Практична реалізація в Коломийському районі завдань Президента України В.Ф. Януковича з реформування екстреної медичної допомоги

12.04.2013

Упродовж останніх років у районі реалізовують заходи щодо подальшого покращення якості надання медичної допомоги населенню, зміцнення матеріально-технічної бази закладів здоров’я, передбачених державними, регіональними програмами з питань охорони здоров’я.

Про реформування системи охорони здоров’я ведемо бесіду з головою Коломийської райдержадміністрації, депутатом обласної ради Михайлом Михайловичем Негричем.

Михайле Михайловичу, в Україні стартувала модернізація закладів охорони здоров’я, що надають населенню екстрену медичну допомогу. Будь ласка, детальніше про це.

Модернізацію розпочато згідно з Програмою економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкуренто-спроможна економіка, ефективна держава», Закону України «Про проведення реформування системи охорони здоров’я та інших законодавчих та нормативно правових актів. Організація та надання екстреної медичної допомоги здійснюються центрами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які забезпечують надання медичної допомоги на території області. До складу центру входять станції, відділення екстреної медичної допомоги, пункти тимчасового та постійного базування бригад та інші структурні підрозділи – згідно з наказом МОЗ України «Про затвердження примірних штатних нормативів центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Рішенням сесії обласної ради від 28 грудня минулого року створено комунальний заклад «Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Розроблено також регіональний план реформування системи екстреної медичної допомоги в Івано-Франківській області на 2013 рік, який включає три етапи, перший із них – проведення сесій районних та міських рад щодо реорганізації станції та передача кадрових, матеріально-технічних, транспортних і фінансових ресурсів у комунальну власність територіальних громад області. Опісля проведення внутрішнього аудиту служби швидкої допомоги, інвентаризації кадрових, матеріально-технічних та фінансових ресурсів. Після цього передбачається: визначення обґрунтованої потреби в коштах, обладнанні, транспорті та медикаментах; вивчення позиції та готовності медичних працівників до структурно функціональної реорганізації системи екстреної медичної допомоги, а також вивчення позиції населення щодо зміни надання екстреної медичної допомоги з подальшим формуванням позитивного ставлення до цих системних перетворень шляхом проведення відповідної роз’яснювальної роботи із залученням засобів масової інформації. На другому етапі буде створено центральну оперативно-диспетчерську службу з використанням сучасних GPS-технологій; станції екстреної медичної допомоги – як відокремлені підрозділи центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф; пункти тимчасового та постійного базування бригад. Третій етап має на меті створення відділень екстреної медичної допомоги при ЦРЛ; організацію навчання та практичної підготовки окремих категорій немедичних працівників з питань надання екстреної медичної допомоги; завершення формування матеріально-технічної бази служби екстреної медичної допомоги у відповідності до табелів оснащення;

Як відбувається реформування на Коломийщині?

Це питання перебуває на особливому контролі влади і адміністрації Коломийської ЦРЛ. 5 лютого відбулась внутрішня нарада, потім – нарада департаменту охорони здоров’я та обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф щодо поточного стану реалізації національного проекту «Вчасна допомога» та Положень Закону України «Про екстрену медичну допомогу. Розглянуто низку проблемних питань, обговорено переваги та недоліки реформування станції швидкої медичної допомоги з точки зору практичних медичних працівників.

Коломийська ЦРЛ готова до передачі служби швидкої медичної допомоги Коломийського району, підпорядкованої Коломийській ЦРЛ, у підпорядкування комунальному закладу «Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», – згідно з рішенням сесії Коломийської районної ради від 6 грудня минулого року.

Розкажіть, як працює служба «швидкої» допомоги сьогодні, і що її чекає після реорганізації?

Коломийська станція швидкої медичної допомоги – самостійна одиниця, яка включає пункти швидкої медичної допомоги в Отинійській райлікарні №1, Гвіздецькій райлікарні №2 та Печеніжинській міській поліклініці.

Радіус обслуговування Коломийської станції швидкої медичної допомоги – 30 км, Отинійського та Печеніжинського пунктів – до 18 км, Гвіздецького – до 5 км. На даний час населення району отримує швидку медичну допомогу в повному об’ємі. Коломийський район обслуговує 13 бригад швидкої медичної допомоги, 3 фельдшерських у м. Коломиї. В Отинії 1 лікарська, 1 фельдшерська, у Печеніжині – 1 фельдшерська та Гвіздці – 1 фельдшерська.

За роботою цих бригад ведеться постійний моніторинг. Щоденно проводиться аналіз викликів, контроль якості наданої медичної допомоги. Інформація про кількість викликів про виконання нормативів приїзду бригад щоденно подається в Івано-Франківський обласний центр екстреної медицини та медицини катастроф (у середньому 100–110 викликів на добу, в т. ч. по місту Коломия – 55–65 та по Коломийському району – 45–55 викликів на добу). Хочу зазначити, що торік наш район отримав субвенцію на медикаменти для забезпечення роботи підрозділів станції швидкої медичної допомоги у сумі 1 143 900 гривень. З них для Коломиї – 824 400 грн., Отинії – 194 240 грн., Гвіздця – 35 920 грн., Печеніжина – 89 340 грн. На 2013 рік, для забезпечення роботи підрозділів станції швидкої медичної допомоги виділено паливно-мастильних матеріалів на суму 900 000 грн. для її потреб у Коломиї, 186 000 – для Отинії, 69 600 – для Печеніжина, 70 800 – для Гвіздецької рай лікарні №2. Словом, забезпечення паливно-мастильними матеріалами та медикаментами Коломийської станції швидкої медичної допомоги є повним.

Після реорганізації станції швидкої медичної допомоги, враховуючи великий радіус обслуговування, передбачається відкриття пункту тимчасового базування швидкої медичної допомоги в с. Коршів та при виникненні надзвичайних ситуацій, тимчасове відкриття пункту станції швидкої медичної допомоги на базі амбулаторії загальної практики сімейної медицини у Залучі.

І на завершення: Ваше бачення перспектив реформування у медицині?

Насамперед, у нашій області уже розроблено регіональну цільову програму створення системи екстреної медичної допомоги на 2013–2017 роки. Основна її мета – надання доступної, безоплатної, своєчасної та якісної екстреної медичної допомоги, адаптація законодавства України до міжнародних стандартів у цій сфері, послідовність та безперервність надання швидкої медичної допомоги.

Незважаючи на всі труднощі реформування медицини розпочато. Модернізація системи екстреної медичної допомоги, впевнений, – створить умови для розширення доступності та підвищення якості екстреної медичної допомоги, що надається населенню, знизить рівень інвалідності та смертності від ускладнень при нещасних випадках, травмах та отруєннях, гострих порушеннях життєво важливих функцій людини внаслідок серцево-судинних та інших захворювань, а також збільшить тривалість і підвищить якість життя наших краян.

Газета "Вільний Голос"

Поділитися: