ПРЕДСТАВНИКИ КАРІТАСУ ЧЕХІЇ ЗУСТРІЛИСЯ З ВЛАДОЮ

22.02.2012
ПРЕДСТАВНИКИ КАРІТАСУ ЧЕХІЇ ЗУСТРІЛИСЯ З ВЛАДОЮ

На Коломийщину завітали гості з Чехії: Вацлав Кєпрт, директор архієпархіального центру “Карітас Оломоуц” та о. Ростислав Стройвус, заступник директора гуманітарного відділу “Карітас Оломоуц”. В рамках візиту чехи зустрілися з головою Коломийської районної адміністрації Михайлом Негричем.

Карітасу Чехії близько 20 років. Архієпархіальний центр «Карітас Оломоуц» в своєму підпорядкуванні має тридцять самостійних Крітасів. Приблизно 200 соціальних проектів діє в Чехії, над якими працює 1600 працівників. Досягти таких результатів не вдалося відразу, пройдено далеку дорогу, допущено багато помилок при організації деяких проектів. Саме тому чехи прагнуть передати нам свій досвід, щоб не наступати на одні і ті ж граблі двічі, щоб ефективніше працювати та мати змогу допомагати більшій кількості людей.

Михайло Негрич, голова Коломийської РДА, гостинно зустрів гостей. Зустріч мала досить лаконічний формат, але разом із тим вона виявилася надзвичайно результативною по своєму змісту.

Вацлав Кєпрт коротко представив Карітас Чехії, розповівши про основні напрямки роботи. Він зазначив, що вже дев’ять років поспіль їздить з робочими візитами на Україну і бачить значний прогрес. Чех провів паралель зі своєю країною в пострадянський період. Тоді теж було досить важко починати реанімувати соціальну сферу, але все можливо за умови важкої праці.

Потім розпочався досить жвавий діалог. Михайло Негрич розповів, що вперше зіткнувся із Карітасом ще в далекому 1989 році, коли вперше з’явився Карітас на Україні з проектом в селі Татарові. З того часу він постійно підтримував цю організацію та намагався всіляко допомагати. – Коли було започатковано Карітас в Коломиї, я працював директором Підгайчиківського спиртзаводу. Я намагався допомагати всім, що було в моїх силах. Зараз також роблю все, що від мене залежить, щоб допомогти Карітасу, - згадує Михайло Михайлович. Зокрема варто нагадати, що восени було відкрито унікальну анімаційну ферму «Ковчег» в селі П’ядиках. Без перебільшення це стало можливим в досить короткий термін завдяки підтримці та сприянню Коломийської РДА. Керівник Коломийського району підкреслив, що в найближчі роки робиться значний акцент на соціальній сфері на державному рівні.

Вацлав Кєпрт запропонував довгострокову співпрацю з трьох сторін: Карітасу Оломоуц, Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії та влади. Формула успіху при реалізації будь-якого проекту лежить в основі співпраці багатьох організацій та установ. Михайло Негрич відразу ж схвально відреагував на таку пропозицію та проявив ініціативу. Він запросив до співпраці при створенні в районі двох реабілітаційних центрів для дітей з вадами.

Після розмови Михайло Негрич запропонував на власні очі переконатися в тому. Що соціальна сфера на Коломийщині розвивається. Спершу гості мали можливість оглянути Коломийську центральну районну лікарню, а потім завітали в село Ковалівка, де діє територіальний центр з обслуговування населення. Чехи залишилися задоволені побаченим і запросили коломиян відвідати Чехію, щоб також мати можливість ближче познайомитися зі стилем їхньої роботи та для окреслення планів на майбутнє.

Прес-служба БФ «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії»

Поділитися: