Про хід виконання комплексної програми розвитку аграрного сектора Коломийського району на 2003-2008 роки та комплексної програми перспективи агропромислового комплексу та розвитку сільських територій на 2006-2010 роки та на період до 2015 року відповідно

25.12.2013
Про хід виконання комплексної програми розвитку аграрного сектора Коломийського району на 2003-2008 роки та комплексної програми перспективи агропромислового комплексу та розвитку сільських територій на 2006-2010 роки та на період до 2015 року відповідно

На виконання завдань та доручень Президента України щодо соціально-економічного та культурного розвитку району, підведення підсумків за 2013 рік та планів на 2014 рік на засідання колегії 24 грудня 2013 року заслухано питання про хід виконання виконання розпорядження райдержадміністрації від 20.10.2006 року №354 «Про хід виконання комплексної програми розвитку аграрного сектора Коломийського району на 2003-2008 роки та комплексної програми перспективи агропромислового комплексу та розвитку сільських територій на 2006-2010 роки та на період до 2015 року».

Під час обговорення питання голова райдержадміністрації М.М.Негрич зазначив: «В районі проводиться відповідна робота по виконанню «Комплексної програми перспективи агропромислового комплексу та розвитку сільських територій на 2006-2010 роки та на період до 2015 року», основним завданням якої є докорінне поліпшення добробуту населення регіону, стабілізація та забезпечення подальшого зростання рівня споживання сільськогосподарської продукції. Виходячи із завдань програми в сфері агропромислового комплексу району подальшого інтенсивного розвитку набувають галузі рослинництва, тваринництва та переробна».

Рослинництво

Загальна площа сільськогосподарських угідь району становить 66,1 тис. га, з них рілля – 44,2 тис. га.

Кількість земель, що знаходяться в оренді становить 18,2 тис. га

В районі ведеться постійна робота по залученню в обробіток всіх наявних земель сільськогосподарського призначення.

Найпотужнішими працюючими підприємствами в районі є філія ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив», ТОВ «Лендком ЮА» та ТОВ«Агрокультура Івано-Франківськ», ПСП «Оскар», ПП «Степан Мельничук», ТОВ «Джерело», ТзОВ Компанія «Агро-Дует».

Ряд агроформувань плідно працюють над вирішенням питання залучення вітчизняних та іноземних інвестицій, зокрема філією «ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив» обробляється 2190га земель в селах Підгайчики, Ценява, Семаківці, Матеївці.

Підприємства з іноземними інвестиціями ТзОВ «Лендком ЮА» та ТОВ «Агрокультура Івано-Франківськ» обробляє 3125га землі в селах Товмачик, Торговиця, Черемхів, Струпків, Іванівці, Старий Гвіздець, Сідлище.

Підприємство з 100 відсотковим польським капіталом ТзОВ Компанія «Агро-Дует» - 1256га землі в селах Велика Кам'янка та Годи-Добровідка.

ТзОВ «АПФ Левада» - 300га землі та ТзОВ «РАЙЗ Прикарпаття» - 810га земель, інвестор даних підприємств спільне Українсько-Кіпрське підприємство агропромислового комплексу фірма «Укрландфармінг».

Згідно структури посіву на 2013 рік, площі посіву сільськогосподарських культур в районі складали 43241га, з них в агроформуваннях 17907га.

Проведено посів озимих зернових культур під урожай 2014 року. Їх посіяно 8343 га, з яких пшениці – 7510 га, жита – 678 га, ячменю – 155 га. Сільгосппідприємствами посіяно 6328 га озимих, зокрема пшениці – 6140 га (+628 га до минулого року), жита – 128 га, ячменю – 60 га.

Сільськогосподарськими товаровиробниками району проведена відповідна робота по формуванню регіональних ресурсів зерна згідно з доведеним розпорядженням облдержадміністрації від 04.07.2013р. №457 «Про формування ресурсів продовольчого зерна врожаю 2013 року для регіональних потреб» завданням в обсязі 3870 тонн. Підписання договорів на формування незнижувальних запасів зерна виконано в повному обсязі.

Тваринництво

В районі станом на 01 грудня 2013 року є поголівя великої рогатої худоби по всіх категоріях господарств - 20277 голів.

Під постійним контролем знаходиться питання виплати спеціальної тваринницької дотації за утримання та збереження до певного віку молодняка великої рогатої худоби.

Здійснюється часткове відшкодування закупівлі фізичними особами установок індивідуального доїння корів. В 2012 році фізичними особами придбано 6 установок індивідуального доїння корів, з початку 2013 року придбано 9 установок та подано документи на відшкодування затрат.

Робота по нарощуванню виробництва і реалізації продукції тваринництва, збільшення поголів'я великої рогатої худоби, овець, розвитку бджільництва буде продовжуватись і надалі.

Переробна галузь

В районі налічується 21 м’ясопереробний цех , 16 пекарень та 8 млинів, з них працюють: м´ясопереробні - 14, пекарні -7, млини - 3 та підприємство по виробництву комбікормів ТзОВ «АБО-МІКС». Решта переробних підприємств призупинили діяльність, знаходяться на ремонті та реконструкції.

З метою зниження цін на сільськогосподарську продукцію та продукцію переробних підприємств було видано розпорядження Коломийської районної державної адміністрації «Про проведення ярмарок», відповідно до якого організовано регулярне проведення ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції, до яких залучались безпосередні товаровиробники.

Члени комісії на засіданні колегії райдержадміністрації відзначили, що підприємства району беруть активну участь в міжнародних ярмарках-продажах, загальнонародних виставкових акціях обласних ярмарках - продажах, фестивалях, які проводяться в межах району, області.

Зокрема, підприємства району ТзОВ «Консерваторія», ТзОВ «Зернопереробна компанія «ЮМАС», ПСПВТП «КВІЛТ», ФГ «ДелСО»,ТзОВ «АБО-МІКС», Агрофірма «Прут», Підгайчиківське місцепровадження діяльності ДП «Укрспирт», ПрАТ «Дятьківці», СОК «Чиста флора» та народні умільці Коломийщини взяли участь у Міжнародній аграрній виставці «Агро-2013», яка проходила в м.Києві на території Національного комплексу «Експоцентр України».

19 серпня 2013 року 75 пасічників (безпосередні товаровиробники) Коломийщини, Снятинського, Тисменицького, Богородчанського, Косівського, Калуського, Городенківського, Надвірнянського, Тлумацького районів, представники Чернівецької, Хмельницької та Львівської областей взяли участь у 4 відкритому обласному фестивалю «Медовий Спас у Коломиї», де реалізовували продукцію бджільництва.

Підприємства району взяли участь в щорічній загальнодержавній виставковій акції «Барвиста Україна», яка проводилася з нагоди відзначення 22-ої річниці незалежності України, в м. Києві на території Національного комплексу «Експоцентр України» з 20 по 23 серпня цього року.

В даний час ведеться робота по створенню нових кооперативів, зокрема, проведена зустріч з головами сільських та селищних рад з питань організації роботи щодо створення кооперативів, на якій виступив начальник управління агропромислового розвитку РДА Гайдейчук П.П. та дорадник, виконавчий директор громадської організації «Івано-Франківська обласна сільськогосподарська дорадча служба» Довбня В.І. За участю працівників агропромислового розвитку та Коломийського міськрайонного центру зайнятості проведена зустріч з особами, які мають бажання створити сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, їм роздано інформативні та методичні матеріали, що стосуються питань створення СОК (проект Примірного статуту СОК, витяги із нової редакції Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», методичні матеріали з питань формування правил внутрішньої господарської діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інше).

Поділитися: