Поради з психологічної підготовки до блекаутів від МОЗ

02.11.2023

З настанням холодів багато українців починають готуватися до можливих блекаутів. Адже існує доволі висока вірогідність того, що росія цьогоріч знову обстрілюватиме енергетичну інфраструктуру держави. У психотерапії є підхід, який допомагає переживати неконтрольовані або малоконтрольовані події, як-от: блекаути, війни і складні ситуації загалом – це терапія прийняття та відповідальності.

Міністерство охорони здоров’я поділилося порадами, як можна застосувати цей інструментарій для переживання періодів відключень електроенергії.

Для початку фахівці радять прийняти ситуацію. Це не значить відмовитися від користування акумуляторами, ліхтариками і “пунктами незламності” заради “прийняття” відключень. Однак не слід реагувати на темряву фрустрацією, не запитувати щодня самих себе і навколишніх “коли це все завершиться”, а прийняти ситуацію та сфокусуватися на чомусь цікавішому і важливішому.

Крім того, варто зосередитися на “корисних думках”. Дезінтегруйте “я безсила/безсилий, попереду нескінченні темні місяці” в “життя має почуття гумору: коли я мріяла/мріяв про неробство в робочий час – я не таке мала/мав на увазі!”.

Фахівці також радять у складні періоди не тікати думками кудись далеко і відриватися від реальності, а думати про насущне та важливе зараз. Наприклад, шаткування овочів на вечерю чи складання випраної білизни. Безпосередньої користі від цього буде більше, ніж від бідкання.

Саме тому слід зосередитися на власному “Я” як контексті життя, який не можна точно визначити словами. Ви – це ви. Ви живете, існуєте, дієте, відчуваєте. Ваші невдачі не роблять вас “невдахою”, а здобутки не визначають вас як “богорівного”. Так і складна зима, тривалий період невизначеності та трагічних змін у житті не визначають жодного з нас – вони з нами лише відбуваються.

Для нормального самопочуття фахівці також рекомендують будувати правильні цінності. Ви можете думати: “Я часто роблю руханку і тепло одягаюся, бо не хочу навантажувати електромережу обігрівачем”. А можете: “Мене злить ця ситуація з опаленням, скоріше би літо. У який невдалий час змін ми живемо!”. У першому випадку ви дієте відповідно до цінностей і почуваєтеся гармонійно. У другому – мучитеся, не приймаєте дійсність і уникаєте розв’язання проблеми.

Ліпше знайти свої справжні цінності й діяти відповідно до них. Це не гарантує абсолютного щастя й добробуту, але дасть сили пережити різний досвід, зокрема, негативний і важкий.

Поділитися: