синтетичним покриттям в селах Воскресинці, Дебеславці і селищі Печеніжин.

Продовжено роботи по облаштуванню та ремонту стадіонів в селищі Печеніжин і селі Струпків, футбольного поля у селі Молодятин. Закінчено ремонт стадіону у селі Підгайчики. В селі Годи-Добровідка закладено основу під будівництво тенісного корту.

Здійснено ремонт підлоги в залі ФОСК «Прикарпаття». У селі Закрівці зусиллями громади, депутатів сільської ради збудовано баскетбольний майданчик.

В 2010 році завершено будівництво футбольного поля та комплексних спортивних майданчиків в с. Дебеславці. Побудовано футбольне поле в селі Годи- Добровідка. Відкрито спортивний майданчик в селі Іванівці. Проведено роботи по ремонту приміщення Коломийської ДЮСШ (басейн с. Турка). В п’ятьох селах району, а саме: П’ядики, Турка, Малий Гвіздець, Іванівці, Спас, встановлено штучне покриття спортивних майданчиків. В селі П'ядики відкрито спортивний "Молодіжний центр "Коломийщина". В смт. Отинія капітально відремонтовано стадіон, бігові доріжки, трибуни та роздягальні.

У 2011 році проведено ремонти роздягалень для стадіонів селища Гвіздець та села П’ядики – зроблено перекриття роздягалень, встановлено душові кабінки, підведено холодну та гарячу воду, встановлено водовідведення, в селищі Гвіздець встановлено автомобільну стоянку та проведено частину ремонту огорожі. А також розпочато ремонтні роботи на стадіоні у селищі Печеніжин (встановлено огорожу, та облаштовано стоянку), роботи продовжуються і у 2012 році. У селі Струпків проведено перекриття роздягальні стадіону, продовжуються роботи по облаштуванню стадіону і цього року.

- Чи задоволені ви результатами оздоровлення дітей цього літа?

13 232 дітей віком від 7 до 17 років проживають в Коломийському районі, 7280 дітей підлягали оздоровлено. Оздоровча кампанія завершиться у вересні цього року.

57 закладів оздоровлення та відпочинку, працювали в Коломийському районі в цьогорічному оздоровчому періоді.

1– позаміський дитячий заклад оздоровлення ЛОК «Прикарпатські зорі» с.Слобода;

51 – дитячий заклад відпочинку з денним перебуванням;

5 – наметових містечок.

Дирекціями шкіл, дошкільних навчальних закладів та позашкільних навчальних закладів вжито заходів на безпечне перебування дітей у дитячих закладах відпочинку, призначено відповідальних осіб, які здійснювали відпочинковий процес. Забезпечено проведення санітарно-гігієнічних заходів для відкриття пришкільних оздоровчих таборів, спортивно-ігрових майданчиків. Заступники директорів шкіл з виховної роботи та педагоги-організатори чітко спланували роботу у пришкільних відпочинкових змінах. Вони активно впроваджували різноманітні форми роботи з дітьми, особлива увага приділялася пропаганді здорового способу життя, дітей залучалося до регулярних занять фізичною культурою і спортом.

Оздоровлення дітей пільгових категорій проходило в ЛОК «Прикарпатські зорі» с. Слобода, ДЗСТ «Верховина» Верховинського району, ДЗСТ «Карпатські зорі» Косівського району, Міжнародний дитячий центр Артек у Криму, Український дитячий центр «Молода гвардія» в Одесі, дитячий оздоровчий табір «Романтик» у Складовську Херсонської області, За кошти районного бюджету 35 дітей пільгових категорій оздоровлено у ЛОК «Прикарпатські зорі», а 21 дитину у МТЛК «Сфера» м. Феодосія АР Крим.

- Яке будівництво ведеться в районі?

У 2012 році введено в експлуатацію очисні споруди Коломийського фтизіопульмонологічного диспансеру в с.Ценява. Будівництво даних очисних споруд було вкрай необхідним для очищення, знешкодження та знезараження стічних вод диспансеру, в якому проходять курс лікування хворі на туберкульоз. Ці очисні споруди є першими в Україні, які застосовуються для очищення від туберкульозної палочки та забезпечують очищення на 100 відсотків.

Продовжуються роботи по будівництву очисних споруд та підвідного каналізаційного колектора для села Коршів, ведуться роботи по будівництву очисних споруд та каналізаційних мереж Коломийської виправної колонії № 41 с. Товмачик. Виділено кошти для виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію очисних споруд та підвідного каналізаційного колектора в с. Велика Кам’янка, на виконання робіт по реконструкції очисних споруд.

Завершуються роботи по реконструкції частини приміщення Отинійської районної лікарні під центр соціальної реабілітації для дітей інвалідів.

Надано необхідний перелік документів (в обласний фонд охорони навколишнього природного середовища) для виділення коштів з державного бюджету:

- на будівництво очисних споруд селища Печеніжин;

- на реконструкцію очисних споруд с.Підгайчики

Подано пакет документів в головне управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації для будівництва нового водозабору села Ковалівка.

Реалізація проекту ПРООН

В 2011 році в районі розпочалась, а у 2012 році продовжується 2 фаза проекту Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2».

Проект підтримує ініціативи сільських громад в сферах енергозбереження та охорони здоров'я:

1. Дебеславцівська сільська громада (капітальний ремонт приміщення амбулаторії загальної практики та сімейної медицини с. Залуччя. За профінансові кошти зроблено стяжку та плитку в приміщенні амбулаторії, вкладено 9 дверей, замуровано та поштукатурено фасадну стіну, за додаткові кошти з районного бюджету замінено всі вікна. Роботи по проекту на завершальному етапі. Наразі розглядаємо питання перекриття даху, щоб закінчити все комплексно.

2. Матеївецька сільська громада (капітальний ремонт приміщення амбулаторії загальної практики та сімейної медицини с. Перерів). За кошти першого траншу та кошти місцевого бюджету в амбулаторії підведено воду та каналізацію, облицьовано вагонкою стіни та стелю в коридорі, а також замінено вікна.

3. Молодятинська сільська громада (заміна енергозберігаючих вікон та дверей підведення опалення до II корпусу Молодятинської ЗОШ I-II ступенів). Громада отримала перший транш коштів ПРООН та кошти з місцевого бюджету, розпочато роботи по реалізації проекту.

4.Черемхівська сільська громада (впровадження енергозберігаючих заходів в Черемхівській ЗОШ I-II ступенів з метою забезпечення здорового розвитку дітей та економії бюджетних коштів за кошти першого траншу і кошти місцевого бюджету замінено вікна і опалення, ведуться роботи по прокладенню теплотраси та облаштуванню паливної.

У 2010 році завершено роботи по відновленню пішохідних переходів через р.Лючку в селі Мишин, через р. Сопівку в селищі Печеніжин, пошкоджених стихією в 2008 році та завершено будівництво пішохідного переходу в селі Нижній Вербіж. Завершено роботи по будівництву пішохідного переходу в селі Спас. У с.П’ядики була встановлена нова водонапірна башта та просвердлено нову свердловину для забезпечення питною водою жителів мікрорайону “Дослідна станція” с.П’ядики.

У 2010 р. виділялися кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища:

- на проведення заходів зі збору та перевезення побутових відходів на території Торговицької сільської ради;

- на придбання обладнання та машин для збору, транспортування, знешкодження та складування відходів тваринництва (для ДП "Коломийський державний ветеринарно – санітарний завод").

- на придбання спецмашини ( сміттєвоза КО 413 ГАЗ 3307) для збору та перевезення побутових відходів у Коломийському районі (для Печеніжинської селищної ради)

- на проведення заходів з відтворення природних рослинних ресурсів (для ДП "Коломийське лісове господарство ")

- на відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок ( укріплення берега річки Прут біля с. Княждвір)

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 29.07.2010 року № 465 «Про розподіл коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха» виділено кошти на відновлення дорожнього полотна в с. Слобода та в селі Грушів

У 2011 році в селі Перерив за кошти сільського бюджету збудовано мостовий перехід, в с. Торговиця за кошти служби автомобільних доріг Івано-Франківської області збудовано та відкрито автомобільний міст, в селищі Печеніжин відкрито мостовий перехід через річку Печеніга після капітального ремонту. В селі Верхній Вербіж збудовано мостовий перехід через річку Лючка по вул. І.Франка.

Виконано роботи по будівництву переходу через річку Прут в с.Воскресинці та відкрито перехід 5 січня 2012 року. Канатний пішохідний перехід споруджувався впродовж останніх двох місяців 2011 року. В будівництві пішохідного переходу була задіяна громада села.

- Чи зростає середньомісячна заробітна плата мешканців та як бореться влада із заробітною платою в конвертах?

Доходи мають дуже важливе значення в житті кожної людини. Вони є безпосереднім джерелом задоволення її потреб. Заробітна плата є основним джерелом доходів людини.

Так, по району середньомісячна номінальна заробітна плата становить 1956 грн., що у 1,8 рази більше рівня мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатної особи (з 1 січня 2012 року 1073 грн.). Заробітна плата зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 28,5% (середня зарплата відповідного періоду минулого року - 1623 грн.).

З метою контролю за дотриманням законодавства про оплату праці, виїзною робочою групою проводяться перевірки умов праці та фінансово-господарської діяльності з метою легалізації тіньової зарплати. В ході виїздів обстежено 40 суб’єктів господарювання. Легалізовано 4 осіб, сума легалізованої заробітної плати 4,8 тис.грн. Надавались консультації з питань оплати праці, зокрема: дотримання мінімальної гарантії в оплаті праці, індексації заробітної плати, нарахування нічних, надання відпусток, недопущення нелегального використання найманої праці без оформлення трудових відносин, достовірності обліку робочого часу.

Кількість суб’єктів господарської діяльності, які виплачують заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня знизилась на третину.

Станом на 01.08.2012р. заборгованість із виплати заробітної плати на економічно – активних підприємствах району відсутня. Позитивна тенденція щодо відсутності заборгованості по заробітній платі зберігається з 2010 року

- Чи отримують пенсії пенсіонери своєчасно і чи сплачується своєчасно пенсійний внесок в районі?

Протягом 2012 року забезпечено своєчасне та в повному обсязі фінансування пенсій та допомог.

На сьогоднішній день середній розмір пенсій складає 1145,64 грн. або зріс на 12,6%. Виплата пенсій проведена в повному обсязі та у визначені законодавством терміни. Фактичні видатки на виплату пенсій по району і місту склали 268,7 млн. грн. На обліку перебувало 40,7 тисяч одержувачів пенсій.

Виконання власних надходжень до пенсійного фонду за звітній період забезпечено в сумі 106,6 млн.грн., що на 8,6 млн.грн. більше планового показника, або 108,8%. У порівнянні із відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 13,3 млн. грн. або 114,3 %. Найбільшу питому вагу в загальній сумі власних надходжень займають надходження від установ, що фінансуються з бюджету.

- Чи отримують жителі району допомоги від держави та якими видами пільг користуються?

Особливістю соціальної політики України є пріоритет соціального захисту населення, підвищення ролі особистого трудового доходу, формування нового механізму фінансування та регулювання розвитку соціальної сфери.

В районі надаються різні види державних соціальних допомог. На даний час отримали таких допомог 9500 сімей на загальну суму 59 мільйонів 141 тис. грн.

Основними видами допомог є:

- державна допомога сім’ям з дітьми (виплачена 6792 одержувачам на загальну суму 46,4 млн.грн.;

- державна допомога малозабезпеченим сім’ям (виплачена 428 одержувачам на суму 4,3 млн.грн.;

- державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам (виплачена 936 одержувачам на суму 7,0 млн.грн.);

- допомога на догляд малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу (виплачена 43 одержувачам на суму 74,2 тис.грн.);

- допомога особам, які не мають права на пенсію (виплачена 189 особам на суму 973,7 тис.грн.);

-1112 осіб здійснює догляд за перестарілими, яким більше 80-ти років та інвалідами І групи загального захворювання компенсацій по догляду виплачено на суму 117,3 тис.грн.

Крім того, надаються пільги на житлово-комунальні послуги, зв’язок, тверде паливо і скраплений газ, проїзд, фактично надано даних пільг на суму 9 мільйонів 279 тис. грн. Громадянам, які потерпіли внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції виплачено допомоги в сумі 203,9 тис. грн. Також, виплачувалась одноразова грошова допомога 228 жителям району в сумі 54,1 тис. грн.

Сільське господарство

- Цей рік був доволі врожайним. Скільки зібрали на полях району зернових?

В районі завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Так, всіма категоріями господарств зібрано 38,9 тис. тонн зерна, що на 3,6 тис. тонн більше ніж у 2011 році (в 2011 році 35,3 тис. тонн), в тому числі агроформуваннями 22,8 тис. тонн, що на 2,5 тис. тонн більше ніж у 2011 році (в 2011 році 20,3 тис. тонн). Середня урожайність - 38,0 ц/га, що на 3,5 ц/га більше ніж у 2011 році (в 2011 році 34,5 ц/га)

Такі господарства як:

ТзОВ «Компанія «Агро-Дует» зібрали – 2,8 тис.тонн зерна при середній урожайності - 55,0 ц/га;

ТзОВ «АПФ «Левада» зібрали – 2.1 тис.тонн зерна при середній урожайності - 53,2 ц/га;

Філія ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив» зібрали -1,8 тис.тонн зерна при середній урожайності - 52,9 ц/га;

ТзОВ «Корнич» зібрали – 1,4 тис.тонн зерна при середній урожайності - 44,7 ц/га.

Завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур, залишилося ще збирати пізні культури на площі 10,3 тис. га, з яких у сільськогосподарських підприємствах - 5,2 тис. га, а саме:

у всіх категоріях господарств:

кукурудза на зерно - 5384 га;

гречка - 864 га;

соя - 1380 га;

соняшник - 921 га

у сільськогосподарських підприємствах:

кукурудза на зерно - 1884 га;

гречка - 766 га;

соя - 1380 га;

соняшник - 921 га

В даний час аграрії готують площі під посів озимих сільськогосподарських культур урожаю 2013 року, підготовлено 1880 га (в основному для посіву озимого ріпаку та озимих зернових) агротехнічні терміни посіву озимого ріпаку вже наступили.

В 2012 році укладено форвардні контракти сільськогосподарськими підприємствами з Аграрним фондом України на 3300 тонн зерна, зокрема:

ПП «Степан Мельничук» - 500 тонн

ТОВ «Компанія «Агро Дует» - 2000 тонн

СТзОВ «Джерело» - 800 тонн

На теперішній час господарствам проплачено перший транш – 50% від загальної суми укладених контрактів, решта (50%) після виконання умов контракту.

Станом на 15 серпня сільськогосподарськими товаровиробниками фактично завезено на склади хлібоприймальних підприємств – 2049 тонн зерна, що складає 62,1%, від укладених угод, а саме:

ТОВ «Компанія «Агро - Дует» на ТОВ «Калуський КХП» 1045 тонн продовольчого зерна пшениці ІІ класу, переоформлено до Аграрного фонду України 471 тонна.

СТзОВ «Джерело» на ДП «Івано-Франківський КХП» 231 тонна жита ІІ класу та 366 тонн продовольчого зерна пшениці ІІІ класу.

ПП «Степан Мельничук» на ДП «Івано-Франківський КХП» 102 тонни продовольчого зерна пшениці ІІ класу та 305 тонн пшениці ІІІ класу

- Чи буде збільшуватися поголів´я ВРХ на Коломийщині і чи передбачені за це державні дотації?

Налагоджується ситуація в галузі тваринництва. Станом на 15.08.2012р. в усіх категоріях господарств нараховується 20600 гол. ВРХ, в тому числі 12800 гол. корів; 13600 гол. свиней; 3100 кіз і овець; 1511 коней.

Зупинено спад поголів'я сільськогосподарських тварин в сільгосппідприємствах району. На даний момент тваринництво розвивається краще в порівнянні з минулим роком, так поголів'я ВРХ у всіх категоріях господ зросло на 1245 голів, з них корів на 13 голів, овець та кіз - на 40 голів,

Дбайливо господарюють у напрямку тваринництва у ПП «Степан Мельничук», ТзОВ “Корнич”, ТзОВ “Прут-Генетик”, ФГ «Прометей», ТзОВ «АПФ «Левада».

Збільшено поголів´я ВРХ в сільськогосподарських підприємствах на 87 голів, з яких на 13 голів корів, на 40 голів овець Крім того ФГ «Заріччя» закуплено за бюджетні кошти 55 овець (30 тис. грн.)

Для поповнення основного стада ПП «Степан Мельничук» закуплено в сільськогосподарському виробничому кооперативі ім. Івана Франка Богородчанського району 11 теличок. ФГ «Прометей» закуплено 12 теличок у господарствах населення. В районі працює 13 пункти штучного осіменіння худоби, з них 9 у населення.

В районі функціонує 64 пункти по заготівлі молока у населення, 11 з яких обладнано холодильними установами.

Робота по стабілізації ситуації в тваринницькій галузі району продовжується, проводяться заходи з пошуку інвестора по відновленню тваринницьких комплексів в с. Підгайчики. В с. Мала Кам’янка ДПДГ «П’ядицьке» з інвестором ТзОВ «Тамаваро ВУД Експорт» м. Івано-Франківськ веде переговори з Національною академією аграрних наук України щодо відновлення тваринницького комплексу.

Крім того слід відмітити, що прийнята Постанова КМУ від 23 квітня 2012 року №342 «Про внесення змін до постанови КМУ від 02.03.2011р. №246» в якій передбачено виплату бюджетних коштів за збереження до певного віку молодняку ВРХ та відшкодування коштів за придбані доїльні апарати вітчизняного виробництва власникам, які мають на утриманні в своєму господарстві проідентифікованих та зареєстрованих у встановленому порядку не менше 3 голів корів. На даний час від господарств населення прийнято 567 голів молодняку ВРХ.

- Наскільки сучасною технікою забезпечені селяни району, і чи не мають проблем із паливно - мастильними матеріалами ?

Всього зареєстровано в районі 1228 тракторів та 122 комбайни, з яких:

в сільськогосподарських підприємствах - 223 одиниці тракторної техніки та, 61 комбайн, з яких 20 іноземного виробництва (Джон Дір, Нью-Холанд, Домінатор-Клас, Дон-1500, Енісей-1200, Фармер-220 та інші), а також на період жнив залучається інвесторами нашого району 25 та більше (по мірі необхідності) високопотужних комбайнів імпортного виробництва.

у господарствах населення – 1005 тракторів та 61 комбайн, з яких 27 іноземного виробництва (Джон-Дір, Вольво, Клаас, Сампо) та 441 прицеп.

Паливно-мастильними матеріалами агроформування та населення району забезпечені.

- Програми в галузі сільського господарства на 2012 рік:

1 Районна «Комплексна програма розвитку перспективи агропромислового комплексу та сільських територій на період до 2015 року»

2. Регіональна програма розвитку скотарства та вівчарства на період до 2015 року, основними завданнями якої є стабілізація та нарощення темпів розвитку скотарства шляхом:

- нарощення поголів'я корів переважно за рахунок сільгосппідприємств;

- збільшення кількості великотоварних спеціалізованих підприємств з виробництва молока та яловичини;

- підвищення продуктивності корів до 5060 кг по всіх категоріях господарств;

- збільшення кількості особистих господарств населення, які утримують три і більше корів і застосувати в них механічне доїння;

- недопущення спаду поголів'я овець та створення умов для розширеного відтворення галузі;

- удосконалення інфраструктури ринку вівчарської продукції;

Для розвитку особистих селянських господарств програма передбачає запровадити механізм часткової компенсації понесених витрат, зокрема:

- на придбання обладнання для доїння та охолодження молока, - на реєстрацію та ідентифікацію худоби особистих селянських господарств і членів кооперативів, які утримують від 3 і більше корів;

- на штучне осіменіння поголів'я тварин;

- сприяння створенню. і функціонуванню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

3. Регіональна програма розвитку овочівництва та переробної галузі на період до 2020 року, основною метою якої є забезпечення виробництва плодоовочевої продукції у відповідності до потреби населення регіону.

Основні питання жителів Коломийщини, які прозвучали в прямому ефірі стосувались: ремонту доріг в с.Велика Кам’янка, с.Королівка, с.Богородичин, с.Михалків, с.Жукотин, с.Великий Ключів, с.Ліски; перерахунку державних коштів за проходження вчителями щорічної перевірки в санітарно-епідеміологічній станції; про низьку ціну на молоко, що здається в молочарню; про відкриття дошкільного навчального закладу в с.Джурків; про вивіз піщано-гравійної суміші в с.Корнич; про зроблений прокоп на річці Прут в с. Семаківці.

На всі питання голова Коломийської райдержадміністрації М.М. Негрич надав конструктивні відповіді.

Поділитися: