Підвищення ефективності роботи Коломийського міськрайонного центру зайнятості

10.12.2013

Реалізуючи основні положення Закону України «Про зайнятість населення» та працюючи над виконанням соціальних ініціатив Президента України В. Януковича у 2013 році та завдання на 2014 рік в якості нових інструментів підвищення ефективності роботи Коломийським міськрайонним центром зайнятості в цьому напрямку визначено цільові орієнтири з надання соціальних послуг населенню та роботодавцям за пріоритетними напрямками, які дають реальний шанс скоротити масштаби безробіття у регіоні.

Новий Закон України «Про зайнятість населення» значно розширює можливості реалізації права громадян на працю та є дієвим стимулом для роботодавців до створення нових робочих місць і легалізації трудових відносин, а саме:

роботодавці отримали стимули:

передбачене стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них громадян, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, зокрема молоді, батьків, які виховують дітей до шести років, осіб віком понад 50 років та інших вразливих категорій громадян шляхом виплати компенсації роботодавцеві в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу.

Компенсація виплачується щомісячно протягом одного року з дня працевлаштування особи за умови збереження її зайнятості впродовж двох років. Право на компенсацію мають роботодавці, у яких нема заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, даних державного реєстратора про відсутність щодо порушеної справи про банкрутство. Компенсація надається на один рік за умови, що працівника не буде звільнено впродовж наступного року.

Важливим законодавчим нововведенням є стимулювання суб’єктів малого підприємництва до створення нових робочих місць у пріоритетних галузях економіки. Так, суб’єкт малого підприємництва, який створює нові робочі місця та працевлаштовує на них безробітних на два роки, протягом року може отримувати щомісячну компенсацію в розмірі єдиного внеску. При цьому працівників, яких було прийнято на роботу з виплатою компенсації, не можна звільняти за ініціативою роботодавця. Це стосується суб’єктів малого підприємництва у виробничій сфері.

Організація власної справи

Законом передбачено надання безоплатних індивідуальних та групових консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності із залученням на громадських засадах працівників органів державної влади. Надання таких консультацій організовується для фізичних осіб, які мають намір започаткувати підприємницьку діяльність або вже її здійснюють. Консультації надаватимуть представники компетентних органів, а також органів місцевого самоврядування, об’єднань роботодавців, профспілок, асоціацій підприємців, банків, бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, фондів підтримки малого підприємництва, лізингових компаній, консультативних центрів, інших підприємств, установ та організацій, які за напрямами діяльності сприяють розвитку та підтримці малого і середнього підприємництва.

Після 45 років - можна знову в університет.

Якщо вам більш як 45 років і у вас є 15-річний страховий стаж, із 1 січня 2013-го можна отримати одноразовий ваучер, який дає право підвищити кваліфікацію або здобути нову професію. Вартість ваучера встановлюється у межах вартості навчання, але не більш як 10-разовий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Оплата такого ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Це нововведення стимулюватиме українців, старших за 45 років, які не можуть знайти роботу за фахом у зв’язку з непотрібністю їхньої професії, до зміни роду діяльності й подальшого працевлаштування.

Допомога з часткового безробіття

Нове законодавство впроваджує надання підприємствам коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для виплати працівникам допомоги з часткового безробіття в разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин.

Можливість дострокового виходу на пенсію

Закон передбачає особливі гарантії працівникам, які втратили роботу у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, зокрема шляхом надання можливості дострокового виходу на пенсію тим, кому на день звільнення залишилося не більш ніж півтора року до настання права на пенсію, якщо вони мають необхідний страховий стаж, що підтверджується довідкою Пенсійного фонду України, за умови їхньої реєстрації у службі зайнятості та відсутності для них підходящої роботи.

Спільно з органами влади, роботодавцями та профспілками Коломийський міськрайонний центр зайнятості буде докладати зусилля для того, щоб суспільство відчуло результативність реформ соціальної сфери.

Поділитися: