Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян

13.12.2012

З травня 2012 року в Україні діє програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Механізм реалізації цієї програми регламентовано Порядком здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 р. № 343.

Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів була створена для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Реалізується вона шляхом відшкодування державою частини відсотків за кредитами, отриманими громадянами в банках на будівництво (реконструкцію) чи придбання в об'єктах незавершеного будівництва або не реалізованого замовниками (управителями) в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року житла (квартири в багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки або майнові права на них).

Термін кредитування та часткової компенсації - до 15 років з моменту укладення договору. Процентна ставка - не більше 16% річних, обов'язковий власний внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не перевищує 25 % вартості житла.

Позичальник може укладати договори поруки з іншими поручителями та надавати додаткову заставу за кредитним договором.

Нормативна площа - 40 кв. м на одну людину або сім'ю з двох людей. Плюс 18 кв. м на кожного наступного члена сім'ї, але не більш як 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків - не більше 94 кв. метрів.

Нормативна вартість за кв. м: Київ - до 7 тис. грн., Київська область - до 5 тис., інші населені пункти - до 4 тис. грн.

Щомісячний платіж за кредитним договором не повинен перевищувати 50 відсотків сукупного середньомісячного доходу сім'ї. Сума часткової компенсації процентів до щомісячного платежу не включається. При цьому сума, що залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім'ї, на якого розраховувалася часткова компенсація процентів.

Взяти участь у програмі за 5 кроків:

1) Перевірити, чи маєте Ви право стати учасником програми здешевлення вартості іпотечних кредитів.

2) Звернутись до місцевого консультаційного центру або до регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

3) Обрати квартиру, яку Ви хочете придбати.

4) Звернутись до банку щодо надання кредиту, й отримати рішення кредитного комітету банку про надання кредиту.

5) Укласти договори щодо участі у програмі.

Поділитися: