Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зустрілись з керівниками Коломийського району

29.05.2015
Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зустрілись з керівниками Коломийського району

Сьогодні спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Лешек Коцік та Дорін Фазлі зустрілись з головою райдержадміністрації Любомиром Глушковим та головою районної ради Богданом Болюком. Вони розповіли, що метою таких відвідин є моніторинг впливу конфлікту на Сході України на соціально - економічну ситуацію в районі, охарактеризували основні аспекти діяльності місії ОБСЄ, головні завдання та роль цієї міжнародної організації. Зокрема їх цікавили конкретні запитання: скільки і в яких умовах в Коломийському районі проживають сім’ї переселенців зі Сходу України, чи йде тенденція до збільшення кількості таких сімей, яка категорія переважає: чоловіки, жінки чи діти. Також представники місії цікавились проведенням мобілізації в районі, яку допомогу від районної влади отримують демобілізовані, як районна влада співпрацює з громадськими організаціями.

Голова райдержадміністрації зазначив, що жителі Коломийщини доброзичливо ставляться до переселенців зі Сходу України, таких сімей в районі є 57. Вони вільно спілкуються російською мовою, навіть об’єднались в громадську організацію, щоб разом втілювати свої ініціативи щодо благодійної діяльності, благоустрою територій тощо. Дехто планує залишитись в районі після завершення конфлікту. В райдержадміністрації регулярно проводяться засідання круглого столу, де обговорюються проблемні питання щодо умов проживання, соціального захисту та працевлаштування переселенців.

Районна влада підтримує також сімї загиблих воїнів, нажаль таких сімей на Коломийщині вже є одинадцять. З районного бюджету таким сім’ям виділено по 25 тисяч гривень. Волонтерськими організаціями проводиться збір коштів для спорудження пам’ятників загиблим воїнам. Тим, хто повертається з зони АТО, теж надається підтримка. В вузловій лікарні планується створення реабілітаційного центру, який після завершення конфлікту буде надавати послуги і мирному населенню. Також здійснюється виділення земельних ділянок учасникам АТО.

Коломийщина співпрацює з містом Красногорлівка Донецької області, яке перебувало під обстрілами. Діти цього міста планують 1 червня 2015 року організувати акцію в підтримку миру. Діти шкіл Коломийського району готують їм подарунки з українською символікою і проведуть теж таку акцію у нас.

Також під час зустрічі йшлося про стан мобілізації, економічну ситуацію та інвестиційний клімат в районі.

На завершення Любомир Глушков подякував представникам ОБСЄ за зацікавленість Коломийщиною та висловив надію, що завдяки правдивій інформації, яку міжнародна організація доводить до світової спільноти і спільним зусиллям конфлікт на Сході України швидко завершиться.

Поділитися: