Про виконання соціальних ініціатив Президента України районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в Коломийському районі

29.11.2012

Про виконання соціальних ініціатив Президента України районним центром соціальних служб для сімї, дітей та молоді в Коломийському районі

З метою своєчасного виявлення сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, Коломийським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді налагоджено відповідну співпрацю з керівництвом сільських та селищних рад району, запроваджено щорічне подання інформації про сім’ї, які можуть опинитись складних життєвих обставинах.

Крім цього, інформація про такі сім’ї, надходить з управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, служби у справах дітей, медичних закладів, правоохоронних органів та від жителів Коломийського району, а також до нас за допомогою безпосередньо звертаються ті, хто потрапив у складні життєві обставини і не може подолати цю ситуацію самостійно.

З метою з’ясування факту наявності у осіб складних життєвих обставин, вивчення причин, що призвели до їх виникнення, забезпечення прав на отримання своєчасної допомоги, спеціалістами Центру здійснюються соціальні інспектування сімей, дітей та молоді, стосовно яких є інформація про перебування у складних життєвих обставинах, взяття їх під соціальне супроводження. Протягом 10 місяців 2012 року спеціалістами Центру проведено 130 соціальних інспектувань у 81 населеному пункті району. Виявлено та проінспектовано 60 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Всі сім’ї охоплено соціальними послугами, з них під соціальним супроводом перебувало 19 сімей, в яких виховується 71 дитина. В результаті проведеної роботи знято з соціального супроводу з позитивним результатом 18 сімей. В ході соціального супроводу сім’ям надано допомогу у влаштуванні дітей до оздоровчих таборів, працевлаштуванні батьків, отриманні медичної допомоги, реєстрації за місцем проживання, оформленні соціальної та матеріальної допомоги. Багатодітним сім’ям, які перебували під соціальним супроводом, благодійним фондом «Світ для дітей» передано 5 корів.

В результаті проведеного соціального супроводу було надано 426 соціальних послуг. Всього за 10 місяців різним категоріям соціально незахищених громадян було надано 2362 соціальні послуги.

З метою надання допомоги сім’ям із дітьми, які втратитли житло, зазнали психологічного або фізичного насильства, постраждали від стихійного лиха, соціально дезадаптовані, Центром проводиться попередній збір документів, анкетування та видаються направлення в обласний центр соціально-психологічної допомоги, розташований у Верховині, який надає цим особам тимчасовий притулок.

Здійснюється соціальне інспектування сімей, де мають місце випадки вчинення насильства або в яких існує реальна загроза його вчинення, та при потребі – соціальний супровід.

З початку року Центром взято на облік 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли повноліття. Проведено соціальні інспектування цих осіб, надано соціальні послуги, допомогу у працевлаштуванні.

З метою соціальної адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у старших та випускних класах інтернатних закладів, спільно з міськрайонним центром зайнятості було проведено круглий стіл, під час якого дітям розповіли про можливий вибір професії, необхідність працевлаштування після завершення навчання та пільги, на які, відповідно до свого статусу, вони мають право.

В результаті співпраці з міськрайонним центром зайнятості було працевлаштовано 6 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Центром проводиться робота, спрямована на привернення уваги громадськості до проблем незахищених верств населення.

З початку 2012 року організовано та проведено наступні заходи:

фестиваль творчості для дітей з функціональними обмеженнями «Повір у себе», в якому взяли участь 11 дітей даної категорії. Учасники були нагороджені цінними подарунками. Переможці взяли участь в обласному фестивалі.

акцію «Великодня писанка», в ході якої діти з функціональними обмеженнями в домашніх умовах, при допомозі волонтерів своїми руками виготовляли писанки. Учасники отримали подарунки від благодійного фонду «Карітас».

волонтери Центру долучились до проведення Всеукраїнської акції «Серце до серця» − по збору коштів дітям, хворим на діабет;

До Дня Матері та Міжнародного дня сім’ї з багатодітними матерями було проведено круглий стіл, надано адресну допомогу (теплі ковдри);

організовано зустріч підлітків, які перебувають на профілактичному обліку у відділенні кримінальної міліції у справах дітей Коломийського МВ УМВС з керівництвом організації «Пласт».

до Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням, під час літнього відпочинку дітей, проведено акції, спрямовані на профілактику тютюнопаління та вживання наркотичних засобів;

За сприяння Центру було оздоровлено 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 28 дітей із малозабезпечених сімей, 69 дітей з багатодітних сімей, 9 дітей-інвалідів, 53 дітей, які перебувають на диспансерному обліку.

У серпні спільно із благодійним фондом «Карітас» організовано надання благодійної допомоги (портфелі та шкільне приладдя) 26 дітям, із малозабезпечених сімей та сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

На даний час під соціальним супроводом центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 4 прийомні сім'ї, в яких виховується четверо дітей. Матеріально-побутові умови сімей задовільні, створений сприятливий мікроклімат, підтримуються контакти з біологічними родичами. Управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації за 10 місяців цього року сім'ям виплачено допомогу в сумі 103 565 грн. До Дня захисту дітей прийомні діти отримали подарунки, взяли участь у святковому концерті.

Спеціалістами Центру і волонтерами створюється та розповсюджується соціальна реклама, спрямована на формування здорового способу життя, протидію ВІЛ-інфекції та СНІДУ, попередження насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розвиток волонтерського руху.

З метою запобігання ранньому сирітству, на базі пологового будинку створено консультаційний пункт, робота якого базується на засадах співпраці з працівниками пологового будинку, розповсюджується соціальна реклама. Разом з медичними працівниками проводяться спільні соціальні інспектування сімей, щодо яких є інформація про можливу відмову майбутньої матері від новонародженої дитини та при потребі здійснюється соціальний супровід.

Центром ведеться облік дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнених від відбування покарань з випробуванням або умовно достроково. На даний час на обліку перебуває 68 зазначених осіб. Проводяться заходи, спрямовані на їх ресоціалізацію, формування здорового способу життя, надаються юридичні консультації.

Підтримуються зв’язки з установами виконання покарань, проводиться попереднє обстеження житлових умов осіб, які мають звільнитись з місць позбавлення волі, вживаються заходи щодо налагодження стосунків з членами їх сімей та родичами. Після прибуття такої особи на постійне проживання, надається допомога у виготовленні документів, реєстрації, працевлаштуванні.

Забезпечено участь у навчанні в Івано-Франківському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій 25 кандидатів у фахівці із соціальної роботи, проводиться підготовча робота до їх працевлаштування.

Поділитися: